
Δελτίο Τύπου 708 / Αθήνα Δευτέρα15Μαΐου 2023
Εξαφανίζουν τα δάση μας για ένα κιλό βοδινού κρέατος. Η υπερκατανάλωση κρέατος, ειδικά στο δυτικό κόσμο συνιστά ένα τριπλό έγκλημα.
Το πρώτο έγκλημα αφορά τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων με τεράστιες επιπτώσεις στο ανθρωπογενές οικοσύστημα.
Το δεύτερο έγκλημα αφορά το νερό, ένα πολύτιμο, σε ανεπάρκεια αγαθό, το οποίο δεν φτάνει για να θρέψει τα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη, αλλά υπερκαταναλώνεται στο πότισμα των ζώων, την παραγωγή ζωοτροφών, στα σφαγεία, στον καθαρισμό ζώων και στάβλων, δηλαδή, στην βιομηχανία παραγωγής κρέατος.
Το 2015 ο ερευνητικός οργανισμός CARDET στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EAThink2015 διεξήγαγε μεγάλη έρευνα για την διατροφική αλυσίδα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, μία έρευνα που μοιράστηκε στα σχολεία και σύμφωνα με αυτή για την παραγωγή μόλις ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζονται 15.000 λίτρα νερού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Για την παραγωγή ενός κιλού κοτόπουλου απαιτούνται 3.900 λίτρα νερού, ενώ για ένα κιλό χοιρινού χρειάζονται 4.800 λίτρα.
Οι οργανώσεις υπέρ της κατανάλωσης και της παραγωγής κρέατος, δηλαδή, οι βιτρίνες της βιομηχανίας κρέατος, προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι ψεύτικα. Πως το κάνουν αυτό;
Λένε ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος κατά 90% προέρχεται από το πράσινο υδάτινο αποτύπωμα, δηλαδή, από το βρόχινο νερό που αποθηκεύεται στο έδαφος, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν αλλάζει την πραγματικότητα, που είναι η υπερκατανάλωση του νερού για ένα μόλις κιλό κρέατος.
Το τρίτο έγκλημα είναι ότι υπερκατανάλωση κρέατος βοηθά στην επίσπευση της κλιματικής αλλαγής. Η παραγωγή τροφίμων απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού ανθρώπινης κατανάλωσης αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αποψίλωσης δασών και εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης. Όσο πιο πολύ κρέας θα καταναλώνουμε, τόσο καταδικάζουμε τις επόμενες γενιές να ζουν σε χειρότερο περιβάλλον, τόσο καταδικάζουμε τη Γη, σε έναν αργό, βασανιστικό θάνατο.
Ο αργός θάνατος έρχεται με την σταδιακή αποψίλωση των πνευμόνων της γης προκειμένου να μετατρέπονται από δάση, σε βοσκοτόπους. Αυτό συμβαίνει στον Αμαζόνιο, όπου τα δάση αποψιλώνεται με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και των άλλων χωρών, όπου εκτείνεται το τροπικό σύμπλεγμα του Αμαζονίου.
Δύο κολοσσοί παραγωγής κρέατος, η Βραζιλιάνικη εταιρία JBCκαι η Αμερικάνικη Cargill, είναι οι πρωταγωνίστριες του γιγάντιου σκανδάλου αποψίλωσης πάνω από ένα εκατομμύριο δασικών στρεμμάτων.
Το 20% του οξυγόνου της Γης προέρχεται από τον Αμαζόνιο, όπου τα δάση κάθε χρόνο καίγονται με συστηματικό τρόπο. Κάθε δευτερόλεπτο καίγεται 1,5 στρέμμα δάσους. Το έγκλημα αυτό έχει αποδειχτεί και από έρευνες της Greenpeace, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και όσο πιο πολύ δάσος καίγεται, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα εκπέμπονται στον αέρα.
Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ