Δελτίο Τύπου 702 / Αθήνα Παρασκευή 28  Απριλίου 2023

Το τμήμα καταναλωτών του ΠΑ.Κ.Ο.Ε απαιτεί να δοθούν εδώ και τώρα απαντήσεις, αλλά και λύσεις στα θέματα της νοθείας και της ακρίβειας της βενζίνης. Ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης αντί να μπερδεύεται με δηλώσεις του στα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Ενέργειας και μαζί να μπερδεύει τους καταναλωτές, θα πρέπει ο ίδιος με τις υπηρεσίες του Υπουργείου του πρώτα να απαντήσουν στα ερώτηματα γιατί ενώ η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως υποχωρεί, η βενζίνη στην χώρα μας ακριβαίνει.         

Είναι το κόστος της διύλισης του πετρελαίου που έχει ακριβύνει και μετακυλύεται στον καταναλωτή ή συμβαίνει κάτι άλλο; Όταν ο Υπουργός έχει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά, υποχρέωσή του είναι να δώσει και τις λύσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης προσφάτως σε δηλώσεις του ανέφερε πως όταν η νοθεία στα καύσιμα είναι έως 50%, η πολιτεία αδυνατεί να ανακαλύψει τη νοθεία με τους ελέγχους που κάνει. Τέτοιου είδους δηλώσεις προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, γιατί υπεύθυνο για τον έλεγχο της ποιότητάς των καυσίμων είναι το Υπουργείο Ενέργειας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ακρίβειας, για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και για τον έλεγχο εισροών, εκροών στα πρατήρια βενζίνης. Το Υπουργείο Ενέργειας απαντώντας σε δύο επιστολές του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης τονίζει κατηγορηματικά ότι οι έλεγχοι για τη νοθεία στα καύσιμα γίνονται σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και πως υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης νοθείας ακόμα και σε ποσοστό 1%.

Συνεπώς το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη έγιναν με στόχο να αποπροσανατολιστεί το καταναλωτικό κοινό από το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας στα καύσιμα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν ένα μείζον θέμα στην αγορά. Όταν οι εκπρόσωποι της πολιτείας υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη νοθεία των καυσίμων είναι σα να λένε σε όσους δεν νοθεύουν και δεν πωλούν νοθευμένα καύσιμα, «κάντε το και εσείς».

Γι’ αυτό το τμήμα καταναλωτών του ΠΑ.Κ.Ο.Ε ζητά από την πολιτεία να δώσει στη δημοσιότητα:

1)Τα πρωτόκολλα δειγματοληψίας και αποτελέσματα ελέγχων της βενζίνης.

2) Τη λίστα των πρατηρίων και τα ονοματεπώνυμα των πρατηριούχων που πιάστηκαν από τους ελέγχους να εμπορεύονται νοθευμένη βενζίνη για να μπουν στη «μαύρη λίστα» του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

3) Τη λίστα των πρατηρίων και τα ονοματεπώνυμα των πρατηριούχων που δεν έχουν πιαστεί ποτέ να εμπορεύονται νοθευμένη βενζίνη για να τους επιβραβεύσουμε καλώντας τους καταναλωτές να προμηθεύονται απ’ αυτούς καύσιμα.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ