Connect with us

Hi, what are you looking for?

KATAΝΑΛΩΤΗΣ

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΦΙΑΛΤΗΣ  ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Δελτίο Τύπου 808                                                                             Αθήνα 17/1/2024

Επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις 15/01/2024 από τις 9:45 το πρωί έως  τις  12:27 το  μεσημέρι, σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ  και συγκεκριμένο στους σταθμούς Πανόρμου,  Μέγαρο Μουσικής αλλά και Σύνταγμα. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε  τρία σημεία ( αποβάθρες, εκδοτήρια εισιτηρίων, εξωτερικός χώρος ) για κάθε σταθμό. Στο δελτίο τύπου παρατίθενται τα αποτελέσματα των μετρήσεων αλλά και η εκτίμηση αυτών.

Μαζί με την επιστημονική ομάδα βρισκόταν μαζί ο δημοσιογράφος του ΠΑΚΟΕ, ο οποίος ζήτησε  και  κατάγραψε την άποψη των πολιτών .

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

1.Πλατεία Πανόρμου (9:45- 9:59)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 19 μg/m3 (δηλαδή  280% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 23 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 15 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 33μg/m3 (δηλαδή  34% κάτω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 42μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 24 μg/m3  συνεπώς  δεν παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι 35  nanoTesla (δηλαδή  75% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 40 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 30 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

2. Εκδοτήρια εισιτηρίων σταθμός Πανόρμου (10:01 – 10:15)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 43μg/m3 (δηλαδή  760% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 58 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 28 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 123μg/m3 (δηλαδή  146% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 185μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 61 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι 30  nanoTesla (δηλαδή  50% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 50 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 10 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

3.Αποβάθρες σταθμός Πανόρμου (10:18 – 10:31)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 50,5 μg/m3 (δηλαδή  910% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 80 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 21μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 112,5 μg/m3 (δηλαδή  125% πάνω  από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 180 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 45 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι 90 nanoTesla (δηλαδή  350% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 160 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 20 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

4.Αποβάθρες σταθμός Μέγαρο Μουσικής (10:35 – 10:49)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 71 μg/m3 (δηλαδή  1320% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 91μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 71 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 135 μg/m3 (δηλαδή  170% πάνω  από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 165 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 105 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι  85 nanoTesla (δηλαδή  325% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 170 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 20 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

5. Εκδοτήρια εισιτηρίων   σταθμός Μέγαρο Μουσικής  (10:52- 11:07)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 36 μg/m3 (δηλαδή  620% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 60 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 12 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 66,5 μg/m3 (δηλαδή  33% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 109 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 24 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι 65  nanoTesla (δηλαδή  225% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 90 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 40 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

6. Σταθμός Μέγαρο Μουσικής επί της Οδού Βασ. Σοφίας (11:09- 11:24)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 28 μg/m3 (δηλαδή  460 % πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 40 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 18 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 64,5 μg/m3 (δηλαδή  29% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 81 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 38 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι 65  nanoTesla (δηλαδή  225% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 100 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 30 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

7. Αποβάθρες σταθμός Σύνταγμα  (11:29 – 11:43)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 63,5 μg/m3 (δηλαδή  1170% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 107 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 20 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 165 μg/m3 (δηλαδή  230% πάνω  από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 189 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 41 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι  125 nanoTesla (δηλαδή  325% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 70 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 20 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

8. Εκδοτήρια εισιτηρίων    σταθμός Σύνταγμα  (11:55 – 12:10)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 40 μg/m3 (δηλαδή  700% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 52 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 28 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 79 μg/m3 (δηλαδή  58 % πάνω  από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 90 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 68 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι  35 nanoTesla (δηλαδή  75% πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 50 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 20 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

9. Πλατεία Συντάγματος   (12:13 – 12:27)

Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 2,5 είναι 20,5 μg/m3 (δηλαδή  410% πάνω από το όριο) , η μέγιστη τιμή είναι 32 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 9 μg/m3  συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 5 μg/m3).

 Η μέση τιμή συγκέντρωσης των σωματιδίων PM 10 είναι 43 μg/m3 (δηλαδή  14 % κάτω   από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 68 μg/m3 και η ελάχιστη τιμή είναι 18 μg/m3  συνεπώς  παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 50 μg/m3).

Η μέση τιμή συγκέντρωσης της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι  30nanoTesla (δηλαδή  50 % πάνω από το όριο), η μέγιστη τιμή είναι 40 nanoTesla και η ελάχιστη τιμή είναι 20 nanoTesla συνεπώς παρατηρείται υπέρβαση της  οριακής τιμής (όριο 20 nanoTesla).

Οι δηλώσεις των πολιτών ήταν οι ακόλουθες:

Αρτεμισία Γ.

Συναντήσαμε την κα Αρτεμισία Γ. έξω από τον σταθμό Πανόρμου του Μετρό, η οποία μάλιστα υποφέρει από άσθμα με αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στους σταθμούς να την επηρεάζουν άμεσα. Σε ερώτησή μας εάν καταλαβαίνει κάποια διαφορά στο Μετρό μας είπε:

«Η ατμόσφαιρα μέσα στο Μετρό είναι αποπνικτική και με πιάνει βήχας συνέχεια. Όχι τόσο στις αποβάθρες αλλά μέσα στο συρμό πάρα πολύ. Ιδιαίτερα το μεσημέρι και όταν είναι κλειστά τα παράθυρα και έχει πολύ κόσμο. Ταυτόχρονα με το βήχα με πιάνει και δύσπνοια. Το πρωί πρέπει να παίρνω ένα φάρμακο που μου έχει γράψει ο αλλεργιολόγος.»

‘Εξω από τον σταθμό πως αισθάνεσθε;

«Στον κρύο αέρα δεν με πιάνει τόσο. Κυρίως εάν είναι ζεστή η θερμοκρασία και υπάρχει υγρασία».

Αλέξης Π.

«Δεν έχω αντιληφθεί κάποια πολύ σημαντική επιβάρυνση του αέρα, τόσο στις αποβάθρες όσο και στο εσωτερικό των συρμών. Ίσως μια κάποια δυσάρεστη και βαριά μυρωδιά».

Σταυροπούλου Βίκυ

«Και στις αποβάθρες και μέσα στο τρένο υπάρχει μία δυσάρεστη ατμόσφαιρα, καταλαβαίνω κάτι σαν σκόνη ένα πράγμα… το νοιώθεις».

Εμείς πραγματοποιούμε μετρήσεις για τα μικροσωματίδια και τη φορμαλδεύδη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά είναι πάνω από τα όρια. Εσείς πως το αντιλαμβάνεσθε;

“Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, ίσως να χρειάζεται να υπήρχε καλύτερος εξαερισμός. Ακόμη, σε μερικούς σταθμούς μυρίζει και μούχλα! Είναι πολύ δυσάρεστο και για αυτό άλλωστε φοράω μονίμως και μάσκα. Σε κάποιους σταθμούς με πιάνει και ένας ξερός βήχας, δηλαδή πνίγομαι, θέλω να βήξω. Είναι πολύ δυσάρεστο!”

Κωνσταντίνος Α.

“Εδώ στην πλατεία Συντάγματος, η ποιότητα του αέρα δεν είναι καλή. Φταίνε τα πολλά αυτοκίνητα, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πράσινο, δεν υπάρχουν αρκετά δέντρα. Σε άλλες βέβαια περιοχές της Αθήνας όπως η Κυψέλη, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.”

Ελέγχους για ρύπους έχετε δει ποτέ;

“Όχι, όχι. Ούτε για ρύπανση, ούτε για ηχορύπανση. Διώχνουν τους πλανόδιους μουσικούς και αφήνουν τα μηχανάκια με τις τρύπιες εξατμίσεις. Το κράτος πρέπει να προσέξει τους ελέγχους και από τα ΚΤΕΟ. Αυτοκίνητο 10ετίας να μην μπαίνει μέσα στο κέντρο. Χρειαζόμαστες και πιο πολύ πράσινο. Εδώ είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχει και το πάρκο δίπλα, αλλά Πατησίων, Αχαρνών, Λιοσίων… οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν είναι καθόλου τυχεροί. Αυτό χρειάζεται και όχι “Περιπάτους” που κοστίζουν 10 εκατ. ευρώ. Πολλά μπορούν να γίνουν σε αυτήν την πόλη, αλλά δεν γίνονται. Κοιτάμε όλοι το συμφέρον μας και να φάμε. Βάλαμε ανακύκλωση στο Σύνταγμα, αλλά δεν έχουμε μία τουαλέτα το βράδυ, μετά τις 7 η ώρα. Πίσω από την ανακύκλωση πηγαίνουν και ουρούν και αφοδεύουν το βράδυ. Και αυτό είναι εστία μόλυνσης.”

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δ.Τ. 1162 - Αθήνα, 23/09/2026. Η κλιματική κρίση ευνοεί την εξάπλωση επικίνδυνων φυτοπαθογόνων μυκήτων, όπως η Alternaria alternata, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην ελιά και...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το τεύχος 187 του περιοδικού του ΠΑΚΟΕ, «ΟΙΚΟνομία για το Περιβάλλον» κυκλοφόρησε και για αυτό το μήνα. Το 80 σέλιδο μηνιαίο...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δ.Τ. 1161 - Αθήνα, 18/09/2026: Η μαζική απελευθέρωση περίπου 50.000 αμερικανικών μινκ στη Δυτική Μακεδονία το 2010 διατάραξε το οικοσύστημα της λίμνης Καστοριάς, επηρεάζοντας...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δ.Τ. 1160  - Αθήνα, 16/09/2026

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δ.Τ. 1159 - Αθήνα, 14/09/2026. Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει την ανάκληση της απαγόρευσης κολύμβησης στα Καμένα Βούρλα, μετά τα ευρήματα για μικροβιακή επιβάρυνση των υδάτων,...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το τεύχος 186 του περιοδικού του ΠΑΚΟΕ, «ΟΙΚΟνομία για το Περιβάλλον» κυκλοφόρησε και για αυτό το μήνα. Το 80 σέλιδο μηνιαίο...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δ.Τ. 1158 - Αθήνα, 07/08/2026. Οι πυρκαγιές του 2026 ανέδειξαν τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, της ανθρώπινης αμέλειας και της έλλειψης πρόληψης, με...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου: 1157 - Αθήνα, 03/09/2026. Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση λυμάτων, με αποτέλεσμα την μόλυνση σε νερά κολύμβησης και στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης στην...

Made by Bit Elite