ΚΑΜΙΑ ΦΥΛΑΞΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

ΑΚΡΩΣ ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ Ο ΑΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 756                                                                        ΑΘΗΝΑ 28-7-2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: ΜΑΤΙΣ ΚΑΜΠΙΡΟ

Διάσπαρτες, παράνομες, επικίνδυνες  χωματερές, μάντρες νεκροταφεία αυτοκινήτων χωρίς ταμπέλες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Ελευσίνα και αλλού. Μάντρες σαν και αυτή που κάηκε στον Ασπρόπυργο και έκανε την περιοχή την Πέμπτη 27-7-2023 να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο από τα αυτοκίνητα που ανατινάζονταν και οι μαύροι, επικίνδυνοι, καρκινογόνοι καπνοί από τα καμένα λάστιχο ανάγκασαν τους κατοίκους να κλείσουν τα παράθυρά τους.

Το ΠΑΚΟΕ έκανε σήμερα επιτόπιο ρεπορτάζ και μετρήσεις στο νεκροταφείο αυτοκινήτων που πήρε φωτιά και καιγόταν ακόμα και την ώρα που βρεθήκαμε στο χώρο, μετά από ένα 24ωρο.

Στην οδό Αγίου Γεωργίου δύο, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα παράνομο νεκροταφείο αυτοκινήτων ή μάλλον δύο. Στο ίδιο οικόπεδο, ιδιοκτησίας Έλληνα, κατοίκου Ασπρόπυργου στεγάζονται δύο τέτοια νεκροταφεία αυτοκινήτων  που εμπορεύονται μεταχειρισμένα ανταλλακτικά.  Το ένα διαχειρίζεται από ένα Νιγηριανό ονόματι Πίτερ Εντουάρντ και το άλλο από ένα Πακιστανό ονόματι Ακμπάρ Μοχαμάντ. Φωτιά πήρε και κάηκε το κομμάτι του Νιγηριανού. 

Στον χώρο τη στιγμή που βρεθήκαμε εμείς, η Πυροσβεστική επιχειρούσε να σβήσει τα υπολείμματα της φωτιάς. Ρωτήσαμε τον επικεφαλής κ. Ζουναρτζίδη αν ο χώρος είχε πυρασφάλεια και οτιδήποτε ορίζει ο νόμος. Μας είπε ότι όλα αυτά θα τα ερευνήσει το ανακριτικό της πυροσβεστικής και ο δικός του ρόλος είναι επιχειρησιακός, δηλαδή, να σβήσει η φωτιά. Εμείς δεν διαπιστώσαμε ούτε πυροσβεστήρες να υπάρχουν, ούτε κάποια στοιχειώδη οργάνωση. Ούτε καν ταμπέλες έξω από τη μάντρα υπάρχουν. Γι’ αυτό γελάσαμε πικρά με τα λεγόμενα του κ. Ζουναρτζίδη.

Σημείο του χώρου που πήρε φωτιά και στην άκρη ένας από τους Νιγηριανούς υπαλλήλους

Το χωράφι που πήρε φωτιά δίπλα από την μάντρα αυτοκινήτων

Ρωτήσαμε τους πυροσβέστες να μας πουν αν τα αυτοκίνητα που ανατινάχθηκαν ήταν λόγω βενζίνης στα ρεζερβουάρ. Μας απάντησαν ότι κυρίως ήταν τα ελαστικά και οι κινητήρες που πήραν φωτιά και υπήρξαν οι εκρήξεις. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία ο χώρος δίπλα από τη μάντρα, αυτό το οικόπεδο που είναι προς διάθεση, αφού υπάρχει και τηλέφωνο επικοινωνίας, πήρε φωτιά και η φωτιά επεκτάθηκε δίπλα στην μάντρα αυτοκινήτων.

Στη μάντρα υπήρχαν αναστατωμένοι Νιγηριανοί και Πακιστανοί. Ρωτήσαμε να μας δείξουν ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν αυτά που τους λέγαμε ή πράγματι δεν τα καταλάβαιναν ούτε στα ελληνικά, ούτε στα αγγλικά.

Έξω από τη μάντρα υπήρχε περιπολικό της αστυνομίας. Ρωτήσαμε τον αστυνομικό αν οι δύο επιχειρήσεις έχουν άδεια, αν έχουν συμβόλαιο ενοικίασης, αν τηρούνταν οι κανόνες πυρασφάλειας, αν οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι και δεν ασκούν «μαύρη» εργασία. Μας δήλωσε αναρμόδιος και πως η δουλειά του είναι στην τροχαία, να διακόψει την κυκλοφορία αν υπάρξει αναζωπύρωση.

Και εμείς ως ΠΑΚΟΕ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι τα καταγγείλουμε όλα αυτά που είδαμε με τα μάτια μας στον Εισαγγελέα. Και να κάνουμε τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα που θα δείτε παρακάτω. Καλέσαμε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ελευθέριο Κοσμόπουλο, τον οποίο δεν βρήκαμε, για να ρωτήσουμε αν έχει ξεκινήσει έρευνα πως λειτουργούσαν αυτά τα νεκροταφεία αυτοκινήτων, ποιος έδωσε άδεια, τι έλεγχοι έγιναν κλπ. Η γραμματέας του αντιπεριφερειάρχη μας είπε να καλέσουμε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος λες και εμείς έχουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τον κόσμο και όχι ο αντιπεριφερειάρχης και συνολικά η Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά το κάναμε, αλλά δεν απάντησε κανείς στα τηλεφωνήματά μας. Όπως επίσης δεν απάντησε ο Δήμαρχος Νίκος Μελετίου.

          Σε ότι αφορά τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, εκεί όπου βρίσκεται η μάντρα αυτοκινήτων ο αέρας δεν είναι απλά  άκρως τοξικός. Ο αέρας είναι θανατηφόρος με πολλαπλάσια των επιτρεπομένων ορίων αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια. Μετρήσεις κάναμε και στο κέντρο του Ασπροπύργου και εκεί τα πράγματα δεν είναι καλά. Τα PM2,5 PM10, HCHO και TVOC όλα τοξικά για την ανθρώπινη υγεία είναι περισσότερα στον αέρα από τα επιτρεπτά όρια.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ME ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Σημείο 1: Οδός Αγ. Γεωργίου. Σημείο    της φωτιάς 38.061924, 23.609519

Σημείο 2. Οδός Αγ. Γεωργίου. 500 μέτρα το σημείο της φωτιάς. 38.064108, 23.613699

Σημείο 3. Οδός Αγ. Γεωργίου. 500 μέτρα το σημείο της φωτιάς, κατεύθυνση προς Ασπρόπυργο 38.059256, 23.606218

Σημείο 4. Δημοτικό Κοιμητήριο Ασπροπύργου      38.056616, 23.597879.

Σημείο 5. Κέντρο Ασπροπύργου.   38.056192, 23.590042

ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ