Δελτίο Τύπου 933 Αθήνα: 3/1/2025

Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν την κακοδαιμονία του συστήματος πρόληψης, που δυστυχώς σπάνια και τυχαία εφαρμόζεται στον τόπο μας.

Έτσι λοιπόν για να μην απογοητευόμαστε από τις συνεχείς καταστροφές (αλυσίδα πυρκαγιές-πλημμύρες), που συμβαίνουν τελευταία για μία ακόμη φορά, με μεγάλο σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας, που κάθε καλοκαίρι ζουν έναν εφιάλτη, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ …ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ -ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΑΛΛΩΣ ΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ- ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

  1. Το πλήρες σχέδιο δράσης πανελλαδικώς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Α. Πρόληψη. Β. Μέσα για την πυροπροστασία. Γ. Ανθρώπινο δυναμικό.

2. Το κατά Περιφέρειες υφιστάμενο βιοϋλικό καύσης και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

3. Πόσοι θα προσληφθούν άμεσα σε σχέση με πέρσι για την αντιμετώπιση του υφιστάμενου προβλήματος.

4. Χρονοδιάγραμμα καθαρισμού των δασών και αλσυλλίων στις μεγαλουπόλεις.

5. Τρόποι επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και αξιοποίησή τους.

Αγαπητοί Φίλοι,

Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, και εμείς άμεσα περιμένουμε αυτά.

Στην συνέχεια παρατίθενται στοιχεία των περσινών καταστροφών.

450.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2024

Συνολικώς οι καμένες εκτάσεις για το έτος 2024 αγγίζουν τα 450.000 στρέμματα. Περισσότερα από 255.000 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση και σε περιοχές Natura, ενώ κάποια δάση πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αναγεννηθούν.

Μία από τις μεγαλύτερες φωτιές του έτους 2024 κατεγράφη στο Ρέθυμνο, στις 9 Αυγούστου.

Αν προσθέσουμε και τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, τα αποτελέσματα είναι τραγικά και φρικαλέα.

Κάθε έτος και χειρότερα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιες στατιστικές καταγραφές:

  1. O αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 42% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023.
  2. Οι καμένες εκτάσεις προσεγγίζουν τα 450.000 στρέμματα, εάν συνυπολογισθούν μικρότερες πυρκαγιές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο δεδομένων του EFFIS.
  3. Περισσότερα από 255.000 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση.
  4. Στο σύνολό τους επηρεάστηκαν περισσότερα από 90.000 στρέμματα σε 11 προστατευτόμενες περιοχές, εκ των οποίων 8 περιοχές Natura και 3 περιοχές ως καταφύγια Άγρια Ζωής.  
  5. H συνολική έκταση των πολλαπλά καμένων περιοχών ξεπέρασε τα 110.000 στρέμματα.
  6. 14 πυρκαγιές ευθύνονται για το 72% των συνολικών καμένων εκτάσεων του 2024, κάτι που καταδεικνύει την δυσκολία που έχει η πολιτεία στην διαχείριση μεγάλων περιστατικών, ειδικά κάτω από συνθήκες που διευκολύνουν την έναρξη και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών, όπως είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων που ευθύνονται για την έντονη ξηρασία.
  7. Κατεγράφη συχνή και έντονη δραστηριότητα πυρκαγιών σε ορεινούς όγκους της Β. Ελλάδος, που έπληξαν αρκετά οικοσυστήματα, τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα στην πυρκαγιά.
  8. Σε αρκετές περιοχές της χώρας κατεγράφησαν οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 34 ετών.
  9. Μέσα στο 2024 είχαμε και απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκλυση ιδιαίτερα υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2003-2023, σημαντικές υλικές ζημιές, και επιπτώσεις σε 11 προστατευόμενες περιοχές.

Ο εν γένει περιβαλλοντικός απολογισμός για το 2024 περιλαμβάνει έντονη ξηρασία, έλλειψη τόσο βροχοπτώσεων όσο και χιονοπτώσεων, πυρκαγιές σε ορεινούς όγκους, ρεκόρ καμένων εκτάσεων στην Κεντρική Μακεδονία (35.580 στρέμματα) και στην περιφέρεια Αττικής (117.610).

Καταληκτικά, σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2023, η αντιπυρική περίοδος του 2024 κατατάσσεται ως η ΕΚΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις και τον αριθμό των πυρκαγιών.

Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ