Δελτίο Τύπου 929 | Αθήνα, 17/12/2024 |
---|
Εγκληματικές οι παραλείψεις του δήμου Ωρωπού, σχετικά με τις αποκαταστάσεις των ζημιών, τρία χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου του 2021.
Σύμφωνα με την ροή των γεγονότων, όπως αυτά κατεγράφησαν από τα τοπικά μέσα, η φωτιά, κατά την διάρκεια της νύχτας, πέρασε την Εθνική Οδό προς το Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά είχε ήδη περικυκλώσει την περιοχή της Ιππ. Πολιτείας, κατακαίγοντας δασικές εκτάσεις και σπίτια. Οι άνεμοι δημιουργούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος της φωτιάς, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, στην καταστροφή ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες οξυγόνου της Αττικής.
Το ΠΑΚΟΕ, θέλοντας να ρίξει περαιτέρω φως στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς και των συνεπειών της, συνομίλησε με τον κ. Διονύσιο Πατεράκη ,πρώην πρόεδρο του Συλλόγου των οικιστών της Ιππ. Πολιτείας και μόνιμο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος μας τόνισε ότι:
«Πάνω απ’ όλα θα έπρεπε να υπάρχει πρόληψη, η οποία δεν υπήρξε. Δεν είχαν
ανοιχτεί καθόλου οι ζώνες πυρασφάλειας, υπήρχαν δύο μεταξύ Βαρυμπόμπης και Ιππ.
Πολιτείας, η φωτιά έκαιγε με πλήρη άπνοια, δεν μπορούσε να τους ξεφύγει κανονικά, αλλά τελικά τους ξέφυγε».
Αναλύοντας τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ευθύνες του δήμου και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, και δεν περιορίζονται μόνο στο ότι δεν υπήρξε καμμία πρόληψη για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά και στο τι απέγιναν τα χρήματα που εδόθησαν από το ΥΠΕΣ για την αποκατάσταση των ζημιών της.
«Δεν το γνωρίζω πού έχουν πάει τα χρήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών της περιοχής, εγώ δεν ξέρω αν έχουν πάει. Λεφτά δεν βλέπω να έχουν κυκλοφορήσει.»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πέρα από την έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου αντιμετώπισης των ζημιών, βασική ερώτηση παραμένει το κατά πόσον μέρος των χρήματων τα οποία εδόθησαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, συνολικού ύψους 1.890.000,00 ευρώ, στο σύνολό τους, αξιοποιήθηκαν επαρκώς από την ισχύουσα δημοτική αρχή και τον κ. Γιασημάκη, ενώ από το 2021 που έχει γίνει η ανάθεση του έργου στον οικονομικό φορέα «ΔΗΜΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ» δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ, προκειμένου να επισκευαστούν οι φθορές στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και στο οδικό δίκτυο του δήμου, ούτε έχουν απομακρυνθεί τα καμένα δέντρα που καταπέφτουν καθημερινά στους δρόμους, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους, που αμφιβάλλουν για το αν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους σώοι και ασφαλείς.
Αναλυτικά, με τις με τις υπ’ αριθμόν 73/2021, 122/2021, 93/2023, 94/2023 και 127/2023 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το ποσό των 1.890.000,00 ευρώ κατανεμήθηκε ως εξής:
Επί πλέον, αξίζει να σημειώσει κανείς ότι το ΠΑΚΟΕ προσπάθησε άκαρπα να επικοινωνήσει με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου κ. Μ. Οικονομίδη, ο οποίος προς το παρόν αρνείται την επικοινωνία μαζί μας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προαναφερθέντος προέδρου του Συλλόγου οικιστών Ιππ. Πολιτείας, κ. Δ. Πατεράκη:
«O Σύλλογος της Ιππ. Πολιτείας, αποκλειστικά με χρήματα συνδρομών,
παραμένει ο ΜΟΝΟΣ αρωγός των έργων πυρασφαλείας, ύδρευσης, οροσήμανσης
κ.ά. που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ενώ η αδιαφορία του δήμου παραμένει σταθερή παρ’ όλες τις αλλαγές κυβερνήσεων».
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Θ. Ρούσσης, ο οποίος, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, το 2007 κατάφερε αν μη τι άλλο να εντάξει τον οικισμό στο 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο, φέρνοντας το νερό στην περιοχή.
Όπως μας τόνισε ο εν λόγω δημότης: «Η Ιππ. Πολιτεία παραμένει ένας οικισμός λίγων
Κατοίκων, που ελαχίστως ενδιαφέρει τους ιθύνοντες, γι’ αυτό υπογραμμίζονται και από
πολλούς οι εγκληματικές παραλείψεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής».
Κατά συνέπεια, αυτό που μένει να αναρωτηθεί κανείς είναι το κατά πόσον ο δήμος σκοπεύει να κάνει κάτι, πέραν του να αδιαφορεί για τα προβλήματα των κατοίκων της Ιππ. Πολιτείας, αφού οι οικιστές του δήμου επιθυμούν να δουν τον τόπο τους ως ήταν πριν από την έλευση της φονικής πυρκαγιάς.
Αυτό που αρχικά προτείνουν είναι:
« H δημιουργία αναχωμάτων, με σκοπό την ομαλή διοχέτευση του νερού και επομένως
την μείωση πιθανότητας μετατόπισης του εδάφους αλλά και δευτερευόντως, ένα
οργανωμένο σχέδιο αναδάσωσης, με χρήση εθελοντών, για την σταδιακή αναδημιουργία
του δάσους».
Ως συνέπεια όλων των ανωτέρω, προκύπτει η διαπίστωση, ιδιαίτερα και μετά την ίδρυση του Καλλικρατικού δήμου Ωρωπού, ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των κατοίκων ως προς την ικανότητα του εκάστοτε δημάρχου να γνωρίζει αλλά και να επιλύει τα σοβαρά προβλήματα των απομακρυσμένων διαμερισμάτων του δήμου.
Το ΠΑΚΟΕ υπογραμμίζει την εγκληματική στάση της δημοτικής αρχής και την καλεί να προβεί σε ουσιαστικές λύσεις, έτσι ώστε να ξαναζωντανέψει το δάσος μαζί με το αίσθημα ασφάλειας αλλά και το ηθικό των κατοίκων της Ιπποκρατείου Πολιτείας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ