Δελτίο Τύπου 919 Αθήνα, 12/11/2024

Στις 12/11/2024 επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, πραγματοποίησε επιτόπιες μετρήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης σε 43 σημεία σε Άργος, Κεφαλάρι, Καλαμάκι, Κιβέρι, Τημένιο. Νέα Κίο, Ναύπλιο, Τολό, Ασίνη, Δρέπανο και Ιρια.

Τα αποτελέσματα για τους μικροβιολογικούς προσδιορισμούς είναι στα επιτρεπτά όρια στα περισσότερα σημεία εκτός από τα εξής 8 :
– Στη στη Νέα Κίο (οδός Ζαφειρόπουλου) όπου η μέτρηση σε κολοβακτηριοειδή ανέρχεται στα 2 με όριο το 0
– Στο Ναύπλιο (Οδός Θεσσαλονίκης και Μπουμπουλίνας) όπου η μέτρηση σε κολοβακτηριοειδή ανέρχεται στα 3 με όριο το 0.
– Στο Τολό (οδός Μίνωος, οδός Σέκερη), στην Ασίνη (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) και Δρέπανο (Εταρχιακή οδός Δρεπάνου-Κάντιας και σε ένα ακόμα σημείο) όπου η μέτρηση σε E.coli ανέρχεται σε 1 με όριο το 0.
– Στο Τολό (οδός Σέκερη) όπου η μέτρηση σε εντερόκοκκους ανέρχεται σε 1 με όριο το 0.

Τα αποτελέσματα για τις φυσικοχημικές μετρήσεις είναι άκρως ανησυχητικά καθώς εκτός από 3 σημεία στο Κιβέρι σε όλα τα άλλα σημεία οι μετρήσεις  σε TDS (ολικά διαλυμένα στερεά) ήταν κατά πολύ ανώτερες από τα επιτρεπτά. Όσο για τις μετρήσεις της αγωγιμότητας εκτός από τα προαναφερθέντα σημεία και 2 σημεία στους Μύλους οι μετρήσεις ήταν και αυτές πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Όσο για τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων οι μετρήσεις σε χλωριούχα ιόντα εκτός από 3 μετρήσεις στο Κιβέρι σε όλα τα άλλα σημεία είναι άνω του επιτρεπτού ορίου. Η αυξημένη συγκέντρωση χλωριούχων αυξάνει την ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού και κατ’ επέκταση τον βαθμό διάβρωσης των μεταλλικών σωλήνων στο σύστημα διανομής, σε συνάρτηση πάντα με την αλκαλικότητα του νερού. Όσο για τις μετρήσεις σε θειικά ιόντα και αυτές είναι έκτος από το Κιβέρι άνω του επιτρεπτού ορίου.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές πολύ ανησυχητικά με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να μην είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Από την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ