ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗΣ

Δελτίο Τύπου 833 Αθήνα, 15.03.2024

Τα πόνερα της πανδημίας (Ιλαρά , στρεπτόκοκκος , μηνιγγίτιδα κ.α. ) ταλαιπωρούν τους πληθυσμούς , η  συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εξοντώνει τους πολίτες, η οικονομία είναι στα κόκκινα σε αρκετές χώρες του κόσμου η Ουκρανία ακόμα παλεύει για την ελευθερία της και  με την ακρίβεια να γίνεται εφιάλτης και η γενοκτονία στην Γάζα καλά κρατεί με όλους τους εξουσιαστές μας να αρκούνται σε απλές…συστάσεις  Ελπίζουμε η σημερινή παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή να γίνει ημέρα δράσης, προβληματισμού, αλλά και προστασίας της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τους φορείς προστασίας του καταναλωτή και  για τα κινήματα, να απαντήσουν και να πάρουν θέση στα παρακάτω.

 • Όταν δεν υπάρχει η ουσιαστική κάλυψη και προστασία από τους κρατούντες των δικαιωμάτων του καταναλωτή, που τι σκοπεύουν να κάνουν;
 • Όταν ο καταναλωτής  γίνεται έρμαιο εκμετάλλευσης των «Lobby» του κεφαλαίου.
 • Όταν η δικαιοσύνη δεν απονέμεται, λόγω της βραδυκίνητης, αναξιόπιστης κρατικής μηχανής.
 • Όταν ο καταναλωτής βομβαρδίζεται με σκουπίδια-ειδήσεις- διαφημίσεις και ο ίδιος δεν τους φιλτράρει σε ποσοστό 95%.
 • Όταν τον πνίγουν οι παραπλανητικές διαφημίσεις σε καθημερινή βάση και βρίσκεται εγκλωβισμένος στα δίχτυα των αετονύχηδων που τον εκμεταλλεύονται.
 • Όταν ρυθμίζει και καθορίζει την ποιότητα ζωής του το Τραπεζικό σύστημα σε Παγκόσμιο επίπεδο.
 • Όταν το νοσηρό σύστημα υγείας γίνεται αντικείμενο διαφθοράς.
 • Όταν στην εμπόλεμη Ουκρανία και στη λωρίδα της Γάζας καθημερινά και χάνουν την ζωή τους 20 με 30 παιδιά.
 • Όταν η πείνα στον πλανήτη αγγίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες δηλαδή ένα προς οκτώ.
 • Όταν καταστρέφονται, μολύνονται και μένουν χέρσες οι κύριες πηγές παραγωγής διατροφικών αγαθών.
 • Όταν πνίγονται τα τρόφιμα με χημικές ουσίες, μεταλλάσσονται  και νοθεύονται με κάθε τρόπο,  με σκοπό πάντοτε μόνο το κέρδος.
 • Όταν η παχυσαρκία, οι καρκινογενέσεις, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι πανδημίες καραδοκούν, λόγω της αφύσικης διατροφής και της υπερκατανάλωσης στον πλανήτη. Η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, είναι ημέρα περισυλλογής, οργής και θλίψης και οργάνωσης Διεκδικούμε καθημερινά καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι μόνο κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου.

Οι διαπιστώσεις του ΠΑΚΟΕ στην διετία 2022 – 2023

Εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. συνεχίζει να αγωνίζεται, να προσπαθεί, να ερευνά και να μελετά δίδοντας στη δημοσιότητα αδιάψευστα στοιχεία για τη ρύπανση,  τη νοθεία, την μόλυνση, αλλά και την επικινδυνότητα του τρόπου ζωής μας, αλλά και των τροφίμων.

Το Τμήμα Καταναλωτή του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.,  έχει λάβει πάρα πολλές καταγγελίες κατά τη διετία 2022-2023. Το περιεχόμενο τους έχει αξιολογηθεί και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, μικροβιολογικές, χημικές αναλύσεις, έρευνες στα πιστοποιημένα εργαστήρια του, για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχει προχωρήσει μάλιστα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Σε μερικά δείγματα που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 19,5% των δειγμάτων για όλα τα προϊόντα βρέθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση ή νοθευμένο.  Οι ετικέτες στα προϊόντα σε πολλά σημεία πώλησης κατά 40% ανύπαρκτες, 20% ελλιπείς και 10% αλλοιωμένες.
 2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 12% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 23% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 18% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και διάφορα εστιατόρια, η οποία είναι λευκό τυρί, πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.
 3. Στα αλλαντικά σε ποσοστό 35% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη του φυσιολογικού ορίου.
 4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες. Για διαφημιστικούς λόγους αναγράφουν τη φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.
 5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 28% των δειγμάτων βρέθηκε χαμηλότερη από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα, ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά.
 6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρές παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης, αλλά και διάθεσής τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην Ελληνική Επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, στις περιοχές των νησιών μας γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, όταν το όριο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.
 7. Στα λαχανικά, μετά από εδαφολογικές έρευνες, διαπιστώθηκε η ύπαρξη φορτίου φυτοφαρμάκων και νιτρικών στο καλλιεργούμενο έδαφος και στις ρίζες τους, καθώς και μικροβιακά.
 8. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας έκαναν τα σημερινά τρόφιμα να είναι εξαιρετικά μεταποιημένα, ή όπως αλλιώς αναφέρονται ως υπερεπεξεργασμένα και γνωστά ως «τα βιομηχανικά προϊόντα», τα οποία εκτός από το αλάτι, τη ζάχαρη, τα έλαια και τα λίπη, περιλαμβάνουν ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται σε γαστρονομικά παρασκευάσματα, ιδιαίτερα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να μιμούνται τις αισθητικές ιδιότητες των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και των μαγειρικών παρασκευασμάτων τους και είναι συνήθως φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Πέρα από τη θρεπτική σύνθεση όμως, νεοσύστατες  ουσίες, μερικές από τις οποίες έχουν καρκινογόνες ιδιότητες (όπως ακρυλαμίδιο, ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες), μπορεί να υπάρχουν σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης και η συσκευασία των εξαιρετικά μεταποιημένων τροφίμων μπορεί να περιέχει ορισμένα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, για τα οποία έχουν διατυπωθεί ιδιότητες καρκινογένεσης και ενδοκρινικής διαταραχής, όπως η δισφαινόλη Α. Τέλος, τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα περιέχουν εγκεκριμένα αλλά αμφιλεγόμενα πρόσθετα τροφίμων, όπως νιτρώδες νάτριο σε επεξεργασμένο κρέας ή διοξείδιο του τιτανίου (TiO 2, λευκή χρωστική ουσία τροφίμων), για την οποία έχει αναφερθεί καρκινογένεση σε ζωικά ή κυτταρικά μοντέλα.
 9. Στο ψωμί βρέθηκαν 3 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά στο 15% των δειγμάτων.
 10.  Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 40% των δειγμάτων.  Ωστόσο η παραπλάνηση του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα λάδια από τον πυρήνα του σπόρου ελιάς, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμιγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν ελαιόλαδα επίσης, γ) παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 18% των δειγμάτων και όλα αυτά όταν η τιμή του ελαιόλαδου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί

ΕΠΕΙΔΗ

Λόγω των διατροφικών σκανδάλων με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, το μολυσμένο νερό, τις επιβαρυμένες με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα καλλιέργειες, το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί. Δυστυχώς όμως οι ανησυχίες του κοινού παραμένουν αναπάντητες από τους αρμόδιους. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι αναρωτιόμαστε : Η 15η Μαρτίου είναι μέρα γιορτής και επιτευγμάτων ή μήπως θα έπρεπε να θεωρηθεί μέρα έντονου προβληματισμού και αντίστασης στις πολιτικές στρατηγικές που αδιαφορούν για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και ενδιαφέρονται μόνο για τις τσέπες των «lobby» της αισχροκέρδειας.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ για άλλη μια φορά

 • Την ασυδοσία και την αδιαφορία των κυκλωμάτων διαφθοράς, στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων αλλά και στην παροχή υπηρεσιών.
 • Την έλλειψη υποδομής για τον συνεχή έλεγχο στα διακινούμενα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
 • Την έλλειψη ευαισθησίας των αρμόδιων, για την προστασία του καταναλωτή από κάθε λογής απάτες στην παροχή υπηρεσιών,  νοθείες και υπέρμετρη χρήση βλαβερών ουσιών.
 • Την εγκληματική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν  οι κρατικοί φορείς τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλους τους χώρους συναλλαγής και των αγορών.
 • Τη δημιουργία υπερκαταναλωτισμού άχρηστων και βλαβερών τροφίμων που παραπλανητικά διαφημίζουν τα Μ.Μ.Ε.
 • Την παντελή έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών πάνω στα θέματα διατροφής.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 1. Συστηματική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των παραγωγικών τάξεων για τα προβλήματα ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών και στα τρόφιμα.
 2. Να λειτουργήσει ο ΕΦΕΤ με ουσιαστικό τρόπο και να γίνει ενιαίος φορέας ελέγχου με αρμοδιότητες συντονισμού με εξειδικευμένο επαρκές προσωπικό.
 3. Εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων ανθρώπων στον τομέα δειγματοληψίας και ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών και των τροφίμων.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στους καταναλωτές   

 1. Να μελετούν προσεκτικά τις συμβάσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών από τράπεζες και ιδιώτες καθώς και τις ετικέτες με την σύνθεση των προϊόντων και τις ημερομηνίες λήξης.
 2. Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο οτιδήποτε αντιλαμβάνονται στους εκάστοτε αρμόδιους, αλλά και στο Κέντρο Καταναλωτή ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ( Τηλ.2108100805 )
 3. Να αντιμετωπίζουν κριτικά τα προσφερόμενα τεχνητά τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα (κρέατα, γιαούρτια, κρέμες, διάφορα παιδικά σκευάσματα, ποικιλόχρωμες σαλάτες, συσκευές και εξοπλισμούς).  
 4. Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
 5. Να προβάλλουν αντίσταση απέναντι στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό από τα ΜΜΕ.
 6. Να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων.
 7. Να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και να μην υποκύπτουν στην κατανάλωση έτοιμων και τυποποιημένων γευμάτων.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2024  

 1. Τη δημιουργία επιτροπών ελέγχου αγοράς, ειδικά τώρα που η ακρίβεια έχει γίνει δυσβάσταχτη για τους καταναλωτές.
 2. Τον εργαστηριακό έλεγχο στα πιστοποιημένα εργαστήριά του για τα εμφιαλωμένα νερά, αρτοσκευάσματα και κρέατα.
 3. Την οργάνωση εθελοντικών ομάδων ελέγχου τροφίμων (super market, λαΐκές αγορές κ.λ.π).

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ