Δελτίο Τύπου832                                                                            Αθήνα, 13.03.2023

  Το ΠΑΚΟΕ  επειδή πιστεύει ότι τα νανοσωματίδια των πλαστικών είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα και όπως αποδεικνύεται παρακάτω επηρεάζει άμεσα την εμβρυική ζωή , για αυτό η κυβέρνηση , η οποία νομοθετεί και θεωρείται  « ΕΞΟΥΣΙΑ» πρέπει να επιβάλει στους βιομήχανους να κρατήσουν τουλάχιστον σταθερή με πτωτική τάση την παραγωγή πλαστικού για τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια και σταδιακά να βρεθούν – έχουν γίνει ερευνητικές προσπάθειες – εναλλακτικά προϊόντα  που δεν θα είναι ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ.

  Είναι τραγικό να διακινδυνεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών , εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας μερικών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το θανατηφόρο « ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ »

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ

   Το ΠΑΚΟΕ από τον Ιανουάριο του 2021 με το  υπ’ αρ. ΔΤ 472/7-1-2021 είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν τα νανοσωματίδια πλαστικών   σε μητέρες και σε έμβρυα , τα οποία   είχαν  εντοπιστεί στον πλακούντα μετά από φυσιολογικό τοκετό  .Τα μικροπλαστικά σωματίδια που πιθανόν καταναλώθηκαν από τις μητέρες ή τα εισέπνευσαν, οι επιστήμονες  είχαν ισχυριστεί ότι μπορεί να περιέχουν χημικά που προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στη μητέρα και στο έμβρυο ή μπορεί ακόμα και να διαταράξουν το υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό του σύστημα. – Αυτά το 2021-

  Ακόμη το 2022 με το  υπ’ αρ. ΔΤ602 / ΑΘΗΝΑ 11- 02 -2022  το ΠΑΚΟΕ  είχε υποστηρίξει τον  Avaaz που  παρότρυνε  τους πολίτες του πλανήτη να συμμετέχουν με την υπογραφή τους, σε μια προτροπή προς τους ηγέτες όλου του κόσμου, για να υπογράψουν μια διεθνή συνθήκη ώστε να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση.

   Τώρα, νέα  μελέτη  σύμφωνα με το « Toxicological Science» επιβεβαιώνει ότι σημαντικές ποσότητες  μικροπλαστικών καταλήγουν ακόμη και στον πλακούντα των εμβρύων. Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού ανιχνεύονται τα τελευταία χρόνια στον αέρα, στο χώμα, μέσα στο νερό που πίνουμε, ακόμα και μέσα στο κρέας  και  στα λαχανικά. Λόγω του μεγέθους τους, αυτά τα μικροπλαστικά καταλήγουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά όχι μόνο μέσω κατάποσης αλλά και μέσω της αναπνοής. Αν και τα νούμερα φαίνονται μικρά (ένα μικρογραμμάριο ισούται με ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου),οι ερευνητές δηλώνουν ότι ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις ενός αυξανόμενου όγκου μικροπλαστικών : σύμφωνα με την αρχή «η δόση κάνει το δηλητήριο», όσο πιο μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις αυτών των υλικών στο ανθρώπινο σώμα τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος τοξικής δράσης .Μεγαλύτερες  ήταν οι ποσότητες  πολυαιθυλενίου (ΡΕΤ),το οποίο αντιστοιχούσε στο 54%του συνόλου των πλαστικών κατά βάρος. Τέλος στην μελέτη επισημαίνεται ότι η συγκέντρωση των πλαστικών στον πλακούντα είναι μόνο για εννέα μήνες , οπότε στα υπόλοιπα όργανα η συγκέντρωση πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ