Δελτίο Τύπου 822                                                   Αθήνα 16/02/2024

Σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, το ΠΑΚΟΕ σας ενημερώνει για τα οικο-γεγονότα που επέλεξε να σας παρουσιάσει από 12 Φεβρουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2024.      

Σήμερα θα διαβάσετε για τη βάναυση τσιμεντοποίηση στην Κινέττα, για τα τρία εκατομμύρια μέλισσες που δολοφονήθηκαν από φυτοφάρμακα, για τις σκανδαλώδεις επιδοτήσεις σε χιλιάδες αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τις ατμοσφαιρικές  μετρήσεις  που πραγματοποιήθηκαν σε πλατείες στο κέντρο της Αθήνας.

  1. «Τσιμέντο να γίνει…», οργή κατοίκων για τη βάναυση τσιμεντοποίηση στη Κινέττα

Κραυγή απόγνωσης από δεκάδες πολίτες για ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση χώρων πρασίνου σε γειτονιές της Κινέττας του Δήμου Μεγαρέων, μια επιβαρυμένη περιοχή από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Κατόπιν καταγγελιών σε όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια διευκρινιστική απάντηση, οι πολίτες απευθύνθηκαν στην επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ προκειμένου να αναλάβει δράση στην υπόθεση, την οποία δημοσιοποιεί και άμεσα προχωρεί σε νομική παρέμβαση ενάντια στην Δημοτική Αρχή με σκοπό την άμεση αποκατάσταση του χώρου.

Στις εικόνες αποτυπώνεται η περιβαλλοντική κακοποίηση ενός χώρου πρασίνου, οι καρατομήσεις δένδρων, κακοτεχνίες μη φιλικές προς το περιβάλλον και επικίνδυνες για τους πολίτες.

Σε μια επιβαρυμένη περιοχή όπως η Κινέττα, οι τοπικοί άρχοντες ανερυθρίαστα προτιμούν να τσιμεντώνουν έναν προνομιούχο τόπο, απαξιώνοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων και οδηγώντας σε μια βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος με την πλέον ξεπερασμένη τεχνική πλακόστρωσης με τσιμεντένιους κυβόλιθους.

Για του λόγου το αληθές, η τεχνική μελέτη του έργου όπως παρουσιάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων, προδήλως ξεκινά από το δεδομένο της πλακόστρωσης χωρίς πουθενά να τεκμαίρεται η επιστημονική αναγκαιότητα της.

Η κοινωνία των πολιτών σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, επαγρυπνούν για την προάσπιση της φυσιογνωμίας του οικοσυστήματος, καθώς επίσης διεκδικούν την προστασία του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος στο ήσυχο προάστιο της Αττικής.

Στο ΠΑΚΟΕ ο κάτοικος της περιοχής κ. Σπύρος Στραβοπόδης σημειώνει: «Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο περιβαλλοντικό έγκλημα με στρέμματα πρασίνου να έχουν γεμίσει από κυβόλιθους. Ερχόμασταν στην Κινέττα για να αποφύγουμε το τσιμέντο της Αθήνας και πλέον έχουμε αγανακτήσει με τη τσιμεντοποίηση της περιοχής. Εκτός από την αντιπεριβαλλοντική πρακτική, την κακή αισθητική, να προσθέσω ότι προκύπτουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αφού μειώνουν  τη θερμική άνεση, αυξάνοντας τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και επιβαρύνουν τόσο την ατμόσφαιρα με τη θερμότητα που αποβάλλουν τις βραδινές ώρες αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού οι υδάτινες εκροές που δεν φιλτράρονται φυσικά από το έδαφος μεταφέρουν υψηλότερα επίπεδα νιτρικών, οξέων, βαρέων μετάλλων και ελαίων στο φυσικό περιβάλλον».

Η κα. Ελένη Σαλίχου αναφέρει στο ΠΑΚΟΕ: «Στην περιοχή έχουν γεμίσει πωλητήρια και πλέον σκεφτόμαστε να φύγουμε από την Κινέττα που αγαπήσαμε. Παρά τις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι τοπικοί άρχοντες δεν έβαλαν μυαλό και συνεχίζουν να παρεμβαίνουν χωρίς περιβαλλοντική ευαισθησία».

2. Τρία εκατομμύρια μέλισσες δολοφονημένες εξαιτίας της κατάχρησης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα εξακολουθεί να συντελείται ανά τον κόσμο με εκατομμύρια μέλισσες να δολοφονούνται από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Τεράστιοι πληθυσμοί μελισσών έχουν εξαφανιστεί προκαλώντας συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα αφού η απουσία μελισσών σύμφωνα με τους ειδικούς θα προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση μιας και οι μέλισσες παίζουν κεντρικό ρόλο στη παραγωγή τροφίμων ενώ επίσης θα προκαλέσει πιθανώς και πλήθος άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Κάποιοι φίλοι των μελισσών είχαν ζητήσει μέσω μίας από τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες συγκέντρωσης χρηματοδοτήσεων οικονομική στήριξη για να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο μελισσών. Συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα ώστε να δημιουργηθεί σε μια περιοχή του βόρειου Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια μια αποικία μελισσών με πληθυσμό περίπου τριών εκατ. εντόμων.

Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου έφυγαν το βράδυ στις 19 Σεπτεμβρίου από εκεί χωρίς τίποτε να προμηνύει τι θα συναντούσαν την επόμενη μέρα. Επιστρέφοντας το επόμενο βράδυ στην αποικία είδαν μεγάλους σωρούς από νεκρές μέλισσες ενώ πολλές ακόμη πετούσαν περιστρεφόμενες σε ένα θανάσιμο σπιράλ. Μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 24 ωρών εξοντώθηκε πάνω από το 95% της αποικίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε έρευνα για το συμβάν και τέσσερις μήνες μετά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι μέλισσες εκτέθηκαν σε «διπλή θανατηφόρα» δόση ενός δηλητηρίου που χρησιμοποιείται ως τερμιτοκτόνο που απαγορεύεται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Το γεγονός ότι στα αγροκτήματα και τους οπωρώνες της περιοχής δεν χρησιμοποιείται αυτό το δηλητήριο οδηγεί τους μελισσοκόμους στο συμπέρασμα ότι κάποιος για άγνωστο λόγο αποφάσισε να γίνει serial killer μελισσών πηγαίνοντας στη συγκεκριμένη αποικία για να τις δηλητηριάσει και τελικά τα κατάφερε.

Η έρευνα έδειξε ότι οι μέλισσες εκτέθηκαν στο Fipronil ένα εντομοκτόνο που διαταράσσει το κεντρικό νευρικό σύστημα του εντόμου και στη γεωργία ή άλλη χρήση σε εξωτερικό περιβάλλον. Το δηλητήριο είναι επίσης τοξικό για τον άνθρωπο, προκαλώντας εφίδρωση, ναυτία, έμετο, πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, ζάλη και επιληπτικές κρίσεις.

Όπως φαίνεται κάποιος ψέκασε τα φυτά της περιοχής γύρω από το καταφύγιο με το δηλητήριο και έτσι ήρθαν σε επαφή με αυτό οι μέλισσες. Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου έδιναν στις μέλισσες που είχαν επιζήσει νέκταρ για να τις αποτρέψουν να πάνε να τραφούν στα μολυσμένα φυτά. Η απόφαση των υπευθύνων του καταφυγίου μην έχοντας πλέον άλλη λύση είναι να φύγουν από την περιοχή και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους σε άλλη περιοχή.

3. Σκανδαλώδεις «μαϊμού» επιδοτήσεις σε χιλιάδες αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια υπόθεση με διαστάσεις σκανδάλου έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας κατόπιν ελέγχων σε καταγγελίες που έγιναν σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης Σημανδράκου.

Ειδικότερα, σε χιλιάδες «δικαιούχους» πιστώθηκαν χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεων, ενώ ξέσπασαν αντιδράσεις για λάθος πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήταν αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης και της αδιαφάνειας στη λειτουργία του Οργανισμού, αρμόδιου φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ άλλων αυτά που έχουν προκύψει είναι τα εξής:

1. 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς τη δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η δημιουργία παράτυπων διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

2. 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονομιάς μόλις 53 θανούντων με εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια, συνολικής έκτασης 234.000 στρεμμάτων.

3. 1241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, από καταγγελίες που έχουν γίνει από άλλες αρχές εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.

4. 102 ΑΦΜ για την προσκόμιση σκαναρισμένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών αντί για τα παραστατικά νόμιμης χρήσης.  

5. Υπάρχουν περίπου 16.000 ΑΦΜ που αφορούν δικαιούχους, οι οποίοι στην πλειονότητα τους , έχουν μη επαρκώς αιτιολογημένες δεσμεύσεις στην κατανομή δικαιωμάτων, για περιπτώσεις βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Για αυτές τις 16.000 περιπτώσεις, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν ολοκληρώνεται ο έλεγχος εδώ και χρόνια και δεν έχουν σταλεί οι υποθέσεις στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Πλέον, μετά και την παραίτηση του κ. Σημανδράκου, το ΔΣ αποφάσισε, επίσης, ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου του Κυριάκου Μπαμπασίδη, να αναθέσει σε Ορκωτό Λογιστή τον έλεγχο όλων εκείνων των καταγγελιών που έχουν γίνει και σχετίζονται με εσφαλμένες πληρωμές, παραλείψεις και αδιαφάνεια στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων.

Σε μια συγκυρία που πλήττεται ο πρωτογενής τομέας, έρχονται και σκανδαλώδεις ενέργειες με κάποιους να λαμβάνουν επιδοτήσεις που δεν θα έπρεπε και τα χρήματα αυτά λείπουν από τους πραγματικούς αγρότες, που συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας.

4. SOS εκπέμπουν οι μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΠΑΚΟΕ στο κέντρο της Αθήνας

 Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε στις 14/ 02 /2024 σειρά μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων σε πέντε  συνολικά πλατείες (  Αμπελοκήπων,  Μαβίλη , Ελευθερίας , Περσεφόνης )  στο κέντρο της Αθήνας. Ο σκοπός  αυτών των μετρήσεων είναι η ενημέρωση τόσο των Αθηναίων όσο και τους κράτους  , ώστε η κρατική μηχανή να πάρει μπροστά. Έτσι μετρήθηκαν, ανά   λεπτό , οι τιμές των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 και ΡΜ10, φορμαλδεΰδης και των πτητικών οργανικών ενώσεων   TVOC .  Ακόμη στα ίδια σημεία έγιναν και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.  Παρακάτω παρατίθεται η εκτίμηση των αποτελεσμάτων καθώς και διαγράμματα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

Για τα αιωρούμενα σωματίδια  ΡΜ10

Σε όλες τις πλατείες  οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι κάτω από το νομοθετημένο όριο των 50 μg / m3   . Την πιο μεγάλη συγκέντρωση   των PM10 εμφανίζει η πλατεία  Ελευθερίας ( 27  μg / m3) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά  Μαβίλη (23μg /m3  )  , Περσεφόνης ( 22μg / m3  )  ,  Αμπελοκήπων ( 20 μg / m3  )  και   Ριζάρη ( 16 μg / m3  ) 

Για τα αιωρούμενα σωματίδια  ΡΜ2,5

Σε όλες τις πλατείες  οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 5μg / m3  . Την πιο μεγάλη συγκέντρωση   των PM2,5 εμφανίζει η πλατεία  Ελευθερίας ( 15 μg / m3  ) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά    Μαβίλη ( 13 μg / m3  ),  Περσεφόνης ( 12 μg / m3  )  ,  Αμπελοκήπων ( 10μg / m3  ) και  Ριζάρη ( 9 μg / m3  ).

Επιπτώσεις στην υγεία  των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 2,5 και  ΡΜ10

Απόθεση στο αναπνευστικό μας σύστημα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν βήχα, άσθμα, συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού, χρόνια βρογχίτιδα, θνησιμότητα.

Για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Σε όλες τις πλατείες  τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 20 nanoTesla . Την πιο μεγάλη τιμή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εμφανίζει η πλατεία  Μαβίλη ( 158 nTesla) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά   Περσεφόνης ( 70 nTesla),  Αμπελοκήπων ( 51 nTesla), Ριζάρη ( 27 nTesla)   και     Ελευθερίας (22 nTesla).

Επιπτώσεις στην υγεία  της Η/Α

Από άποψη επικινδυνότητας είναι περισσότερη κρίσιμη, όπως π.χ η ραδιενέργεια.  Όταν η έκθεση ενός οργανισμού σ’ αυτή υπερβεί κάποιο όριο, μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις του γενετικού κώδικα του DNA, καρκίνο – γενετικά φαινόμενα στα βιολογικά συστήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Για την φορμαλδεΰδη

Σε όλες τις πλατείες  τιμές της φορμαλδεΰδης είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 0,02 mg/m3  εκτός από την πλατεία Περσεφόνης . Την πιο μεγάλη τιμή συγκέντρωσης φορμαλδεΰδης εμφανίζει η πλατεία  Ελευθερίας ( 0,05  mg/m3) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά   Μαβίλη ( 0,03 mg/m3),  Αμπελοκήπων ( 0,02 mg/m3), Ριζάρη ( 0,02 mg/m3)   και   Περσεφόνης   (0,01 mg/m3).

Επιπτώσεις στην υγεία  φορμαλδεΰδης

• Προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα.

• Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή.

• Κατατάσσεται πλέον και επίσημα ως καρκινογόνος ουσία.

Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις  των πτητικών οργανικών ενώσεων  σε όλες τις πλατείες ήταν χαμηλές και κάτω από τα νομοθετημένα όρια.

Επιπτώσεις στην υγεία πτητικών οργανώσεων

• Οι άμεσες επιπτώσεις: ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, πονοκεφάλους, ζάλη, προβλήματα όρασης και εξασθένιση της μνήμης

•  Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: άσθμα, έκζεμα, και καρκίνο του πνεύμονα.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ