ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 764                                                  ΑΘΗΝΑ 11/09/2023

Ελλάς το μεγαλείο σου

Το ΔΣ του ΠΑΚΟΕ ομόφωνα  αποφάσισε στην συνεδρίασή του την Παρασκευή 08.09.2023 τα παρακάτω:

 1. Να σταλεί άμεσα επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και να πραγματοποιήσει επιτόπιες μετρήσεις για την ποιότητα του νερού, να πάρει δείγματα για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις στα ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήριά του.
 2. Να απευθύνει πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους πλημμυροπαθείς , οι οποίοι μέσα σε λίγα μόλις λεπτά έχασαν τις περιουσίες τους, να το δηλώσουν στο τηλέφωνο 210-8100805 του ΠΑΚΟΕ ή να αποστείλουν email στο pakoe@pakoe.gr. Το ΠΑΚΟΕ έχει συστήσει ομάδα ευθύνης για το σκοπό αυτό.
 3. Το ΠΑΚΟΕ με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως κάνει εδώ και 44 χρόνια παραχωρεί δύο διαμερίσματα που διαθέτει, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 3-4 άτομα σε καθένα από αυτά.
 4. Να απευθύνει πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα φέρουν στα γραφεία του ΠΑΚΟΕ (βλ. παρακάτω) μέχρι την Δευτέρα 18.09.2023, ώρες 09.00-17.00:
 • τρόφιμα μακράς διάρκειας (μπισκότα, γάλατα, κρουασάν, φρυγανιές)
 • εμφιαλωμένα νερά – χυμούς
 • Κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες
 • φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό (πάνες ακράτειας, βρεφικές πάνες, παυσίπονα)

Το συντονισμό και την αποστολή της παροχής βοήθειας θα έχει ομάδα ευθύνης του ΠΑΚΟΕ που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

 1. Να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στον συντονισμό των ενεργειών που θα απαλύνουν τον πόνο χιλιάδων μεταναστών.
 2. Να απευθύνει εκκλήσεις σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς  για την ουσιαστική και άνευ όρων συμμετοχή τους στην προσπάθεια πλήρους συμπαράστασης στους κλιματικούς Έλληνες μετανάστες.
 3. Προσκαλεί όσους εθελοντές προσφέρονται να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή του ΠΑΚΟΕ, την Τρίτη 12.09.2023 στις 17.00 στα γραφεία του ΠΑΚΟΕ, Νικολάου Φλώρου αρ. 8, Αμπελόκηποι (τηλ. 210-8100805) για να οργανωθούν σε ομάδες εργασίες και να προσφέρουν όσες ώρες διαθέτουν για την άμεση βοήθεια των πληγέντων μεταναστών.
 4. Προτείνει στην Κυβέρνηση να προκηρύξει διήμερο πανελλαδικό πένθος για τους νεκρούς αυτής της τραγωδίας και στους πολίτες της Αττικής βωβή διαμαρτυρία με κεράκια την Τετάρτη στις 20.00 στην πλατεία Συντάγματος.
 5. Το ΠΑΚΟΕ θα κινηθεί νομικά κατά του Δημάρχου Βόλου που δεν ολοκλήρωσε ποτέ τα έργα στη λίμνη Κάρλα για την ύδρευση της πόλης, με αποτέλεσμα ο Βόλος για 15 ημέρες να μην έχει νερό, κατά του Δημάρχου Παλαμά και κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν αυτές τις νομικές πρωτοβουλίες.
 6. Ανακοινώνει την δημιουργία μόνιμης επιτροπής εννέα (9) ανεξάρτητων και ανένταχτων συνανθρώπων μας που δεν θα έχουν ούτε κομματικό, πολιτικό ή άλλο παρελθόν για την συνεχή αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων προβλημάτων.
 7. Προτείνει στην πολιτεία να δημιουργηθεί ένα έκτακτο ταμείο στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αποκατάσταση και δημιουργία νέων μοντέλων πόλεων που θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Θα υποχρεωθούν οι πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα –τουλάχιστον 100- να καταβάλλουν ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία στο προαναφερόμενο ταμείο, το οποίο θα διοικείται από τους Διευθύνοντες Συμβούλους των πέντε συστημικών Τραπεζών, τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, ΣτΕ, ΕΣ) και από έναν εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών όλων των πληγεισών περιοχών που δε θα είναι ενταγμένοι στο σημερινό στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

Στόχος αυτού του Ταμείου θα είναι η μελέτη άμεση (6μηνη) δημιουργία μοντέλων νέων πόλεων που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την ασφαλή διαβίωση των πολιτών και στη συνέχεια η εφαρμογή και η κατασκευή των μοντέλων αυτών.

ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΕΝΑ CRASH TEST ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *