ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 752                                                               ΑΘΗΝΑ 24-7-2023

«Κράτος εμπρηστής – πυρπολεί τη χώρα». «Καμένη Γη στο ίδιο έργο θεατές για μία ακόμα φορά». Η ετοιμότητα του κράτους έμεινε πάλι στα χαρτιά». «Στις φλόγες το επιτελικό κράτος». «Καιγόμαστε, κραυγή για τις ελλείψεις ελικοπτέρων». Είμαστε περιτριγυρισμένοι από εύφλεκτη ύλη». Ο «γαλάζιος χάρτης της Νέας Δημοκρατίας, έγινε κάρβουνο». Αποκαΐδια σε Κουβαρά, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο». «Διαρκές το έγκλημα, γνωστοί οι ένοχοι». «Πυριτιδαποθήκη το δάσος που καίγεται τρεις ημέρες».

Όλα αυτά είναι τίτλοι εφημερίδων. Είναι και πολλοί άλλοι, δεν φτάνει το κολάζ που έχουμε ετοιμάσει να τους χωρέσουμε όλους. Αποτυπώνουν την πραγματικότητα των ημερών και το συναίσθημα του κόσμου, των πολιτών. Την πραγματικότητα της έλλειψης σχεδιασμού για την πρόληψη, αλλά και τη γύμνια των κατασταλτικών μηχανισμών. Τα νούμερα αυξήθηκαν πιο πολλά αεροπλάνα πυρόσβεσης, πιο πολλά ελικόπτερα κλπ. Αλλά αυτά είναι για να χαιρόμαστε το χειμώνα. Το καλοκαίρι αποδεικνύονται πάντα λίγα. Και πάντα θα είναι λίγα. Διότι σημασία έχει να μην πιάσει το δάσος φωτιά. Να είναι καθαρισμένο από τα σκουπίδια και τα μπάζα. Να υπάρχουν ζώνες πυρόσβεσης.

Οι τίτλοι είναι ίδιοι με πέρσι, με πρόπερσι. Κάθε χρόνο τα ίδια. Κάθε χρόνο το κράτος ανακοινώνει ότι είναι πανέτοιμο το Μάιο και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καίγονται τα πάντα. Και μετά όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Το ένα Υπουργείο δείχνει το άλλο, όλα μαζί την Περιφέρεια, η Περιφέρεια τους Δήμους, οι Δήμοι την Κυβέρνηση. Ένα γαϊτανάκι φαυλότητας.

Ο καθρέπτης της εξουσίας είναι ο ίδιος. Στη μία πλευρά το πρόσωπο Μητσοτάκη στην άλλη πλευρά το πρόσωπο Τσίπρα. Από τη μία πλευρά το πρόσωπο του Πατούλη από την άλλη πλευρά το πρόσωπο της Δούρου. Και διάφοροι δήμαρχοι ανίκανοι. Ο Καμπουράκης της Ρόδου. Ο Λουκάς στη Λαυρωτική. Ο Φιλίππου στο Σαρωνικό. Ο Γκιώνης στο Λουτράκι. Ο Στάθης στη Μάνδρα. Ο Περιφερειάρχης Νίκας της Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο. Το ΠΑΚΟΕ θα στραφεί σε βάρος τους νομικά για την εγκληματική τους αδιαφορία.

Το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος της Ρόδου έγινε στάχτη. Η Πολιτεία αφού δεν έκανε τίποτα για την πρόληψη, όπως προαναφέραμε, αδυνατούσε κατασταλτικά να επέμβει για τους εξής λόγους:

1. Δεν υπάρχουν ειδικά διαγνωστικά drones που αφενός όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς θα περιπολούν για να διαπιστώνουν άμεσα τη δημιουργία εστιών και αφετέρου όταν υπάρχει σε εξέλιξη μέτωπο, θα μπορούν να χαρτογραφούν που ακριβώς εκτίνεται αυτό, όταν πρόκειται για δύσβατες και πυκνές δασικές περιοχές, για να ενεργούν αναλόγως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής 

2. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην Ερμούπολη αντί στη Ρόδο. Το μεγαλύτερο νησί είναι η Ρόδος, το μεγαλύτερο δάσος βρισκόταν στην Ρόδο. Ένα ακόμα διαχρονικό σφάλμα όλων αυτών που έχουν την εξουσία από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας  ανέφερε πέντε λόγους για την καταστροφή στη Ρόδο, τους εξής:

 1. Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
 2. Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου.
 3. Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες
 4. Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
 5. Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.

Το ΠΑΚΟΕ ρωτά τον κ. Λέκκα, που ως πρόεδρος του ΟΑΣΠ έχει ουσιαστικό ρόλο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής: Κύριε καθηγητά πιο απλά, πιο λιανά δεν μπορείτε να τα πείτε για να τα καταλάβει ο πολίτης της Ρόδου; Και επειδή μιλάτε για την ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ποια είναι η δική σας πρόταση, ποιο είναι το σχέδιο που έχετε καταθέσει ως αρμόδιος καθηγητής;

Κύριε Λέκκα, τα ερωτήματα που σας βάζουμε είναι απλά και θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν γι’ αυτά έχουν γίνει προτάσεις προς το Υπουργείο;

 1. Η δημιουργία ζωνών πυρόσβεσης στις παρυφές του δάσους έχει προταθεί;
 2. Η συνεχής πυρανίχνευση του δάσους με drones έχει προγραμματιστεί ως τηλεκατευθυνόμενη ενημέρωση;
 3. Πηγές νερού (γεωτρήσεις και δεξαμενές) έχουν προγραμματιστεί;
 4. Οι αεροφωτογραφίες του δάσους έχουν αξιοποιηθεί όπως πρέπει;
 5. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν ενημερωθεί;
 6. Έχει προταθεί λόγω -όπως αναφέρατε ειδικών συνθηκών- η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων από τη Σύρο στη Ρόδο;

Οι πολίτες της Ρόδου -όπως και της Κέρκυρας- ζητούν άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις.