ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 751                                                                       

ΑΘΗΝΑ 21-7-2023

Πρόσφατη απόφαση του Υπουργείο Υγείας (Δ1δ/ Γ.Π. 35473/11.07.2023) που δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με θέμα: «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Οι ακτές της Αττικής όπου απαγορεύεται η κολύμβηση – Για τις περιπτώσεις ακαταλληλότητας θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση», ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ  περίτρανα τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα αυτών που δημοσιεύει το ΠΑΚΟΕ εδώ και καιρό για τις ίδιες περιοχές.

Η απόφαση αναφέρεται σε αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά την προηγούμενη και την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων των Περιφερειών και καταλήγει ότι «η κολύμβηση απαγορεύεται σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα, σε όλη την περιοχή του Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου όπως και στη Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού», καθώς…. «δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νομοθεσίας για τα νερά κολύμβησης».

 • Κύριοι αρμόδιοι, κύριοι της εξουσίας ποιά είναι τώρα η θέση σας;
 • Τί έχετε να προσάψετε στο ΠΑΚΟΕ τώρα σχετικά με τις μετρήσεις και τα δελτία τύπου που αναρτά δημόσια για τις περιοχές αυτές, για τις οποίες εδώ και καιρό φωνάζει ότι είναι προβληματικέςγια κολύμβηση;
 • Γιατί τα αποτελέσματα της Περιφέρειας είναι πιο έγκυρα από αυτά του ΠΑΚΟΕ; Αφού καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα και μάλιστα χρονικά πολύ πιο έγκαιρα από αυτήν.

Ενδεικτικά, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε κάνει δειγματοληψίες και αναλύσεις κολυμβητικών υδάτων στις κάτωθι περιοχές (όπως αυτές που εξέτασε η Περιφέρεια), ενώ δημοσιεύσαμε και τα αντίστοιχα δελτία τύπου:

 • Από Πειραιά μέχρι Σαρωνίδα (δελτίο τύπου 531/9-7-2021)
 • Από Σχοινιά μέχρι Λαύριο (δελτίο τύπου 698/8-4-2023)
 • Παραλίες Δυτικής Αττικής (δελτίο τύπου 654/31-10-2022)
 • Από Πειραιά μέχρι Λεγραινά (δελτίο τύπου 640/29-7-2022)
 • Σαρωνικός – Λαυρεωτική (δελτίο τύπου 622/6-6-2022)
 • Από Βουλιαγμένη μέχρι Π. Φώκαια (δελτίο τύπου 620/1-6-2022)
 • Ασωπό ποταμό: πολυάριθμα δελτία τύπου εδώ και χρόνια για τις δεκάδες εκατοντάδες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες ρίχνουν ανενόχλητες τα τοξικά επικίνδυνα και καρκινογόνα απόβλητα τους στoν Aσωπό.

Η ιστοσελίδα μας αποτελεί τρανή απόδειξη των δράσεων και παρεμβάσεών μας, δεδομένου ότι όλες οι μετρήσεις κολυμβητικών υδάτων που κάνουμε εδώ και 44 χρόνια και τα αποτελέσματά τους είναι αναρτημένα σε αυτήν.

Και τελικά κύριοι της εξουσίας, έρχεστε με μία επίσημη απόφαση του κράτους να καταλήξετε στα ίδια συμπεράσματα με το ΠΑΚΟΕ.

Τονίζετε μάλιστα την ανάγκη εντατικοποίησης των δειγματοληπτικών ελέγχων των νερών κολύμβησης όσο και της παρακολούθησης των πιθανών πηγών ρύπανσης, κάτι για το οποίο το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται έντονα, εδώ και χρόνια: δηλαδή για το αυτονόητο…..

Θα συνεχίζετε να μας αμφισβητείτε, αλλά το ΠΑΚΟΕ θα συνεχίσει την ανεξάρτητη δράση και έργο του για άλλα 44 χρόνια τουλάχιστον.

Το Υπουργείο Υγείας Ανακοίνωσε τα εξής:

 Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.

– Σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
– Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

– Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.
– Στην περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

– Στο αριστερό σημείο της ακτής «ΕΔΕΜ» πλησίον εστιατορίου «ΕΔΕΜ» και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.
– Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
– Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.
– Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

– Στη Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
– Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ. Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.

– Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

Στην απόφαση τονίζεται ότι οι διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να συνεργασθούν με τους υπεύθυνους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές ή οργανισμούς (ΕΟΤ κ.λπ.) τόσο για την εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων από τους υπόχρεους, σε τακτή πάντοτε προθεσμία και στο πλαίσιο των υγειονομικών και λοιπών διατάξεων, όσο και για την τήρηση όρων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους, δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.).

Για τις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση, επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπευθύνους των ακτών, με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, η ανάγκη εντατικοποίησης τόσο του συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των νερών κολύμβησης όσο και της παρακολούθησης των πιθανών πηγών ρύπανσης (εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κ.λπ.), με στόχο την εξυγίανση του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η απόφαση είναι δυναμική και τροποποιείται κατά περίπτωση, ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης.

Το ΠΑΚΟΕ εξέδωσε ειδικό περιοδικό για την καταλληλότητα των κολυμβητικών υδάτων στην Αττική και εκτός Αττικής. Σε ότι αφορά της Αττική στο περιοδικό αναφέραμε:

ΤΑ ∆ΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 247.

ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 226 ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ STANDARDS ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, ∆ΗΛΑ∆Η ΤΟ 91,5%, ΕΝΩ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ (Α) ΒΡΕΘΗΚΑΝ 21 (8,5%). ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ (Κ) ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙ∆Α ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ (www.pakoe.gr) ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ

Ειδικότερα ακατάλληλες για κολύμπι είναι οι εξής περιοχές:

 1. Φρεατίδα, Ακτή Θεμιστοκλέους
 2. Φρεατίδα Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων
 3. Βοτσαλάκια, Ολυμπιακός Όμιλος.
 4. Βοτσαλάκια 100 αριστερά από το προηγούμενο σημείο.
 5. Τέλος παραλίας Φλοίσβου
 6. Παραλία Γλυφάδας Ακτή Β, Εστιατόριο Δελφίνια
 7. Τέλος Ακτής Β, Γλυφάδα
 8. Παραλία Βάρκιζας στη μέση της παραλίας.
 9. Παραλία Βάρκιζας, τέλος παραλίας.
 10. Παραλία Αγίου Δημητρίου Κορωπίου
 11. Παραλία Σαρωνίδας, τέλος παραλίας.
 12. Οικισμός θυμάρι Αρχή παραλίας.
 13. Κακιά θάλασσα, Κερατέα, Ουζερί Λιάρος
 14. Κακιά θάλασσα, Κερατέα, ταβέρνα Γιωργάκης
 15. Παραλία Ραφήνας, Οδός Θάλειας
 16. Αγία Μαρίνα, λιμάνι.
 17. Αγ. Απόστολοι, παραλία Αγκώνα, (ρέμα στάσιμα νερά)
 18. Μαρκόπουλο Ωρωπού, ψαροταβέρνα Νίκος
 19. Χαλκούτσι, παραλία, εκκλησάκι Ταξιάρχες
 20. Δήλεσι, παραλία, δεξιά του ναυτικού ομίλου
 21. Δήλεσι, παραλία Πλάκα.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ