ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 750                                                                       

ΑΘΗΝΑ 21-7-2023

ΟΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ, ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΑ

Η ΣΤΑΣΥ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΤΥΠΑΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΕΙ: ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ – Η, ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ Η, ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Το ΠΑΚΟΕ πρώτο, πριν από 44 χρόνια αποκάλυψε τους κίνδυνους του φωτοχημικού νέφους στην Αθήνα. Μέχρι να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή  και αφού οι τότε υπεύθυνοι έβαζαν το κεφάλι στην άμμο και έλεγαν ότι δεν υπάρχει νέφος, θρηνήσαμε χιλιάδες θύματα. Το ΠΑΚΟΕ πρώτο σήμερα χτυπά όλες τις καμπάνες του συναγερμού γιατί ο θάνατος βρίσκεται πάνω από τα κεφαλιά των επιβατών του Μετρό.

Οι αποβάθρες τα εκδοτήρια μέχρι και οι έξοδοι των σταθμών είναι όλα γεμάτα από καρκινογόνα αιωρούμενα σωματίδια. Η ΣΤΑΣΥ, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πρέπει να πάρουν μέτρα από ΧΘΕΣ, για να μην θρηνήσουμε θύματα. Το ΠΑΚΟΕ κηρύσσει ανένδοτο αγώνα. Ή, θα κάνατε κύριοι της εξουσίας σωστά τη δουλειά σας ή θα φύγετε τρέχοντας, αφού θα σας έχουμε καταγγείλει στη δικαιοσύνη και δημοσίως στους πολίτες.

Το επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε  ακόμη μια σειρά μετρήσεων σε  οκτώ  σταθμούς του μετρό Σύνταγμα , Ομόνοια, Ευαγγελισμός, Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Μέγαρο Μουσικής, Πανεπιστήμιο και Μοναστηράκι με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα του αέρα. Στις  17/07/2023  μετρήθηκαν, ανά  30 δευτερόλεπτα, οι τιμές των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5, ΡΜ10 και φορμαλδεΰδης σε 3 σημεία σε κάθε σταθμό, στην έξοδο, στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στις αποβάθρες.

Όλες οι μέγιστες  συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πάνω από τα όρια.

  • Από τις μετρήσεις  παρατηρήθηκαν ότι  οι  συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων  ΡΜ10 στην έξοδο και στα εκδοτήρια είναι κάτω από τα όρια καθώς και στις αποβάθρες των σταθμών με εξαίρεση τους σταθμούς  Πανεπιστήμιο και Αμπελόκηποι.
  • όλες οι τιμές συγκέντρωσης   φορμαλδεΰδης HCHO  ήταν πάνω από τα όρια στην έξοδο , στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στις αποβάθρες όλων των σταθμών. Σε αυτό το σημείο πρέπει  να αναφερθεί ό,τι η φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνος  ουσία.
Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ