ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 735 – Αθήνα 29/06/2023     

Το ΠΑΚΟΕ ασκεί λειτούργημα και μπορεί να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς για να αντιλαμβάνονται καλύτερα και πιο γρήγορα τα θέματα του περιβάλλοντος, είναι το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση στο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

Το ευχαριστήριο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δράσεις που κάνει το ΠΑΚΟΕ, εδώ και 44 χρόνια μετέφερε ο τομεάρχης περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σούλης στις εκδηλώσεις προβληματισμού, που έκανε χθες το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος», στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο κ. Σούλης στην ομιλία του τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ το ΠΑΚΟΕ για το σπουδαίο έργο που κάνει. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και το μήνυμα του αρμόδιου Υπουργού Θοδωρή Σκυλακάκη, ότι η Κυβέρνηση θα έχει πολύ ψηλά το θέμα της κλιματικής αλλαγής στην ατζέντα της, το θέμα της περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης πολύ ψηλά στην ατζέντα της, με εφαρμοσμένες, συγκεκριμένες πολιτικές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θα δεχόμαστε όλα τα αιτήματα γιατί είστε καθημερινά σε αυτή την πάλη. Οργανώσεις όπως το ΠΑΚΟΕ κάνουν ένα λειτούργημα άξιο φυσικά μπορεί να λειτουργεί ως ένας μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και προς όλους τους θεσμικούς φορείς για να αντιλαμβάνονται ακόμα πιο γρήγορα και καλύτερα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον».  

Εκπροσωπώντας το Σύριζα, ο αναπληρωτής συντονιστής περιβάλλοντος, Χρήστος Σταϊκός τόνισε: «Δυστυχώς τα θέματα του περιβάλλοντος δεν απασχόλησαν το δημόσιο διάλογο σε αυτή την προεκλογική περίοδο για άλλη μία φορά. Με επιστολή του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται τη βοήθεια του ΠΑΚΟΕ και το ΠΑΚΟΕ χρειάζεται την ενίσχυση της πολιτείας»

Για την προσφορά του ΠΑΚΟΕ στην κοινωνία και στους αγώνες του περιβάλλοντος μίλησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. Συγκεκριμένα είπε: «Το ΠΑΚΟΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι στην πρωτοπορία στην προσπάθεια της εξυγίανσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του περιβάλλοντος στην Αθήνα. Από την εποχή που υπήρχε το νέφος της Αθήνας. Στη συνέχεια το ΠΑΚΟΕ ασχολήθηκε με το πολύ σημαντικό θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης γιατί ο Σαρωνικός ήταν από τους πιο μολυσμένους κόλπους της Ελλάδας. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τη συλλογή των βιοαποβλήτων. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΠΑΚΟΕ, αλλά και το ΠΑΚΟΕ χρειάζεται την ενίσχυση της Πολιτείας για τις δράσεις του».  

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις προβληματισμού που έκανε χθες το ΠΑΚΟΕ στην Πλ. Κλαθυμώνος. Εκατοντάδες συμπολίτες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επισκέφτηκαν τα ειδικά περίπτερα του, και είδαν επίδειξη και λειτουργία επιστημονικών οργάνων μέτρησης  παραμέτρων  ποιότητας  νερών από ειδικούς επιστήμονες, έμαθαν την  ιστορία του νερού και τις  διαδρομές του στην Ελλάδα, μυήθηκαν στην τεχνολογία του νερού με μεθόδους απορρύπανσης, αποσκλήρυνσης και αφαλάτωσης και ανακάλυψαν πως μετατρέπεται η υδάτινη ενέργεια σε υδροηλεκτρική.

Το ΠΑΚΟΕ  διένειμε δωρεάν ειδικό έντυπο υλικό, το περιοδικό που εξέδωσε για τις κατάλληλες και ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες στην Αττική και εκτός Αττικής, καθώς επίσης διένειμε δωρεάν εκατοντάδες τεύχη του μηνιαίου περιοδικού που εκδίδει, αλλά και του ειδικού περιοδικού  για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας, την παιδική παχυσαρκία.

Οι πολίτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα σοβαρά προβλήματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην ανοιχτή και διαδραστική συζήτηση με τους προσκεκλημένους του ΠΑΚΟΕ.

Ο Πρόεδρος στην Ένωση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), Περιφέρειας Πελοποννήσου «Πέλοπας», Γιάννης Λαγός μίλησε για την κοινωνία του πολίτη και το περιβάλλον με ειδική αναφορά στις περιπατητικές διαδρομές στο όρος Μαίναλο.

Ο Περιβαλλοντολόγος Σεραφείμ Κερασιώτης αναφέρθηκε στις περιπέτειες των συνδιασκέψεων του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά.

«Όσοι δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον κάθονται στην άκρη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης δήλωσε: «Μετά από 44 χρόνια συνεχούς αγώνα και δράσης, δεν δίνουμε σαν ΠΑΚΟΕ, εγώ και οι συνεργάτες μου, το δικαίωμα σε κανένα που δεν έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, να νομίζει ότι έχει σχέση. Όταν δεν έχει σχέση, κάθεται στην άκρη και παρακολουθεί τα δρώμενα από τα συγκεκριμένα πρωτογενή στοιχεία που παράγει το ΠΑΚΟΕ. Σε περίπτωση που νομίζει ότι αυτά είναι λάθος, τα δικαστήρια και ο λόγος στους πολίτες είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που εμείς υιοθετούμε».

Το ΠΑΚΟΕ βράβευσε για τις δράσεις τους στην προστασία του Περιβάλλοντος, τις εταιρίες Mytilineos AE και Χήτος ΑΒΕΕ και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τις δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα με ξένες και ελληνικές επιτυχίες που τραγούδησαν ο Γιώργος Πολυχρονιάδης και ο Λάκης Τζορντανέλι.

Στις κυρίες που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις δόθηκαν άνθη που ήταν προσφορά της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών.

Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων του ΠΑΚΟΕ, Παντελής Περιβολάρης.

*Επισυνάπτεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ