Δελτίο Τύπου 701 / Αθήνα Τέταρτη 26  Απριλίου 2023

Νερό από σπίτι στο Βέλο

Σήμα SOS εκπέμπει το ΠΑΚΟΕ για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης στο Βέλο Κορινθίας και ο Δήμαρχος της περιοχής κοιμάται. Στις 24/4/2023 επιστημονικό προσωπικό επισκέφτηκε το  Βέλο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας στην Πελοπόννησο ύστερα από έκκληση κατοίκων της  περιοχής εξαιτίας της κακής οσμής και του χρώματος του πόσιμου νερού και οι έρευνες επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες. Το νερό έχει καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο

Το συνεργείο του ΠΑΚΟΕ κατά την άφιξη του στην περιοχή πραγματοποίησε την πρώτη δειγματοληψία σε οικία στις 14:45 και σε δεύτερη οικία στις 15:00. Το επιστημονικό προσωπικό συνομιλώντας με τους κατοίκους των συγκεκριμένων οικιών τους έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Επιστημονικό προσωπικό:  Ποια είναι η προέλευση  του νερού ; Το δίκτυο ύδρευσης  από που αντλεί νερό;

Κάτοικος 1: Το νερό έρχεται από πηγάδια του δήμου.

Κάτοικος 2: Το νερό έρχεται από πηγάδια τις περιοχής. Είχαν ξεκινήσει έργα για  να φτιαχτεί φράγμα για το ποτάμι του Ασωπού  εδώ και τέσσερα χρόνια  για να λυθεί το πρόβλημα αλλά οι εργασίες  σταμάτησαν και το έργο δεν έχει φτάσει  ούτε στο μισό. Διότι έχει ακουστεί ότι ξεκίνησαν τις εργασίες χωρίς να πραγματοποιηθεί έρευνα  και δεν μπορούσαν να πάρουν χρηματοδότηση σε αντίθεση με το δήμο του Κιάτου.

Επιστημονικό προσωπικό:  Πόσο καιρό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Κάτοικος 1: Το νερό έχει μαύρο χρώμα τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά  είχε οσμή από πάντα.

Επιστημονικό προσωπικό: Αυτό το μαύρο  χρώμα που αναφέρετε  για το  νερό το παρατηρείται όλες τις ώρες της ημέρας;

Κάτοικος 1: Κυρίως τις πρωινές ώρες  και άμα ανοίξουμε τη βρύση για δέκα λεπτά μετά μειώνεται ελάχιστα.

Επιστημονικό προσωπικό: Ο δήμος έχει κάνει κάποια ενημέρωση στους κατοίκους της περιοχής σχετικά με το πρόβλημα;

Κάτοικος 1: Ο δήμος έχει πει ότι νερό δεν υπάρχει και έχει κηρυχθεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη λόγω λειψυδρίας. Να λέμε και ευχαριστώ για αυτό που έχουμε.

Κάτοικος 2: Να λέμε και ευχαριστώ διότι άλλοι δήμοι δεν έχουν νερό .

Επιστημονικό προσωπικό: Ο δήμαρχος γνωρίζοντας το  πρόβλημα έχει προβεί σε ενέργειες ;

Δηλαδή να απευθυνθεί σε κάποιο αναλυτικό εργαστήριο για την ποιότητα  του νερού; Έχει δώσει κάποια κατεύθυνση στους κατοίκους της περιοχής;

Κάτοικος 1: Δε ξέρουμε τις ενέργειες του δημάρχου και ποτέ δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα σχετικά με την ποιότητα του νερού. Για αυτό τον λόγο πήγαμε μόνοι μας σε ιδιωτικά εργαστήρια οι οποίοι μόλις αντίκρισαν το δείγμα μας είπαν «σηκωθείτε φύγετε από την περιοχή» δεν  δέχτηκαν να κάνουν την ανάλυση.

Κάτοικος 2: Και  εγώ απευθύνθηκα σε ιδιωτικό αναλυτικό εργαστήριο και είχα την ίδια απάντηση. Μας λένε εδώ και δύο μήνες ότι την επόμενη βδομάδα θα εγκαταστήσουν μια βάνα διαφυγής για να την ανοίγουμε κατά διαστήματα.

Επιστημονικό προσωπικό  : Ποιες ήταν οι ενέργειες σας βλέποντας  την αδιαφορία του δήμου;

Κάτοικος 1:Επισκέφτηκα το αστυνομικό τμήμα του Βραχατίου και τους ζήτησα να καταγράψουν το γεγονός . Εκεί με παρέπεμψαν να βρω έναν καλό δικηγόρο και δε  δέχτηκαν να καταγράψουν το γεγονός. Εδώ και τόσο καιρό έχω πάθει ζημιές στα ρούχα ,στα πλυντήρια ,στον θερμοσίφωνα  αναγκάζομαι κάθε βδομάδα να αγοράζω φίλτρα για τη βρύση και πάλι βγαίνει με χρώμα το νερό που να βρω λεφτά για δικηγόρους.

Στη συνέχεια το επιστημονικό συνεργείο  πραγματοποίησε δειγματοληψία νερού από  την εξωτερική βρύση του Ιερού Ναού του Αγ.Νεκταρίου. Στις 15:40 οι επιστημονικοί συνεργάτες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο του Βέλου , δεν εισήλθαν καθώς δεν είχαν άδεια. Ο εκπαιδευτικός  τους έδωσε δείγμα από βρύση του σχολείου αφού του εξήγησαν τον λόγο επίσκεψης τους  στην περιοχή. Εκείνη την ώρα συνέπεσε η αποχώρηση των παιδιών από το σχολείο με αποτέλεσμα να υπάρχουν γονείς έξω από το σχολείο.  Οι επιστημονικοί συνεργάτες  συνομίλησαν  μαζί τους  και τους έθεσαν ερωτήματα για την προέλευση και το ευρύτερο πρόβλημα  σχετικά με το νερό. Οι περισσότεροι ήταν διστακτικοί στις απαντήσεις τους  , μερικές απαντήσεις ήταν « δε γνωρίζουμε την προέλευση», « μόνο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνουμε και μαγειρεύουμε εξίσου με εμφιαλωμένο», « χρόνια έχουμε πρόβλημα με το νερό, το σώμα μας γεμίζει εξανθήματα ύστερα από το μπάνιο».

Στις 16:00 το επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησε επίσκεψη και στο  Ιερό Ναό της Αγ.Μαρίνας για να πραγματοποιήσει τη τελευταία δειγματοληψία στην περιοχή. Εκεί  υπήρχαν εξίσου κάτοικοι της περιοχής και οι επιστημονικοί συνεργάτες  συνομίλησαν μαζί τους έθεσαν ερωτήματα για την προέλευση και το ευρύτερο πρόβλημα  σχετικά με το νερό.

Μερικές απαντήσεις ήταν: « Το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις», « το ξέρουμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση, τουλάχιστον έχουμε νερό» . Μια κυρία γελώντας είπε: «ο δήμος που να βρει λεφτά για να βελτιώσει την κατάσταση». Εκείνη την ώρα πέρασε και ένας εργαζόμενος του δήμου , ο οποίος όταν ρωτήθηκε δεν δέχτηκε να απαντήσει και αποχώρησε. 

Το επιστημονικό συνεργείο αφού ήθελε περισσότερες απαντήσεις αποφάσισε να επισκεφτεί το  δημαρχείο στο Ζευγολατιό. Το δημαρχείο ήταν κλειστό αλλά συνομίλησαν με εργαζόμενη  από κοντινή καφετέρια στο Δημαρχείο. Η εργαζόμενη δήλωσε ό,τι έχουν μεγάλο πρόβλημα με το νερό ό,τι μόνο εμφιαλωμένο χρησιμοποιούν.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΠΑΚΟΕ:

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στην Περιφέρεια και στους Δήμους που αναφέρονται στην έρευνα.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ