Δελτίο Τύπου 695                                             Αθήνα, Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το ΠΑ.Κ.Ο.Ε επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το μείζον θέμα ότι στην Ελλάδα «Η Υγεία νοσεί». Μπορεί στα χρόνια του Covid 19 να έγιναν κάποιες ενέσεις ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όμως, δυστυχώς υπάρχουν άλλα, διαχρονικά, άλυτα προβλήματα. Το 2015 η παγκόσμια κοινότητα έκλεισε 1000 χρόνια καρκίνου, ενώ με τον κορωνοϊό διαπιστώσαμε ότι οι ιώσεις πλέον περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό πιο επιθετικά και πιο θανατηφόρα. 

Εφιάλτης η παιδική παχυσαρκία

Δυστυχώς οι παράγοντες στο περιβάλλον είναι τέτοιοι που επιδεινώνουν την δημόσια υγεία. Ζούμε σε αστικά κέντρα δίχως πράσινο, ωθούμε τα παιδιά μας σε έναν τρόπο διαβίωσης που είναι μαθηματικά βέβαιο πως όταν ενηλικιωθούν θα είναι οι επόμενοι ασθενείς των διαβητολόγων και  των διαιτολόγων που έχουν γεμίσει με ιατρεία όλες τις πόλεις της χώρας μας. Η παιδική παχυσαρκία είναι ο εφιάλτης του 21ου αιώνα. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν απέχει πάρα πολύ από τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, αντιθέτως, παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’90 αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις καραντίνες και το κλείσιμο των σχολείων για την πανδημία του Covid 19. Οι επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν τραγικά νούμερα. Από τα 10 παιδιά τα 4 είναι παχύσαρκα. Δηλαδή, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην χώρα μας υπερβαίνει το 35%-40%. Η σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζεται σε ποσοστό 70% στα παχύσαρκα παιδιά.

Δεν υπάρχει κανένας εθνικός προγραμματισμός για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας. Ακόμα και σήμερα παρά τα μεγάλα παγκόσμια σκάνδαλα με τις φαρμακευτικές εταιρίες, όσα περισσότερα φάρμακα συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει από τα κέρδη. Σύμφωνα με καταγγελίες οι φαρμακευτικές εταιρίες διαθέτουν το 40% με 50% του προσωπικού τους να ασχολούνται με τις συναλλαγές με τους γιατρούς. Δεν ασχολούνται με το τι προϊόντα πουλάνε αλλά και με το τι περιέχουν αυτά τα προϊόντα. Ασχολούνται αποκλειστικά με το πώς θα πείσουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν το δικό τους φαρμακευτικό προϊόν που παράγουν.

Υγεία και περιβάλλον

Όμως η υγεία μας είναι σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον. Η φύση έχει την ατμόσφαιρά της, έχει το υδάτινο οικοσύστημα της, το χερσαίο οικοσύστημα της, έχει τις κοσμικές ακτινοβολίες που δέχεται και βέβαια έχει και το σύστημα της διατροφής των ζώντων οργανισμών πάνω στην γη. Και γιατί το περιβάλλον είναι ενιαίο και όχι κομματιαστό, το ένα κομμάτι συνδέεται με το άλλο με αλυσίδα δυνατή, ο αέρας δηλαδή με την γη, το νερό με την γη, το νερό με τον αέρα. Όλο το σύστημα λειτουργεί αλυσιδωτά και γι’ αυτό η μόλυνση του νερού ή του αέρα επηρεάζει την υγεία, οδηγεί σε θανάτους. Μεγάλο μέρος του συνόλου της ανθρωπότητας δεν έχει πρόσβαση ως καθαρό νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Η περιβαλλοντική ρύπανση, η καταστροφή βιότοπων, η σταδιακή απώλεια στη στοιβάδα του όζοντος, η μακροχρόνια έκθεση σε πληθώρα επιβλαβών χημικών ουσιών, ξένους προς τον ανθρώπινο οργανισμό, η χημεία της νοθείας στα τρόφιμα, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τα αιωρούμενα σωματίδια, το άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για δραστηριότητές όπως η σωματική άσκηση, έχουν μειώσει σοβαρά την ικανότητά καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Άμεση σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στην ποιότητα του περιβάλλοντος και ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές και νευρολογικές παθήσεις, αλλεργίες, προβλήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και τα αυτοάνοσα νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, Alzheimer). Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Η μαύρη πραγματικότητά για την υγεία και το περιβάλλον στον κόσμο και στην Ελλάδα είναι η εξής:

1) Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα αυξάνονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν περίπου το 38% της συνολικής δαπάνης υγείας.

2) Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο είναι η αύξηση των θανάτων από όλες τις μορφές του καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εξηγεί το γιατί στο προσδόκιμο ζωής έχουμε πέσει στην 7η θέση από τη 2η ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

3) Στην κορυφή της μαύρης λίστας του καπνίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκαν οι Ελληνίδες με ποσοστό 31,3%. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται από τον Economist, οι Έλληνες είναι οι βαρύτεροι καπνιστές στον κόσμο, με ετήσια κατανάλωση 3.000 τσιγάρα ανά άτομο, ενώ τουλάχιστον 700.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Εκτιμάται δε ότι περί τους 20.000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα και τις βλαβερές επιπτώσεις του.

4) Υψηλή χοληστερίνη έχουν 5 στους 10 πολίτες στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ 4 στους 10 είναι υπέρβαροι και παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή, κινδυνεύουν να πάθουν αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και στεφανιαία νόσο, αλλά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Στον κόσμο αυτή τη στιγμή κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ελλιπούς υγιεινής του νερού. Καθημερινά 2.000.000 τόνοι ανθρώπινων αποβλήτων διαχέεται και μολύνει τους υδάτινους φορείς με μετατρέποντας του από δώρο ζωής σε αιτία θανάτου.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε εδώ και 44 χρόνια καταγγέλλει δράσεις και πρακτικές που επιβαρύνουν την δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών και των καταναλωτών. Η μόνη λύση για να σταματήσει ο κατήφορος είναι μία επανάσταση των πολιτών απέναντι σε όλα αυτά.  Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους καταναλωτές να ενταχθούν στο ΠΑ.Κ.Ο.Ε., να δυναμώσουμε τη φωνή του, για να σώσουμε ότι έχει απομείνει στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ