Δελτίο Τύπου 690 Αθήνα, 24/03/2023

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε το από 23.03.2023 δελτίο τυπου, με τίτλο : «Ψήφισμα – καταγγελία της ΚΕΔΕ για τη δράση και τις πρακτικές του ΠΑΚΟΕ», το οποίο παραθέτουμε παρακάτω για την ενημέρωσή σας. Επ΄ αυτού σημειώνουμε τα εξής:

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. αποτελεί αστικό μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό που λειτουργεί 44 χρόνια, από το 1979. Διαθέτει δικά του εργαστήρια, πιστοποιημένα με πιστοποιητικό EUROCERT (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2015, για την διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων ύδατος, αέρα, εδάφους, τροφίμων και μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ραδιενέργειας. Οι παραπάνω πληροφορίες διατίθενται και στην ιστοσελίδα μας www.pakoe.gr.

Σε αυτά τα 44 χρόνια λειτουργίας του, δεν υπηρετεί καμία σκοπιμότητα παρά μόνο στρατεύεται στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο έχει αποδείξει διαχρονικά και γι’ αυτό επιβιώνει με όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. 

             Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε από συστάσεώς του λειτουργεί στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ορίζει μεταξύ άλλων: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός….».

Συνεπώς υποχρέωση και δικαίωμα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, το φύτεμα δέντρων, η μείωση στην κατανάλωση του πόσιμου νερού ή τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι και η ενεργή συμμετοχή με ανάδειξη προβλημάτων που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις των αρμοδίων κρατικών φορέων ή ακόμα και ιδιωτών, που έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το ΠΑΚΟΕ, με γνώμονα τον καταστατικό σκοπό του και την ενημέρωση των πολιτών, παρακολουθεί όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές για τις πράξεις ή παραλήψεις, που εναντιώνονται στις αρχές του Συντάγματος, χωρίς να παραβιάζει καμία νομοθεσία.

            Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε συνεπώς έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει εργαστηριακές μετρήσεις και να προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις τηρώντας στο ακέραιο όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε διενεργεί ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/ΕΚ και την ΚΥΑ 86700/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009). Η επεξεργασία των δειγμάτων νερού πραγματοποιείται σύμφωνα με την πρότυπη μέθοδο δοκιμής ISO 16266:2009 και για κάθε δείγμα οι αξιολογήσεις γίνονται με τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 622, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 7899-2 και ΕΛΟΤ EN ISO 9308-1.  Γι’ αυτό και διαχρονικά η εγκυρότητα των μετρήσεών του δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ.

            Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ερευνά τις πηγές ρύπανσης των υδάτινων πόρων, όχι μόνο των θαλάσσιων νερών. Οι εντερόκοκκοι δεν εμφανίζονται στα νερά λόγω της βροχόπτωσης, αλλά λόγω της μόλυνσης. Μαζί με τα κολοβακτηρίδια  αποτελούν το κυρίαρχα παθογόνα αίτια των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως αναφέρεται στην έκδοση «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και την Εμπειρική Θεραπεία των Λοιμώξεων» της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων  για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς νόσους, ειδικά στα παιδιά. Συνεπώς η εμφάνισή εντερόκοκκων στα νερά είναι λόγος συναγερμού για τις αρχές.

            Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε κάνει μετρήσεις έπειτα από καταγγελίες πολιτών και όχι κατά παραγγελία. Συνεργάζεται με δημόσιους και δημοτικούς φορείς και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Κ.Ε.Δ.Ε. Θυμίζουμε ενδεικτικά τις ημερίδες του 2009 και του 2010 για την ανεπάρκεια του νερού που συνδιοργάνωσαν το ΠΑ.Κ.Ο.Ε, η Κ.Ε.Δ.Ε και η τότε Νομαρχία Αθηνών με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθηνών – Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

            Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά ο μοναδικός φορέας που αποφασίζει για τη λήψη μέτρων, όπου υπάρχει πρόβλημα.

            Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε συμφωνεί απολύτως με την Κ.Ε.Δ.Ε ότι για τα θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ποιότητα και την καταλληλότητα των υδάτων αποτελεί απαράβατη υποχρέωση της Πολιτείας η ενημέρωση της κοινής γνώμης και ο έλεγχος των φορέων. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι ανοιχτό σε κάθε έλεγχο της Πολιτείας και ταυτόχρονα θα είναι παρόν στους ελέγχους όλων των Δ.Ε.Υ.Α της χώρας, δηλαδή, των δημοτικών επιχειρήσεων που είναι οι εισπρακτικοί φορείς διανομής του νερού.

            Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μόλις την περασμένη Δευτέρα 20 Μαρτίου κατήγγειλε σε ομιλία του στη Βουλή ότι οι Δήμοι παρανομούν συστηματικά. Μεταφέρουμε τα λόγια του Υπουργού από το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος (ΔΕΥΑ). Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν».

            Πράγματι η Πολιτεία να νομοθετήσει, όπως ζητά η Κ.Ε.Δ.Ε στο ψήφισμά της 23ης Μαρτίου και η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Η πολιτεία να νομοθετήσει μία Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή για να ελέγχει τους Δήμους που καταπατούν κατ’ εξακολούθηση τη νομοθεσία.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε


1 σχόλιο

Ανώνυμος · 26 Μαρτίου 2023 στο 17:22

ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ !!! Το πιό σύντομο ανέκδοτο. Το ρέμα Πικροδάφνη το έχετε δει; Θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσετε την ΕΥΔΑΠ τι κατεβάζει στη θάλασσα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.