Δ.Τ. 685 / Αθήνα, 14.03.2023

Παγκόσμιο σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα ανανεωμένα στοιχεία των ερευνητών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (IS Global) που εδρεύει στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Τhe Lancet Planetary Health, θα είχαν αποφευχθεί 43.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη εάν υπήρχε στις πόλεις επαρκές πράσινο, δηλαδή αν οι πόλεις πληρούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει όλα αυτά για τα οποία, τεκμηριωμένα με μετρήσεις, έχει αποδείξει το ΠΑ.Κ.Ο.Ε  στα 44 χρόνια λειτουργίας του, ότι δηλαδή η ατμοσφαιρική ρύπανση στις ελληνικές πόλεις δημιουργεί κάθε χρόνο μία εκατόμβη νεκρών, η οποία οφείλεται στην εγκληματική αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρέπει η κοινωνία μας να κινητοποιηθεί άμεσα και δυναμικά, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες σε όλη τη χώρα με τις κινητοποιήσεις των πολιτών εξαιτίας της «σάπιας κρατικής μηχανής», που αποτελεί το βασικό λόγο για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα η έκθεση συμπεριλαμβάνει 14 ελληνικές πόλεις, στις οποίες αποδεδειγμένα υπάρχει έλλειμμα πρασίνου, που εμποδίζει τη σωστή οξυγόνωση  των πολιτών. Μεταξύ αυτών των πόλεων είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Καβάλα, ο Βόλος, η Λάρισα, δηλαδή αστικές και με βαριά βιομηχανία περιοχές.

Η Αθήνα, μάλιστα, έχει μία θλιβερή πρωτιά. Είναι μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων, λόγω έλλειψης πρασίνου, με 3.762 θανάτους ετησίως, ενώ 778 είναι οι πρόωροι θάνατοι στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη, αν και σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Προοπτικά, μάλιστα, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 51.000 ετησίως.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε)  καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μπλεγμένες στα γρανάζια του «βαθέως κράτους» αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε καλεί τους πολίτες σε αγώνα διαρκείας, με στόχο την αφύπνιση των αρμοδίων φορέων για το περιβάλλον για να σταματήσει αυτό το συνεχές και αδιάκοπο έγκλημα της επιβίωσής μας. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε θα επανέλθει με προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ