ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 669, ΑΘΗΝΑ 20/01/2023

Σε επιχείριση σκούπα του ΔΕΔΔΗΕ, χθές Πέμπτη 19/12/2023 έβαλε κόφτη σε 26 οικογένεις, σε γυναίκες με μωρά παιδιά και αναπήρους με αναπνευστικά προβλήματα, το δικαίωμα… στο φως, στον ανεξέλεγκτο οικισμό σεισμοπαθών και απόρων στο Μενίδι (στρατόπεδο Καποτά).

Σας παραθέτουμε μερικά ονόματα οικογενειών με μωρά και ηλικιωμένους με προβλήματα που έπεσαν στη δαγκάνα του κοινωνικού εταίρου της ΔΕΗ.

 1. Αθηνά Στραβωμιδη με 3 μωρά
 2. Αντιγόνη Φούσακ με 1 μωρό 3 μηνών
 3. Κωνσταντίνα Ολιβιέρη με 2 μωρά
 4. Γεωργία Αμυριδη
 5. Φίλιππος Αβραμίδης με αναπνευστικά προβλήματα
 6. Χαράλαμπος Δειτινιτης με αναπνευστικά προβλήματα

Αυτή η καταγγελία μας ήρθε μετά το δελτίο του Πάνου Σκουρολιάκου στο οποίο αναφερόταν στην αναλγησία της ΔΕΗ. Στην συνέχεια ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΠΑΚΟΕ κ. Σωτήρης Καλογήρου, επισκέφτηκε την περιοχή χθες το απόγευμα και πραγματοποίησε έρευνα η οποία περιγράφεται παρακάτω με αντίστοιχες φωτό

Από την επίσκεψη στις 19/1/2023 περί ώρα 14:00 – 17:30  και τις συζητήσεις που έκανα με κατοίκους του οικισμού ΚΑΠΟΤΑ, είδα έμαθα και κατέγραψα ηχογραφημένα και με εικόνα τα παρακάτω σύμφωνα με δηλώσεις των συνομιλούντων

 1. Στον οικισμό κατοικούν από την αρχική ”παραχώρηση” μέχρι και σήμερα σεισμόπληκτοι και νόμιμοι μετανάστες (Ρωσοπόντιοι). Σε ποσοστό περίπου 5% υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σπίτια και όπως φαίνονται και κατεστραμμένα.
 2. Μεγάλος αριθμός σπιτιών που στη διάρκεια του χρόνου οι αρχικοί ένοικοι αποχώρησαν επανακατοικήθηκαν από άλλους δίχως νέα παραχωρητήρια (κυρίως Ρομά όπως είδα κιόλας και συνομίλησα μαζί τους)
 3. Ο οικισμός απολαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ ΥΔΡΕΥΣΗ και ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (συγκοινωνία ,συγκομιδή απορριμμάτων κ.λ.π ) Δεν πρόκειται για ”φυλαγμένη περιοχή΄΄. Η ρευματοδότηση γίνεται μέσω οιουδήποτε παρόχου. Υπάρχει μεγάλος αριθμός οικιών που ζουν οικογένειες χωρίς ρεύμα με κεριά και φιάλες προπανίου για θέρμανση .
 4. Στο θέμα της ρευματοδότησης αναφέρθηκαν τα εξής : Ονομαστικές παροχές λαμβάνουν έναντι λογαριασμούς και ουδέποτε εθεάθη από κατοίκους εκπρόσωπος ΔΕΔΔΗΕ να κάνει μετρήσεις πάρα μόνο με προσωπικό ραντεβού (εγινα αυτόπτης μάρτυρας υπαλλήλου ΔΕΔΔΗΕ που προσήλθε με προσωπικό ραντεβού για καταμέτρηση σε μετρητή ,σχετική φωτογραφία ,με μηχανη) Αντιθέτως εκπρόσωποι ΔΕΔΔΗΕ συνοδεία αστυνομικών προσέρχονται σε συχνό ρυθμό τελευταία για ΄΄απεγκατάσταση μετρητών” (σχετικές φωτογραφίες)και διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών. Οι ρευματοκλοπές είναι σε μεγάλο βαθμό και από ενοίκους κυρίως που εγκαταστάθηκαν σε ”αφημένα σπίτια” . Αδυναμίες πληρωμών λόγω γενικότερων θεμάτων αντιμετωπίζονται με τις γενικές κατευθύνσεις που υπάρχουν αλλά με συμπεριφορές υποτιμητικές μόλις αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για την συγκεκριμμένη περιοχή. Αναφέρθηκε προσωπική περίπτωση ,στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, όπου νυν υπουργός τότε βουλευτής μεσολάβησε για διακανονισμό 60 δόσεων και επανασύνδεση με την πληρωμή της πρώτης δόσης . Τέτοια γεγονότα έχουν επαναληφθεί και οι άνθρωποι αισθάνονται ”αντικείμενα ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης ανεξαρτήτως κομμάτων” δεδομένου ότι όλοι είναι Έλληνες πολίτες με δικαίωμα ψήφου. Θεωρείται ότι είναι μία ”ανεξέλεγκτη και αφημένη κατάσταση” η οποία γίνεται αιτία συνεχών προβλημάτων.
 5. Στο θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ότι οι κάτοικοι νιώθουν ασφαλείς εκεί και δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά τα οποία να διαφέρουν από τα γενικότερα προβλήματα της χώρας. Επεσήμαναν δε ότι πρόσφατη εκπομπή γνωστού δημοσιογράφου δημιούργησε πολύ αρνητική εικόνα και μάλιστα επεσήμαναν ότι ελήφθησαν δηλώσεις από άτομο που δήλωνε κάτοικος ΚΑΠΟΤΑ αλλά κανένας στον οικισμός δεν τον είχε ξαναδεί γεγονός που τους ξένισε.

Σήμερα μιλήσαμε με την πρόεδρο του συλλόγου “Σεισμοπαθών και απόρων οικισμού Καποτά και ευρύτερης περιοχής ” κυρία Μαχη Σιόλα, που αριθμεί 650 μέλη η οποία την επόμενη εβδομάδα θα μας παρουσιάσει πληθώρα στοιχείων για το τεράστιο σκάνδαλο των κατοικιών στα οικήματα της περιοχής.

Σε αυτά κατοικούν περίπου 3.500 άτομα όπου 500 είναι Ρωμά, 500 παρείσακτοι και 2500 ουσιαστικοί δικαιούχοι. Όπως μας καταγγέλλει η πρόεδρος κυρία Σιόλα η ΔΕΗ και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοί της θεωρούν τους κατοικούντας στα λιωμένα της περιοχής ”μιάσματα” και τους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, όταν οι πρώτοι έποικοι των κατοικιών το 1999 μετά το σεισμό στην Αττική εγκατέλειψαν αρκετά σπίτια, μετά από 2 χρόνια με προτροπή του δημάρχου εγκαταστάθηκαν σε αυτά νέοι, οι οποίοι ζήτησαν από την ΔΕΗ νέο συμβόλαιο πράγμα που ΄δεν έκανε η ΔΕΗ με αποτέλεσμα να τους κυνηγάει ακόμη το χρέος των παλαιών και όταν αυτοί οι ταλαίπωροι άνθρωπο ζητούν διακανονισμό, η απάντηση είναι να καταθέσετε το 50% και προχωράμε. Η πλειονότητα των 3.500 κατοίκων του οικισμού είναι μακροχρόνια άνεργοι με επίδομα 200€.

Επειδή η έρευνα συνεχίζεται και έχει τεράστιο κοινωνικό και βασικά ανθρώπινο ενδιαφέρον θα σας ενημερώνουμε συνεχώς για τα τεκταινόμενα. Άραγε αναρωτιόμαστε ποιό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ: Το ακριβοπληρωμένο spot στην τηλεόραση όπου η ΔΕΗ διαθέτει από τα χρήματα μας 1.000.000€ για παιδικές δράσεις και ανάγκες, ας διαθέσει λοιπόν για τις 26 προαναφερόμενες οικογένειες το ποσό των 35.000€ που χρειάζεται για να επανέλθει το φως στις ψυχές των μανάδων που προαναφέραμε και να δώσει χαρά στα μωρά που κόπτεται για αυτά η ΔΕΗ.