ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 666, ΑΘΗΝΑ 16/01/2023

Το ΠΑΚΟΕ είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας με 43 χρόνια λειτουργίας γεμάτα αγώνες, κατακτήσεις, παρεμβάσεις, διαφωνίες και διεκδικήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η νομική του μορφή είναι ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Γι΄ αυτό το ΠΑΚΟΕ συνεχίζει να επιτίθεται με σφοδρότητα σε όλες αυτές τις ΜΚΟ, οι οποίες με την επίφαση του «κοινωνικού έργου» διαπράττουν παράνομες πράξεις και ανεξέλεγκτα διαχειρίζονται κρατικά και ευρωπαικά κονδύλια. Έκπληκτοι και απογοητευμένοι εξάλλου παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα τη δράση ΜΚΟ, όπως η Κιβωτός του Κόσμου. Το κουβάρι ξετυλίγεται και για την υπόθεση Qatargate και πλέον ελέγχονται και 2 ΜΚΟ που είχε η αδερφή της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κας Καϊλή.

Η καταστροφή της Μήλου με τα νταμάρια

Στην Ελλάδα δρουν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον. Μία εξ αυτών είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.).

i) Το ΠΑΚΟΕ εδώ και χρόνια έχει κατονομάσει την προβληματική λειτουργία αυτής της ΜΚΟ και καταγγέλλει ότι εκµεταλλευόµενη την ανυπαρξία νοµοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες» χρηµατοδοτείται από όλους τους φορείς που θέτουν υποψηφιότητα γι’ αυτές καθώς και από χορηγούς που στηρίζουν το πρόγραµµα. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Χωρίς νοµική υπόσταση είναι το πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες» που υλοποιείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ), που είναι ο «επίσηµος φορέας», ο «εθνικός συντονιστής», αφού σύµφωνα µε ενδελεχή έρευνα που έκανε το ΠΑΚΟΕ, σε βάσεις νόµων και νοµολογίας της ηµεδαπής δεν προέκυψε κάποιο ελληνικό νοµοθέτηµα ή απόφαση Ελληνικού ∆ικαστηρίου που να διέπει ή να αναφέρεται στο πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες».

Επιπλέον σε έρευνα και στη νοµική βάση της Ε.Ε την CELEX, δεν βρέθηκε κάποιος κανονισµός ή οδηγία που να διέπει συγκεκριµένα τη λειτουργία του προγράµµατος αυτού. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι στο ως άνω πρόγραµµα, το οποίο δηµιούργησε και υλοποιεί η FEE (Foundation for Environmental Education) οι ∆ήµοι, οι Κοινότητες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συµµετέχουν «εθελοντικά», στη βάση ενός γενικού πλαισίου παροχής συνδροµής στη δράση της ΜΚΟ, Ε.Ε.Π.Φ και όχι στη βάση συγκεκριµένου νοµικού πλαισίου που διέπει τη δράση και εφαρµογή του προγράµµατος.

ii) Επιπλέον η Ε.Ε.Π.Φ. δέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη τις χορηγίες της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και άλλων βιομηχανιών, η οποία αν και αποδεδειγμένα ρυπογόνος, στρέφει το ενδιαφέρον της σε μελέτη για τη βιοποικιλότητα της Μήλου, όπου όμως οι εξορυκτικές δραστηριότητές της έχουν ολέθρια αποτελέσματα στο νησί αυτό. Η είδηση αυτή έφτασε στο ΠΑΚΟΕ από τον κο Αγάθη, κτηνοτρόφο στην περιοχή Καμάρι Ευβοίας, όπου διατηρεί μονάδα παραγωγής τσιμέντου η εταιρεία ΤΙΤΑΝ. Ο κος Αγάθης είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του προς την Ε.Ε.Π.Φ. για τη «συνεργασία-χορηγία» της με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, το κείμενο της οποίας έχει επί λέξει ως εξής:

“Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι αγαθής Αθανάσιος και θα ήθελα να σας καταγγειλω ένα ζήτημα που ενδεχομένως να σας αφορά.Στην περιοχή καμάρι Βοιωτίας δραστηριοποιείται μια τσιμεντοβιομηχανία που τυχαίνει να είναι χορηγός σας όπως αυτό φαίνεται αν κάποιος ανατρέξει στην σελίδα σας.υστερα από δικιά μου καταγγελία στην ΠΑΚΟΕ που τυχαία γνώρισα αναζητοντας κάποια ΜΚΟ να ασχολείται με το περιβάλλον κατεγγειλα το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει από την τσιμεντοβιομηχανία και άμεσα ασχολήθηκαν με το πρόβλημα στην περιοχή κάνοντας μετρήσεις ατμοσφαιρικές και υδάτων με αποτέλεσμα να δικαιωθεί η καταγγελία μου καθώς τα νερά είναι τοξικά και οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις είναι άνω των ορίων σε πολλά στοιχεία όπως και κινήθηκαν νομικά για την δραστηριότητα αυτή της τσιμεντοβιομηχανίας. Με εσάς που καθώς σας ενημέρωσα τηλεφωνικά για το πρόβλημα της περιοχής είπε μια κυρία πως η καταγγελία πρέπει να γίνει γραπτός.. γραπτά και εγώ σας καταγγέλλω πως η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΧΟΡΗΓΌΣ ΣΑΣ βάση των μετρήσεων εκπέμπει αέρια που είναι άνω των επιτρεπόμενου ορίου.και τα νερά που καταλήγουν στον σαρανταποταμο είναι ακατάλληλα καθώς και η τσιμεντοσκονη στην περιοχή είναι ορατή πέραν της τσιμεντοβιομηχανίας.θα ήταν χαρά μου να μου πείτε εσείς αν έχετε κάνει ποτέ κάποια έρευνα στην συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία και στη φύση γύρω από αυτήν.η αν δεν έχετε κάνει να μου πείτε αν θα κάνετε κάποια έρευνα η απλά θα δέχεστε τις ΕΥΓΕΝΙΚΈΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ..”

Tα απόβλητα από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝΑ στο Καμάρι ρέουν ανενόχλητα.

Τέλος το ΠΑΚΟΕ, αφού μας κοινοποίησε ο κος Αγάθης την ως άνω επιστολή του, διαμαρτυρήθηκε και αυτό με τη σειρά του στην Ε.Ε.Π.Φ.για το ως άνω ζήτημα, αποστέλλοντας την εξής επιστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

«Κύριε Πέτρου ,

       Επισυναπτόμενο θα βρείτε το Δελτίο Τύπου του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. που δημοσιεύτηκε στις 18/10/2022 και αναφέρεται στην εγκληματική και επικίνδυνη ρύπανση που προκαλεί το Εργοστάσιο της  «ΤΙΤΑΝ» Α.Ε. στο Καμάρι της Βοιωτίας, προς ενημέρωση σας καθώς αυτή είναι χορηγός σας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σας ενδιαφέρει η λειτουργία του εργοστασίου  «ΤΙΤΑΝ» ώστε να γίνει και αυτό μέρος μίας καλύτερης ποιότητας ζωής για τον Έλληνα πολίτη.

      Επειδή έχετε υλοποιήσει για λογαριασμό της «ΤΙΤΑΝ» Α.Ε. μελέτη για την «βιοποικιλότητα» της Μήλου, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες της έχουν  ολέθρια αποτελέσματα για το νησί, θα θέλαμε να μας στείλετε τη μελέτη αυτή.                                    

Για το Δ.Σ. του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.Ο

Πρόεδρος
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης
Πανεπιστημιακός
Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Παπαλεξάκης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

έλαβε την ασαφή και λιτή απάντηση: «το παραδοτέο έργο της μελέτης αποτελεί ιδιοκτησία του αναθέτοντος και κατά συνέπεια θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτόν».

Αυτά λένε οι μεγαλοσχήμονες.

Αντίθετα, η άποψή μας είναι ότι η ρύπανση που συντελείται είναι σημαντική και η κινητοποίηση των πολιτών είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η στήριξη όλων των φορέων, στους ατομικούς αγώνες των κατοίκων, για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαιότητα.

Σε επίρρωση όλων αυτών οφείλουμε να αναφέρουμε πως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης διατείνεται στην ιστοσελίδα της πως  «έχει ανάγκη τη στήριξή μας για να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της. Μπορεί κανείς να γίνει μέλος της, να κάνει μια δωρεά, ή να αγοράσει τα βιβλία της, τα περιοδικά της και άλλα οικολογικά μικροαντικείμενα. Πάνω απ’ όλα όμως, η σημαντικότερη στήριξη είναι η εθελοντική βοήθεια στις διάφορες δράσεις της»……

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Κατόπιν όλων αυτών το ΠΑΚΟΕ απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς τους αρμόδιους του ΥΠΕΝ, των Δήμων και των Περιφερειών:

  1. Πως όµως να εµπιστευτεί κανείς ένα πρόγραµµα που δεν είναι κατοχυρωµένο νοµικά και επιπλέον λειτουργεί πάνω σε µια αυθαίρετη βάση κριτηρίων που κανείς δεν ελέγχει εκτός από τους ίδιους τους φορείς που συµµετέχουν στο πρόγραµµα για τις Γαλάζιες Σημαίες;
  2. Πως γίνεται χωρίς κανένα προηγούµενο επιτόπιο έλεγχο να δίνεται «γαλάζια σηµαία»;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί επιτέλους το κράτος, ούτως ώστε να ελεγχθεί διεξοδικά η δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;
  4. Θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες;

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι  ήρθε ο καιρός να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Το ηθικό όφελος τεράστιο. Το αισθανόμαστε βαθιά στο πετσί μας, όταν διαβάζουμε καθημερινά τις λοβιτούρες και τη σαπίλα που υπάρχει ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο και στις φωλιές των αετονύχιδων βουλευτών, προέδρων και αντιπροέδρων.

Το κοινωνικό όφελος επίσης είναι τεράστιο, γιατί απλούστατα ο λαός αναζητά να μάθει την αλήθεια και να έχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το οικονομικό όφελος όμως έχει αρνητικό τελείως πρόσημο.

Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του Προέδρου του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, το σπίτι του, δυστυχώς έχει υποθηκευτεί από την Alpha Bank και όχι μόνο.

Γι΄ αυτό είναι άμεση πλέον η ανάγκη, μετά από αυτόν τον οχετό που είμαστε αντιμέτωποι εδώ και μερικές εβδομάδες, να γίνει ένας πλήρης έλεγχος από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς όχι μόνο της Ελλάδας αλλά από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε μερικοί -που είναι αρκετοί δυστυχώς- να μπουν φυλακή.

Η λέξη ΜΚΟ που για εμάς είναι προσβλητικός όρος, δίχως νομική υπόσταση, αφού όλες αυτές οι οργανώσεις δηλαδή οι μη κυβερνητικές, εξαρτώνται άμεσα από τον πακτωλό των χρημάτων με διαδρομή ΕΕ -κυβερνήσεις -ΜΚΟ.

Κύριοι αρμόδιοι περιμένουμε απαντήσεις και λήψη μέτρων άμεσα.

το ΔΣ του ΠΑΚΟΕ