ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  589 – 10/12/2021

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα από το 1985 μέχρι σήμερα έχει καταγγείλει στους όμορους Δήμους του Πειραιά το παράνομο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία «ΠΑΖΑΡΙ» στο Σχιστό.

Εκτός του ότι έχει εγκατασταθεί σε περιοχή όπου «δήθεν» έχει αποκατασταθεί χωματερή η συγκρότηση του και ιδιαίτερα τα ζώα που πωλούνται  είναι ανεξέλεγκτα.

Με αφορμή την πανδημία τον περασμένο Αύγουστο , επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ είχε πραγματοποιήσει ελέγχους και είχε διαπιστώσει αφενός μολυσμένα πτηνά ανεξέλεγκτα χωρίς έγγραφα εισαγωγής και άλλα ζωντανά με διάφορες ασθένειες και αφετέρου παράνομη διακίνηση προϊόντων διατροφής , είχε καταγγείλει το γεγονός , αλλά ακόμα περιμένουμε να μας γνωρίσει η αστυνομία και περιφέρεια τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι τέσσερις φορές, πρόσφατα συνεργεία της πολιτείας έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους, στο συγκεκριμένο «παζάρι» εντούτοις ο «βασιλιάς» των παζαριών ζει και βασιλεύει.

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι το παζάρι αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.

Παρακάτω παρατίθεται δημοσίευμα που μας περιγράφει , μια από τις πολλές αστυνομικές παρεμβάσεις.

 

Παζάρι Σχιστού: Κατάσχεση εκατοντάδων άγριων πτηνών σε επιχείρηση δασαρχείων-αστυνομίας.

Κοινή επιχείρηση των δασικών κι αστυνομικών αρχών για την πάταξη της παράνομης διακίνησης άγριων πτηνών οργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στην υπαίθρια αγορά του Σχιστού, υπό τον συντονισμό των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, με τη συνδρομή της Θηροφυλακής και των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Στην επιχείρηση κατασχέθηκαν 256 καρδερίνες, 100 λούγαρα, 32 σκαρθάκια, 17 φανέτα, έξι φλώροι, πέντε σιρλοτσίχλονα, τρεις ντουνιάδες, δύο γαλαζοπαπαδίτσες, δύο τουρλιά και μία βουνοπαπαδίτσα, που μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» στην Καλλιθέα, για να εξεταστούν κτηνιατρικά, να τραφούν σωστά και να επανακάμψουν, ώστε να πάρουν σύντοματον δρόμο της απελευθέρωσης στο φυσικό περιβάλλον τους. Όσα πτηνά χρειάζονται περίθαλψη, θα παραμείνουν περαιτέρω στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες από τον δασικό κώδικα ευθύνες. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εδώ και χρόνια είναι γνωστή στις δημόσιες Αρχές η παράνομη παγίδευση με κόλλες και ξόβεργες και στη συνέχεια παράνομη αγοραπωλησία των ειδών της άγριας πανίδας, κυρίως μικρών «ωδικών» πουλιών σε υπαίθριες αγορές ή μέσω του Διαδικτύου. «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν κάθε παράνομη δράση» επισημαίνει. Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Περιβάλλον και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε πως «τα είδη άγριας ζωής δεν προορίζονται να ζουν εγκλωβισμένα στα κλουβιά αλλά ελεύθερα στη φύση. Η παγίδευση και διακίνησή τους στις υπαίθριες αγορές ή μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου είναι παράνομη δραστηριότητα, την οποία τα δύο υπουργεία, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, έχουμε αποφασίσει να τσακίσουμε, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, τις κυνηγετικές οργανώσεις, τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους πολίτες». Στη δράση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο ομάδες ΔΙΑΣ, οκτώ δασικοί υπάλληλοι από το ΥΠΕΝ και το τοπικό Δασαρχείο, καθώς και εννέα θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεός Ελλάδας.

 

 

 

Από την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ