ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  572 – 24/10/2021

Παρά το γεγονός ότι ο παραπλήσιος Δήμος του Πειραιά, το Κερατσίνι, είναι ο αποδέκτης όλων των αστικών και …βιομηχανικών λυμάτων όλης της Αττικής, εν τούτοις, με πρόσφατες καταγγελίες της ΕΥΔΑΠ προς τις εταιρείες ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΣΤΑΣΥ, διαπιστώνεται ότι οι εταιρείες αυτές, δεν ακολούθησαν τις υφιστάμενες μελέτες, όπως παρακάτω αναφέρεται και η διάνοιξη έγινε σε σημεία επικίνδυνα για την λειτουργία των καταθλιπτικών αγωγών.

Ακολουθεί δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ (22/10/2021) όπου καταγγέλλονται τα παρακάτω.

Το ΠΑΚΟΕ για ακόμη μια φορά διαπιστώνει ότι τα …Δημόσια έργα, δεν τηρούν τις προδιαγραφές που απαιτούν οι μελέτες.

Κόκκινο συναγερμό για το σπάσιμο του αποχετευτικού αγωγού ακαθάρτων που προκλήθηκε από τις εργασίες των γραμμών του τραμ στον Πειραιά επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη έχει σημάνει από χθες η ΕΥΔΑΠ, με τον κίνδυνο πλέον υπερχείλισης των ακαθάρτων μέχρι και στη θάλασσα να είναι ορατός!

Στο αποκαλυπτικό έγγραφο που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η ΑΥΓΗ η ΕΥΔΑΠ με τη μορφή του εξαιρετικά κατεπείγοντος ενημερώνει τις υπεύθυνες εταιρείες για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά Αττικό Μετρό και ΣΤΑ.ΣΥ. πως «την Τετάρτη 20.10.2021 διαπιστώθηκε θραύση του καταθλιπτικού αγωγού του αντλιοστασίου αποχέτευσης ακαθάρτων Α15, ο οποίος οδεύει επί της Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά. Το σημείο της βλάβης εντοπίζεται κάτω από τον τροχιόδρομο του τραμ».

Μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ κατακεραυνώνει τις δύο εταιρείες για τις ευθύνες που έχουν για τη βλάβη, καθώς είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «παρά τις επανειλημμένες προφορικές αλλά και γραπτές επισημάνσεις μας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διέλευση των γραμμών του τροχιόδρομου του τραμ πάνω από τους καταθλιπτικούς αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων, δεν προβήκατε στις υποδείξεις μας για την αναγκαία υλοποίηση της μελέτης της Αττικό Μετρό, η οποία προέβλεπε τη μετατόπιση των καταθλιπτικών αγωγών επί της Γρηγορίου Λαμπράκη».

Σε έντονο και επιτακτικό τόνο η δημόσια εταιρεία ύδρευσης καλεί την Αττικό Μετρό και τη ΣΤΑ.ΣΥ. «όπως προβείτε άμεσα με δικά σας συνεργεία στις αναγκαίες εργασίες απομάκρυνσης των κατασκευών και υποδομών του τροχιοδρόμου, ώστε να είναι εφικτή η διάνοιξη του απαιτούμενου σκάμματος για την αποκατάσταση της βλάβης του καταθλιπτικού αγωγού των ακαθάρτων».

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, η ΕΥΔΑΠ προειδοποιεί πως «για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, θα επέμβουμε το αργότερο εντός 24 ωρών με δικά μας συνεργεία για την αποκατάσταση της βλάβης, χωρίς να φέρουμε καμία ευθύνη για τις βλάβες που θα προκληθούν στις υποδομές του τροχιοδρόμου, τη δαπάνη αποκατάστασης των οποίων σε κάθε περίπτωση, βάσει της σχετικής αλληλογραφίας, οφείλετε να αναλάβετε».

Επισημαίνεται ότι το αντλιοστάσιο λειτουργεί αυτή τη στιγμή με τον εφεδρικό καταθλιπτικό αγωγό, «παρ’ όλα αυτά», όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να δοθεί καμιά εγγύηση ότι δεν θα προκληθεί άμεσα βλάβη και σε αυτόν. Σε μια τέτοια περίπτωση η περιβαλλοντική όχληση λόγω υπερχείλισης στη θάλασσα θα είναι τεράστια».

Η νέα βλάβη θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην πολύπαθη επέκταση του τραμ στον Πειραιά, που εσχάτως είχε πάλι κολλήσει λόγω ακαταλληλότητας κτηρίου το οποίο βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τραμ επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση. Το σκάσιμο του αγωγού ακολουθεί τους πανηγυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών για επικείμενα σύντομα εγκαίνια του τραμ μετά και την επανέναρξη δοκιμαστικών δρομολογίων. Μάλλον όμως θα αργήσουν για ακόμη μια φορά όλα αυτά να υλοποιηθούν…

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ