Δακτύλιος – νέφος – πανδημία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  570 – 22/10/2021

Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα (από το 1979) έχει δημιουργήσει τη γνωστική υποδομή για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Ήταν αυτό που ανακάλυψε το φωτοχημικό νέφος (της άνοιξης και του καλοκαιριού) και το νέφος της αιθαλομίχλης του χειμώνα (1981).

Το μέτρο του μεγάλου και μικρού δακτυλίου στο «κλεινόν άστυ» το ΠΑΚΟΕ το θεώρησε τότε- το 1982- ως αστυνομικό, επειδή δεν έλυνε τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο.

Πολλές φορές, 1984, 1987, είχαμε εξάρσεις του προβλήματος με θανατηφόρα έντονα γεγονότα, εξαιτίας του διδύμου «καύσωνα-νέφος».

Ο δακτύλιος απλά έλυνε τα κυκλοφοριακά προβλήματα του κέντρου της Αθήνας και τίποτα άλλο.

Όμως, οι συνθήκες άλλαξαν. Ήρθε η πανδημία και πιστεύουμε πως χωρίς καμία μελέτη όλων των παραμέτρων (ΜΜΜ, συνωστισμός, μετάδοση της «Δ μετάλλαξης», θάνατοι, διασωληνωμένοι, κρούσματα) που έχουν αλλάξει τη ζωή μας, δεν είναι ώρα για επιβολή μέτρου, επικίνδυνου για την υγεία των πολιτών.

Τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο ΥΠΕΝ είναι αμείλικτα:

1.         Πώς επιβάλλετε τον δακτύλιο σε μια πόλη που έχει το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κρουσμάτων από 22 άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης (μεταξύ αυτών Ρώμη, Παρίσι, Μαδρίτη, Βρυξέλλες κ.α.) που δεν εφαρμόζουν τον δακτύλιο;

2.         Πως τολμάτε να κάνετε πειραματόζωα πέντε (5) εκατομμύρια πολιτών στην Αττική, όταν δε διαθέτετε το minimum σωστών υποδομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, ΤΑΞΙ, τρόλεϊ, τραμ κ.α.) σε κοντινές και μακρινές αποστάσεις μέσα στην Αττική;

3.         Πως εξασφαλίζετε την απρόσκοπτη λειτουργία του «δακτυλίου» όταν η μεταφορά των αέριων ρύπων από λεωφόρους στο κέντρο ή το αντίστροφο είναι προφανής και μάλιστα το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιφέρεια θα είναι πιο έντονο απ’ ότι στο κέντρο, δεδομένου ότι εκεί κατοικεί του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού;

4.         Είναι σίγουρο ότι ο κυκλοφοριακός φόρτος στην περιφέρεια του δακτυλίου με τους πλέον στενούς δρόμους του κέντρου θα είναι μεγαλύτερος και η εξοικονόμηση καυσίμων θα είναι πολύ μικρότερη. Πώς θα απαντήσετε στους οδηγούς που θα καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την αυθαίρετη επιβολή του «δακτυλίου» χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συζήτηση με τους φορείς και τους πολίτες.

Γι’ αυτό το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι πρέπει να αποσυρθεί το «μέτρο» άμεσα και να μελετηθούν όλες οι προαναφερόμενες παράμετροι, ώστε να πεισθεί ο πολίτης ότι πραγματικά ενδιαφέρεσθε για την υγεία του.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ