ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  562 – 09/10/2021

Δυστυχώς η Τουρκία, εκτός από τις απειλές για την κήρυξη πολέμου με την Ελλάδα,, άρχισε εδώ και δύο (2) χρόνια να μεταφέρει στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες, μια μορφή βιολογικού πολέμου, που στρέφεται κατά των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο εσωτερικό της χώρας αυτής, δεν υπάρχει ούτε κώδικας τροφίμων, ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί,  για να διαπιστώσουν την κακή ποιότητα των παραγόμενων τροφίμων, για τους Τούρκους, αλλά και για τις εξαγωγές τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, το ΠΑΚΟΕ, μετά από καταγγελίες και έρευνες, διαπίστωσε την επικινδυνότητα διαφόρων τροφίμων, που χωρίς πιστοποιητικά και τιμολόγια, διακινούσαν Τούρκοι, εγκληματίες της διατροφής.

Το συνημμένο Δελτίο Τύπου 499 / 08/03/2021, διαπιστώνει το τεράστιο πρόβλημα αλλά και την έλλειψη, από την πλευρά της ελληνικής κρατικής μηχανής, ασφαλούς ελεγκτικού μηχανισμού.

Παρά το γεγονός ότι οι Κρήτες παραγωγοί, κατάγγειλαν στο ΠΑΚΟΕ, την πώληση κηπευτικών προϊόντων από Τούρκους εμπόρους, γεμάτα φυτοφάρμακα, σε εξευτελιστικές τιμές, εντούτοις καμία πρόνοια από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο κείμενο που ακολουθεί το Δελτίο Τύπου, ο Τούρκος σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων Μπουλέντ Σικ, καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, στις εξαγωγές τροφίμων.

Το ΠΑΚΟΕ με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα συνεργαστεί με φορείς της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, για να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

——————————

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η “ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ” ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 499 – 8/3/2021

Δύο τόνους ακατάλληλων οστράκων κατέσχεσε το Λιμενικό

Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία οι ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Για δε τα λαχανικά, η επικινδυνότητά έγκειται στο γεγονός – όπως καταγγέλλουν διάφοροι παραγωγικοί φορείς της χώρας μας- ότι αυτά είναι γεμάτα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Επίσης από έρευνα του ΠΑΚΟΕ διαπιστώθηκε ότι είναι γεμάτα με επικίνδυνα μικρόβια (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι και E. coli)

Μια πρόσφατη καταγγελία που έγινε διαπιστώνεται ότι τα οστρακοειδή που κατασχέθηκαν όπως παρακάτω γράφεται ήταν αλλοιωμένα και η μεταφορά τους ήταν εκτός προδιαγραφών και δεν είχαν ούτε τα κατάλληλα έγγραφα για την προέλευση τους

Πριν από ένα χρόνο το ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες είχε εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και υδραργύρου, τοξικών και επικίνδυνων βαρέων μετάλλων σε οστρακοειδή, με αποτέλεσμα αυτά να καταστραφούν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες της οστρακοκαλλιέργειας που λειτουργούν στα Τουρκικά παράλια, δέχονται πάρα πολλούς τόνους τοξικών, αστικών και βιομηχανικών ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΕΙΤΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ.  

Παρακάτω παρατίθεται ο πρόσφατος εντοπισμός ανεξέλεγκτων παρόμοιων προϊόντων.

Όστρακα βάρους 1.968,300 κιλών, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εν μέρει υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 54, 51, 39 και 56 ετών για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διακριτικής επιτήρησης και συντονισμένης επιχείρησης των στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και με τη συνδρομή στελεχών της Ομάδας Δίωξης Παράτυπα Εισελθόντων Προσώπων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερρών, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω να μεταβαίνουν απογευματινές ώρες με λέμβο τύπου πλάβα, στα τουρκικά παράλια, όπου φόρτωσαν ικανή ποσότητα οστράκων την οποία στη συνέχεια μετέφεραν μέσω του ποταμού Έβρου στην ελληνική επικράτεια, στην περιοχή Άη Γιώργη Δέλτα Έβρου. Στη συνέχεια μεταφόρτωσαν τα όστρακα σε δύο Ι.Χ. οχήματα, ενώ μόλις αντελήφθησαν την παρουσία των στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και των Συνοριοφυλάκων, επιβιβάστηκαν στη λέμβο και διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα προς τις εκβολές του ποταμού. Άμεσα τους ακινητοποίησε το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, ενώ η λέμβος ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Τα ανωτέρω αλιεύματα, κρίθηκαν ακατάλληλα για την ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπροσθέτως, το σκάφος μεταφοράς τους δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών (μη τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής), ενώ δεν έφερε στοιχεία αναγνώρισης στις παρειές του καθώς και ναυτιλιακά έγγραφα.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα δύο οχήματα, το σκάφος, καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων.

——————————

ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

         Σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας τροφίμων στην Τουρκία, Μπουλέντ Σικ,  περίπου το 25%  των εξαγωγών τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 κρίθηκαν ακατάλληλα κατόπιν αναλύσεων τους και το 20% από αυτά ήταν μολυσμένα με φυτοφάρμακα.

Ο ίδιος είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν 13 απαγορευμένες ουσίες στις εξαγωγές των τροφίμων και ζωοτροφές όπως αναφέρουν τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για αυτές ( RASFF), γιατί περιείχαν ίχνη φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην Τουρκία.

Μια από αυτές τις ουσίες είναι το chlorpyrifos ethyl που έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια και στην Τουρκία από το 2016, η χρήση της όμως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στην Τουρκία. Η ουσία αυτή επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά. Η κατάσταση είναι δραματική ως προς το θέμα της συμμορφώσεως της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι διατάσσεται η ανάκληση των εν λόγω  μολυσμένων τροφίμων και ζωοτροφών αλλά αυτή δεν υλοποιείται και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Ο Σικ για αυτό ζήτησε απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο  Γεωργίας και Δασοκομίας.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ