ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 551 / 10/9/2021

Το ΠΑΚΟΕ πάντοτε κοντά στα παιδιά, για μια ακόμη χρονιά, μέσα στον Οκτώβριο, θα διανείμει, σε όλα τα σχολεία της Αττικής, ένα φυλλάδιο που θα αναφέρεται στην «παιδική παχυσαρκία».

Επίσης θα πραγματοποιήσει πενήντα (50) οικολογικές εκδρομές σε αντίστοιχα σχολεία της Αττικής, της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς θα δημιουργήσει και είκοσι (20) λαχανόκηπους σε ισάριθμα σχολεία.

Με όλες αυτές τις δράσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται εδώ και είκοσι (20) χρόνια, το ΠΑΚΟΕ δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για τα παιδιά, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας βαθμίδας.

Όμως, παράλληλα, θα φροντίσει ούτως ώστε οι έρευνες που υλοποιεί τώρα για την «καμμένη γη», να περάσουν ως προοπτική δυναμικής δράσης των παιδιών.

Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία της επιστολής που μας έστειλε η Υπουργός Παιδείας στο ΠΑΚΟΕ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ξεκινά με σημαντικές καινοτομίες.

Τα Σχολεία μας θα είναι πιο ελεύθερα και αυτόνομα, με περισσότερες θεματικές που παρέχουν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με εμπλουτισμένο ψηφιακό εξοπλισμό. Με θέση στα νηπιαγωγεία, στα οποία πλέον εντάσσονται δραστηριότητες και στα αγγλικά, για κάθε παιδί 4 ετών. Με τους εκπαιδευτικούς μας να αποκτούν έναν αναβαθμισμένο ρόλο, να επιμορφώνονται και να αξιολογούνται, με σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.
Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση συνιστά πλέον μία αξιόπιστη
εναλλακτική διαδρομή, με Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, με Θεματικά και
Πειραματικά Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με το παράλληλο
μηχανογραφικό που ανέδειξε την επιλογή του Δημοσίου ΙΕΚ σε δεκάδες σύγχρονες, περιζήτητες ειδικότητες με επαγγελματική προοπτική.
Τα Πανεπιστήμιά μας, πιο αυτόνομα, ασφαλή και εξωστρεφή, ετοιμάζονται να
υποδεχτούν τους φοιτητές τους με όρους εισαγωγής τους οποίους τα ίδια
καθόρισαν για πρώτη φορά, να συνάψουν διεθνείς συνεργασίες με Ιδρύματα άλλων χωρών, να αξιολογηθούν βάσει ποιοτικών δεικτών που τα ίδια επιλέγουν,
να αναπτύξουν ερευνητικά προγράμματα χωρίς γραφειοκρατικά βαρίδια.

[…]  Αυτονομία σχολείων, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, υποστήριξη εκπαιδευτικής κοινότητας – οι τρεις πυλώνες του νέου αναβαθμισμένου σχολείου.
Μετά από δημόσια διαβούλευση, εκτενή συζήτηση με φορείς, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, με το οποίο εισάγουμε, μεταξύ άλλων:
– ελεύθερη επιλογή βιβλίου, αποκέντρωση της διαδικασίας έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, ενίσχυση του ρόλου του διευθυντή και των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης, με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων,
– αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών με βελτιωτικό χαρακτήρα και έμφαση στην επιμόρφωση, αξιολόγηση των στελεχών που στοχεύει στη διάγνωση της αποτελεσματικότητας,
– δομές υποστήριξης κοντά στη σχολική μονάδα και τους εκπαιδευτικούς, με ιδιαίτερη έμφαση και στον παιδαγωγικό και στον ψυχοσυναισθηματικό τομέα, με αλλαγές στις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης και στα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης,
– ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης – «Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών» – και συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, από 4 σε 2, που οργανώνουν εξ ολοκλήρου και σε νέα βάση την δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και ανώτατη εκκλησιαστική εκπαίδευση.

[…] Στελέχωση των σχολείων μας: 11.700 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση φέτος, οι πρώτοι μετά από 12 χρόνια, και προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για πρώτη φορά με πλήρως ψηφιοποιημένες διαδικασίες
11.700 νεοδιορισθέντες μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση ανέλαβαν ήδη υπηρεσία. 
Πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια, και μάλιστα υπερδιπλάσιοι από τους 5.250 για τους οποίους είχαμε δεσμευθεί για φέτος, σε συνέχεια των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή που πραγματοποιήσαμε πέρυσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Παράλληλα, με μια νέα, αμιγώς ψηφιακή διαδικασία 
ολοκληρώθηκε η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος, με σημαντικές ψηφιακές καινοτομίες για τους αναπληρωτές και τις διοικητικές δομές, με στόχο την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Επιτυγχάνεται, έτσι, απλούστευση της διαδικασίας, ενίσχυση της διαφάνειας, και άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τον βέλτιστο προγραμματισμό τους, λαμβανομένων υπόψη των προτιμήσεών τους.

[…] Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet για περισσότερους δικαιούχους
Πλέον 
επιπλέον κατηγορίες δικαιούχων έχουν την δυνατότητα να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού σε κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο σπουδάζει σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στη χώρα μας. Συνολικά, από τις 5 Απριλίου 2021, όταν άνοιξε ο Α’ κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», έως τις 30 Ιουλίου 2021, εκδόθηκαν 436.668 επιταγές δικαιούχων. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε επιπλέον ψηφιακά εργαλεία για το σήμερα και το αύριο, σε κάθε παιδί. Μεριμνούμε, υποστηρίζουμε, ενισχύουμε.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ