ΔΤ 538/30-7/21

Εκατόν ογδόντα δύο (182) πυρκαγιές δημιουργήθηκαν από τις 12 Μαρτίου μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες από χαμόκλαδα, σκουπίδια και ελάχιστες από εμπρησμούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης σε υπέροχες περιοχές.

Το περιβαλλοντικό κόστος τεράστιο γιατί η συμμετοχή τους στο θερμικό ισοζύγιο, στις εκπομπές CO2, στα πλημμυρικά φαινόμενα, στην έλλειψη φυσικού αερισμού και στην αναπαραγωγή είναι ελλείμματα τουλάχιστον 200 ετών.

Μετά συζητάμε για …κλιματική αλλαγή.

Χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου σκέψης για την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας.

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι περιοχών έξω από την Πάτρα, εξαιτίας των πύρινων μετώπων που απείλησαν κατοικημένες περιοχές και εξελίχθηκαν στα περίχωρα της πόλης. 

Με τις φλόγες να πλησιάζουνι τις αυλές των κατοικιών (ενώ ήδη είχαν υπάρξει υλικές ζημιές σε μερικά σπίτια), δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών που ήταν κοντά στα πύρινα μέτωπα. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά διαστήματα έπνεαν ισχυροί άνεμοι που έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

 

Κάηκαν σπίτια

Τρία ήταν τα πύρινα μέτωπα: στην Καρυά, στον Ριγανόκαμπο και μεταξύ Εγλυκάδας και Περιβόλας. Παράλληλα, τουλάχιστον τρία σπίτια στην περιοχή Άνω Σούλι υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά που εξελίχθηκε στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας. Σύμφωνα με τοπικά σάιτ πέντε σπίτια και ένα όχημα φέρεται να τυλίχθηκαν στις φλόγες στην Καρυά.

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση στο χωριό Σούλι, όπως και για τον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο. Επίσης, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιμετρική οδό της Πάτρας, αφού μεγάλο τμήμα του δρόμου βρισκόταν κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Πύρινος κλοιός

Σε πύρινο κλοιό ήταν η Αχαΐα μετά και τη φωτιά που ξέσπασε κοντά στην Πάτρα. Την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στη Δροσιά, άλλη φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελεκίστρα, στις παρυφές της Πάτρας και πήρε τεράστιες διαστάσεις έχοντας φτάσει στην Περιμετρική Πατρών. Η φωτιά μαινόταν μέσα σε αστικό ιστό, έχει ήδη κάψει άγνωστο αριθμό σπιτιών και εγκαταστάσεων και οι κάτοικοι με κλαδιά και λάστιχα παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ συνεχώς κατέφθαναν ενισχύσεις..

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχείρησαν, αποτελούνταν από 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Συμμετείχαν δυνάμεις της πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ με υδροφόρες και εθελοντές.

Επτά τραυματίες 

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πύρινης κόλασης που έζησε η Αχαΐα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι επτά συνάνθρωποί μας τραυματίστηκαν στη φωτιά στην Ελεκίστρα και χρειάστηκαν τη συνδρομή διασωστών του ΕΚΑΒ και των γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου του Ρίου.

Εξ’ αυτών, οι τρεις είναι πυροσβέστες που κατά τη διάρκεια του έργου κατάσβεσης αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών και ζήτησαν τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Ακόμη, τρεις πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους από τις πύρινες γλώσσες.

Πιο σοβαρά τραυματίστηκε ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος υπέστη ρήξη τένοντα από το σπάσιμο τζαμαρίας.

Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Φωτιά στη Σταμάτα: Πώς αποφεύχθηκε ένα νέο Μάτι

Σταμάτα-Ροδόπολη-Διόνυσος ήταν ανάμεσα στις 18 περιοχές που πρόσφατα είχαν κηρυχθεί επικίνδυνες καθώς δεν είχαν γίνει καθαρισμοί και αποψιλώσεις πυροπροστασίας μέσα στους οικισμούς. Τέτοιοι καθαρισμοί έγιναν πρόσφατα, όχι όμως σε μεγάλο εύρος, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά της. Αν δεν είχαν γίνει έστω και αυτοί οι καθαρισμοί, αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν, πως θα είχαμε ένα νέο… Μάτι.

Καταστροφές – Γιγάντια κινητοποίηση

Ο πρώτος απολογισμός καταστροφών κάνει λόγο για 8 σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, άλλα 10 με μικρότερες, ενώ τουλάχιστον 10 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν γιγαντιαία. Να επισημανθεί πως ευτυχώς ήταν η μόνη μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Επιχείρησαν 310 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του θηριώδους Beriev-200.

Σημαντική ήταν σε αρχικό στάδιο η συμβολή των ομάδων εθελοντών που περιόρισαν τη φωτιά μέχρι να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 7 μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν τη φωτιά σε μια πύρινη λωρίδα, όπως έλεγαν οι πυροσβέστες, μήκους 4-5 χιλιομέτρων, ανάμεσα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. Οι πύρινες γλώσσες κινούνταν πολύ πάνω από το έδαφος προκαλώντας διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα σπίτια, δημιουργώντας καινούργια μέτωπα φωτιάς. Πρόκειται για περιοχές όπου τα σπίτια βρίσκονται μέσα σε πευκόφυτη περιοχή με μεγάλη καύσιμη ύλη.

Το επόμενο στοίχημα, που κερδήθηκε ήταν η φωτιά να μην περάσει τη Λεωφόρο Διονύσου κινούμενη προς Πεντέλη με άγνωστες συνέπειες. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να εκκενώσουν μεγάλο μέρος των οικισμών και κυρίως αυτόν της Γαλήνης στον Διόνυσο, παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις από κάποιους από τους κατοίκους αλλά κατάφεραν να τους πείσουν και να τους απομακρύνουν.

 

Μηνύματα εκκένωσης

Ο  συναγερμός σήμανε με την πυρκαγιά να ξεσπάει σε δασική έκταση κοντά στο νεκροταφείο Σταμάτας. Με λάστιχα οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κοντά στο σημείο ρίχτηκαν και αυτοί στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμοντας στο έργο των πυροσβεστών.

Οι φλόγες στη Σταμάτα περιορίστηκαν γρήγορα όμως μέσα σε λίγα λεπτά νέες εστίες φωτιάς άρχισαν να ξεπηδούν σε διαφορετικές τοποθεσίες ανάμεσα σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Εκάλη και Δροσιά με την πυροσβεστική να ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις της ρίχνοντας στη μάχη τα εναέρια μέσα. Με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά κατοικίες δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού της Γαλήνης, ενώ πόρτα-πόρτα αστυνομία και πυροσβεστική απομάκρυναν κατοίκους από τα σπίτια που κινδύνευαν από την πύρινη λαίλαπα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς, Διονύσου Αττικής, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» ανέφερε το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εστάλη με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Στην οδό Ευτέρπης στο Διόνυσο οι φλόγες ακούμπησαν τις κατοικίες που βρίσκονταν ανάμεσα στα δέντρα. Στη συγκεκριμένη οδό τουλάχιστον δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές από το πέρασμα της φωτιάς με το ένα να παραδίδεται κυριολεκτικά στις φλόγες, ενώ τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Υποψίες εμπρησμού

Παρότι έγιναν κάποιες εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμοί στον Δήμο Διονύσου κάτοικοι της περιοχής δήλωναν πως υπήρχαν ακόμη κλαδιά δέντρων που δεν είχαν καθαριστεί και τα οποία ακουμπούσαν πάνω σε σπίτια μεταφέροντας τις φλόγες και την καταστροφή. Ως επιταχυντές λειτούργησαν και τα ξερά κλαδιά που παρέμεναν στοιβαγμένα σε επικίνδυνα σημεία ανάμεσα σε κατοικίες και δασικές εκτάσεις.

Μελισσουργικές εργασίες η αιτία

Μελισσουργικές εργασίες ήταν η αιτία της μεγάλης, επικίνδυνης πυρκαγιάς που απείλησε, ζωές και περιουσίες σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. Οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για κάπνισμα μελισσών, μάλιστα εντοπίστηκε και συνελήφθη μελισσοκόμος, ο οποίος είχε στήσει τα μελίσσια του στο σημείο έναρξης της φωτιάς, ενώ βρέθηκαν τα ύποπτα καπνιστήρια.

Ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ήταν στα μελίσσια του αλλά έφυγε πριν την έναρξη της πυρκαγιάς, ωστόσο μαρτυρίες τον τοποθετούν στο συγκεκριμένο σημείο το επίμαχο χρονικό διάστημα. Η προανάκριση συνεχίζεται στο πλαίσιο συλλογή στοιχείων που να εδραιώνουν κατηγορίες για εμπρησμό εξ αμελείας.

Η ανησυχία για την «ξηρή καταιγίδα» μετά τον καύσωνα

Ωστόσο, οι ανησυχίες κυβερνητικών και Πολιτικής Προστασίας αφορούν την επόμενη εβδομάδα. «Ερχονται πολύ δύσκολες ημέρες» παραδέχονται, καθώς μετά τη λήξη του προβλεπόμενου καύσωνα-θηρίου αναμένεται να πλήξει τη χώρα «ξηρή καταιγίδα» με σαρωτικούς ανέμους. Το «κοκτέιλ», σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι εκρηκτικό, και η αγωνία για επικίνδυνες πυρκαγιές κορυφώνεται.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ