ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 529, 05/07/2021

Το ΠΑΚΟΕ πρωτοπόρο στην έρευνα και στην τεκμηριωμένη στοιχειοθέτηση των προβλημάτων από το 1980  είχε καταγγείλει και προτείνει την πραγματική οριοθέτηση του  οικοτόπου  Σχινιά -μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα- με τις ανεξέλεγκτες παράκτιες δραστηριότητες (ταβέρνες, παρκιγκ, καντίνες, κ.α.) και με την οργανωμένη δήθεν οικιστική ανάπλαση των ΄¨δικαστικών¨ χωρίς βιολογικό καθαρισμό, προβλήματα ακόμη δυστυχώς υπαρκτά.

Τώρα πρόσφατα με την σφραγίδα της Πολιτικής Προστασίας , οι ¨μπουλντόζες¨ ξεκίνησαν τον Μαραθώνιο της δήθεν διάνοιξης  ¨ζωνών¨ πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.

Παρακάτω παρατίθεται το ιστορικό της καταστροφής .

¨Ανυπολόγιστη ζημιά¨

Έβαλαν «καταστροφέα» ένα μηχάνημα που καθαρίζει τα πάντα μέχρι το έδαφος ,και ξύρισαν το έδαφος σε απόσταση 50 μέτρων προς τη θάλασσα και έκοψαν τα κλαδιά από τις κουκουναριές σε απόσταση 3 μέτρων .Αυτό που διαφυλάττουμε τόσα χρόνια ως κόρην οφθαλμού, δηλαδή η φυσική αναγέννηση του δάσους, καταστρέφεται» λέει ο πρόεδρος του φορέα του εθνικού πάρκου Γιώργος Λυριντζής.

Ο δασάρχης τους ζήτησε να σταματήσουν, αλλά αυτοί αρνήθηκαν, καλέσαμε την αστυνομία και δεν ήρθε. Τελικώς υποβάλλαμε νέα καταγγελία στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.Η ζημιά που προκαλείτε σε έναν οικότοπο προτεραιότητας είναι ανυπολόγιστη».

Συνεχίζεται η καταστροφική επέμβαση συνεργείου στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, στο πλαίσιο εργασιών αντιπυρικής προστασίας. Όπως καταγγέλει ο φορέας διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής, από προχθές τα συνεργεία « καθαρίζουν» όλη τη χαμηλή βλάστηση από το δρόμο προς τη θάλασσα, κόβοντας από αγριόχορτα … μέχρι είδη προστατευόμενα από την ευρωπαική νομοθεσία .

Ο φορέας κατέθεσε προχθές νέες καταγγελίες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όμως δεν είναι σε θέση να σταματήσει αυτήν την πρωτοφανή επέμβαση.

Την προηγούμενη Δευτέρα συνεργείο ιδιώτη εισήλθε κατ΄ εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην καρδιά του εθνικού πάρκου ( στην αριστερή πλευρά του δρόμου που το διασχίζει) και ξεκίνησε με βαριά μηχανήματα εργασίες αποψίλωσης δίπλα στο δρόμο, για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης. Μόνο που το συνεργείο δεν ακολούθησε τις οδηγίες που  έχει δώσει προ μηνός ο φορέας διαχείρισης της  προστατευόμενης περιοχής , αλλά έκοψε όλη τη χαμηλή βλάστηση ανεξαιρέτως (μέσα σε αυτή και νεαρά δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι είδος προτεραιότητας), ενώ κλάδεψε όλα τα δέντρα σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος. Όπως  ήταν επόμενο , η έκταση το Σαββατοκύριακο …μετετράπη σε πάρκιγκ.

Μετά τις διαμαρτυρίες του φορέα και περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, οι εργασίες συνεχίστηκαν σε άλλα σημεία ,μέχρι προχθές ,οπότε και επανήλθαν από την πλευρά της θάλασσας, δηλαδή μέσα στον οικότοπο  προτεραιότητας.           

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ