ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 514 / 07/05/2021
Όταν το ΠΑΚΟΕ από το 2000 τεκμηριωμένα, είχε αποδείξει (επιδημιολογικές μελέτες, μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετρήσεις υπόγειων και επιφανειακών νερών), ότι η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνη και επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία με πάρα πολλά θανατηφόρα περιστατικά στην Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Μεγαλόπολη, Φλώρινα τότε οι κυβερνώντες είχαν προτάξει την οικονομική διάσταση του θέματος (φθηνή ενέργεια, συντηρεί εκατοντάδες οικογένειες κα.) και έτσι επικράτησε η λογική της κερδοφορίας και όχι της υγείας των πολιτών.
Μετά από 20 χρόνια όταν αποφασίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση (τέλος του 2019) η απολιγνιτοποίηση -βάσει της τελικής απόφασης της Ε.Ε. 2018- επανέρχεται το θέμα της απολιγνιτοποίησης και συγκεκριμένα η ιστορία με την διακοπή της πλήρους εγκατάστασης της μονάδας Πτολεμαΐδα ‘5’ που είχαν οι Κινέζοι αναλάβει την κατασκευή της.
Τώρα επανέρχεται η κυβέρνηση για την μετατροπή αυτής της εγκατάστασης σε μονάδα φυσικού αερίου.
Οι προβληματισμοί πολλοί και μάλιστα σε πρόσφατο δημοσίευμα – παραθέτουμε βασικά του στοιχεία- ο αρχιτέκτονας της εγκατάστασης της προαναφερόμενης μονάδας, τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Κος. Παναγιωτάκης, διηγείται πόσο καλό μας κάνει ο ……λιγνίτης.
Εμείς δηλώνουμε πως η εποχή του λιγνίτη και των θανάτων από αυτόν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ.
Επίσης με το Δ.Τ. 496/26-2-21 με τίτλο ‘ Στον βωμό της ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ η τηλεθέρμανση’ (www.pakoe.gr), το ΠΑΚΟΕ είχε αναφερθεί εκτενώς στην ιστορία της απολιγνιτοποίησης με συγκεκριμένο ρεπορτάζ καθώς είχε προκύψει το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στην Φλώρινα.
Παρακάτω παρατίθενται στοιχεία από το προαναφερόμενο δημοσίευμα:
‘Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ και λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων CO2 έως το τέλος του 2025, θα έχει μετασχηματιστεί η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αεριού ( Hydrogen ready) και με συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 1,8 δις.
Η μονάδα θα είναι ιδιαίτερα ευέλικτη καθώς θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της μέσα σε μισή/μια ώρα από 300 MW σε πάνω από 1.000 MW ώστε να μην χρειάζεται καν να αναμένεται ο νέος μόνιμος μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος ( CRM) .
Η κατασκευή της μονάδας είχε αποφασιστεί την δεκαετία του 2000 όμως είχε απορριφθεί η δημιουργία φυσικού αερίου λόγω του υψηλού κόστους και της εξάρτησης ως εισαγόμενο καύσιμο (καύσιμο εισαγόμενο με διακύμανση τιμής ) . Το 2013 και μετά από διεθνή διαγωνισμό υπογράφηκε σύμβαση για την ανάθεση κατασκευής της.
Σύμφωνα με την Green Tank δεν πρόκειται για μετατροπή μονάδας αλλά για αντικατάσταση από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το ορυκτό αέριο (CCGT). Σε αυτήν την περίπτωση, το σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 120 ευρώ ανά MWh επηρεαζόμενο όμως από το κόστος εισαγόμενου φυσικού αερίου αλλά και από τις τιμές δικαιωμάτων CO2 ενώ το κόστος εγκατάστασης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 264 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα διαπιστώνεται ότι θα αντιστοιχούν οι μισές θέσεις εργασίας (405) έναντι των (832) κατά την λιγνιτική λειτουργία.
Ο Κος. Μανώλης Παναγιωτάκης πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έχει αναφέρει ότι οι στόχοι μείωσης το 2030 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με το 1990 μπορούν να εκπληρωθούν και μέσω της λιγνιτικής μονάδας .’
Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ