Έκκληση υπογραφής

Είναι απίστευτο! Εταιρείες ορυκτών καυσίμων μηνύουν τις χώρες μας ζητώντας δισεκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, επειδή κλείνουν μονάδες άνθρακα κι εξέδρες πετρελαίου. Όμως πηγές λένε πως αν συγκεντρώσουμε 1 εκατ. φωνές, μπορούμε να πυροδοτήσουμε αντιδράσεις από ισχυρές χώρες στην κρίσιμη συνάντηση σήμερα, Τρίτη. Υπόγραψε τώρα με ένα κλικ για να σταματήσουμε τη βρώμικη συνθήκη και διάδωσέ το παντού!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ  Αγαπητές φίλες και φίλοι, Είναι εξωφρενικό — πάνω που οι χώρες του κόσμου άρχισαν να κάνουν βήματα για να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, οι κολοσσοί ορυκτών καυσίμων μηνύουν τις κυβερνήσεις μας ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων.

Κι αυτό επειδή χρησιμοποιούν μια σχεδόν άγνωστη, αλλά ισχυρή παγκόσμια συνθήκη: τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας.

Σχεδιάστηκε για να παροτρύνει τις εταιρείες ενέργειας να επενδύουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά πλέον την χρησιμοποιούν ως όπλο για να μηνύουν τις χώρες που προσπαθούν να κλείσουν βρώμικες μονάδες άνθρακα κι εξέδρες πετρελαίου — σαμποτάροντας έτσι τη μετάβασή μας σε 100% καθαρή ενέργεια. Οι εταιρείες έχουν ήδη τσεπώσει περισσότερα από 40 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις απ’ τα χρήματα των φορολογουμένων — ενώ όλο και περισσότερες χώρες πέφτουν στην παγίδα.

Επιτέλους όμως υπάρχει σχέδιο για να ακυρωθεί. Η Ιταλία έχει ήδη αποσυρθεί και τώρα η Γαλλία, η Ισπανία κι άλλες χώρες ζητούν την ανάκληση της συνθήκης. Αν στηρίξουμε την έκκλησή τους με 1 εκατ. φωνές, μπορούμε να πυροδοτήσουμε ένα κύμα αντιδράσεων στην κρίσιμη συνάντηση σήμερα. Καμία χώρα δεν πρέπει να δέχεται μηνύσεις επειδή προσπαθεί να προστατέψει τον πλανήτη μας. Υπόγραψε τώρα με ένα κλικ:ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩΠρος τις κυβερνήσεις του κόσμου και όλους τους υπογράφοντες της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας:
Ως πολίτες του κόσμου, σας ζητάμε να αποσυρθείτε απ’ τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας και να σταματήσετε την επέκτασή της σε άλλες χώρες. Η συνθήκη είναι αντίθετη με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα κι επιτρέπει σε εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου να εμποδίσουν τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Είναι ώρα να βάλουμε την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου πάνω απ’ τα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩΑυτή η απαράδεκτη συνθήκη είναι στην ουσία το ακριβώς αντίθετο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Κυριολεκτικά τιμωρεί τις κυβερνήσεις που γυρίζουν την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα.

Πάρε για παράδειγμα την Ιταλία: Όταν απαγόρευσε την εξόρυξη πετρελαίου στις ακτές της, μια Βρετανική εταιρεία μήνυσε την Ιταλική κυβέρνηση για περίπου 250 εκατ. ευρώ — δηλαδή 9 φορές περισσότερο απ’ όσα είχε επενδύσει. Μιλάμε για χρήματα φορολογουμένων πολιτών που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχολεία ή νοσοκομεία.

Γι’ αυτό, η συνθήκη αυτή μας αφορά όλες και όλους όπου κι αν βρισκόμαστε στον κόσμο. Για να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε μια μαζική παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια — αν όμως κάποιες χώρες εμποδίζονται, όλη η προσπάθεια παγκοσμίως πάει χαμένη.

Αξιόπιστες πηγές λένε πως μια μαζική δημόσια αντίδραση τώρα, μπορεί να κάνει ένα σημαντικό αριθμό χωρών να αποχωρήσουν απ’ τη συνθήκη και να παίξει καθοριστικό ρόλο πριν την κρίσιμη συνάντηση σήμερα. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε δράση — υπόγραψε τώρα και το Avaaz θα παραδώσει τις φωνές μας κατευθείαν σε σημαντικούς ηγέτες:

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩΗ μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι η μάχη για την ίδια μας τη ζωή. Όμως πλέον πλέουμε με ευνοϊκό άνεμο στα πανιά μας — ανασυνθέτοντας σιγά σιγά τα συστήματα που ρημάζουν τον πλανήτη μας. Για τα παιδιά μας, τα δάση, τις θάλασσες, και για όσα αγαπάμε, δεν γίνεται να σταματήσουμε τώρα.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Marie, Martyna, Pascal, Luis, Mike, Anneke, Alice, Patricia, Mario, Nick, Daniel, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του AvaazΠερισσότερες πληροφορίες:
Η Uniper ζητά αποζημίωση για την κατάργηση του ολλανδικού άνθρακα (Agrocapital)Γερμανία: Vattenfall, E.ON, RWE διεκδικούν αποζημίωση για το κλείσιμο πυρηνικών τους εργοστασίων (energypress)

Αγγλικά:
Καιρός να αποχωρήσει η Ευρώπη απ’ τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (Euractiv)Εταιρεία μηνύει την Ολλανδία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα (DW)Τα βρώμικα μυστικά της Συνθήκης για τον Χάρτη ΕνέργειαςΚυβερνήσεις της ΕΕ είναι σε δίλημμα λόγω μηνύσεων για τον άνθρακα και το κλίμα (Politico)Η Αφρική πρέπει να εναντιωθεί στη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (Bilaterals)