Το ΠΑΚΟΕ με αγανάκτηση και απορία παραθέτει τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους, τα οποία κάθε χρόνο καταγγέλλει αλλά δυτικώς δεν εισακούγεται.
Το 2004 μια αντίστοιχη Μήδεια πέρασε από την Αττική. Τότε οι αρχές μετά τις καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ δικαιολογήθηκαν ότι δεν είχαν αλάτι για να ρίξουν στους δρόμους της Αθήνας.
Μετα από 17 χρόνια δυστυχώς είμαστε άφωνοι θεατές στο ίδιο έργο.
Ο περιφερειάρχης μη μπορώντας να οργανώσει την αντιμετώπιση αυτής της έντονης χιονόπτωσης – η οποία κατά το ΠΑΚΟΕ δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο – δήλωνε απλά στα ΜΜΕ ότι όλα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.
Εάν δεν ήξερε έπρεπε να ρωτήσει. Στην Τρίτη μέρα 250.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές πολλές ώρες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ στο κόσμο του ούτε καν ανέφερε ότι δεν είχε συντηρήσει τους σταθμούς και τα καλώδια μέσης τάσης, πράγμα το οποίο έπρεπε να κάνει από το καλοκαίρι του 2020.
Οι δε Δήμαρχοι με συντονιστή την περιφέρεια δεν είχα φροντίσει να κλαδέψουν τα.. αιωνόβια δέντρα.
Είναι ντροπή για τους κυβερνώντες της κάθε μορφής εξουσίας να θεωρούν ότι οι Έλληνες πολίτες τρώνε κουτόχορτο.
Το ΠΑΚΟΕ με το αίσθημα ευθύνης που το διακατέχει εδώ και 42 χρόνια θα συστήσει ομάδα εργασίας η οποία θα ελέγξει τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν και θα αποτανθεί στην δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.
Παρακάτω παρατίθενται τα γεγονότα απ’ την στιγμή που ξεκίνησε η Μήδεια μέχρι και την εμφάνιση την Τετάρτη 17/2 του θερμοδότη ήλιου.
Το «επιτελικό» κράτος τα έκανε μούσκεμα και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι αιφνιδιάστηκε. Εδώ και πολλές ημέρες ήξεραν για την κακοκαιρία «Μήδεια», το έλεγαν όλοι οι μετεωρολόγοι. Η πρώτη ενέργεια που έκαναν ήταν να κλείσουν με τις πρώτες νιφάδες την εθνική οδό με «προσωπική απόφαση» του Χρυσοχοΐδη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός. Έτσι όπως πάει με τα κλεισίματα και τις απαγορεύσεις, την επόμενη φορά έχει καλύτερη λύση: να απαγορεύσει τη…χιονόπτωση!
Έκλεισε την εθνική όμως δεν ειδοποίησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασιάς, Χαρδαλιά, να ενεργοποιήσει το 112 ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ξημερώματα χιλιάδες άνθρωποι κατευθυνόμενοι προς τα βόρεια; Αν δεν χρησιμοποιούν σε τόσο έκτακτες συνθήκες το 112, τι το θέλουν; Η δικαιολογία που εφηύρε ο Χαρδαλιάς (ότι είχαν ενημερωθεί από την Αστυνομία οι αρμόδιοι δημοσιογράφοι), είναι, επιεικώς, αστεία.

Αλλά, πέραν της εθνικής οδού, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ (δεν ξέρουμε ποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια) δεν έβλεπαν τις προγνώσεις; Χιόνι και αέρα περιμέναμε, γιατί δεν φρόντισαν να κόψουν όσα δέντρα ήταν κοντά σε κολώνες του δικτύου της ΔΕΗ; Εντάξει, σε κάθε κακοκαιρία έχουμε διακοπές ρεύματος, αλλά αυτή τη φορά έμεινε χωρίς ρεύμα η μισή Ελλάδα. Και- αυτό είναι το πλέον απαράδεκτο- υπήρξαν περιπτώσεις που κράτησαν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να χαθούν τρεις ζωές και να κινδυνέψουν άλλες. Καλές είναι οι επιτελικές συσκέψεις, αρκεί να έχουν αποτέλεσμα. Και αυτή τη φορά δεν είχαν. Επίσης, καλό είναι οι έχοντες ευθύνες για όσα έγιναν και δεν έγιναν χτες στην Αττική να μην ποζάρουν αυτάρεσκα μπροστά από τη Βουλή, όπως έπραξε ο περιφερειάρχης Πατούλης.
Και να σταματήσουν, επιτέλους-όλοι, όχι μόνο ο Πατούλης- να δηλώνουν διαρκώς«ικανοποιημένοι» από την «κινητοποίηση». Στο τέλος θα πιστέψουν και οι ίδιοι ότι έχουν διαρκώς επιτυχίες, μόνον που οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Πλήρης η αποτυχία σωστής αντίδρασης απέναντι σε μια κακοκαιρία η οποία αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες. Η πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αφέθηκαν στην τύχη τους, τα μέσα σταθερής τροχιάς υπολειτουργούσαν, γεγονός πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα. Έκλεισε την εθνική οδό και έκοψε τη χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες, άφησε χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές επί πολλές ώρες, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι». Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού. Αποκαλύπτει ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, μπαίνουν στη ζυγαριά του “κόστους-οφέλους”, η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο».
Ο χειμώνας δεν είναι ακραίο φαινόμενο. Είναι απλώς η εποχή που φέρνει πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια. Ακραίο και ενδεχομένως ύποπτο για τη σύνδεσή του με την κλιματική αλλαγή είναι το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί τρεις μήνες χειμώνα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ελάχιστη χιονόπτωση και παρατεταμένες αλκυονίδες μέρες. Είναι υπόθεση των επιστημόνων να αποφανθούν ή να εικάσουν ποιο από τα μετεωρολογικά φαινόμενα αποκλίνει από την καιρική κανονικότητα και συνδέεται πράγματι με την κλιματική κρίση. Και προφανώς δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να υποκαθιστά τους μετεωρολόγους, όπως στη διαχείριση της πανδημίας υποκαθιστά και χειραγωγεί τους λοιμωξιολόγους.

Η «Μήδεια» έφερε πολύ χιόνι. Καμία αντίρρηση. Η Ελλάδα ανήκει στην εύκρατη ζώνη, έχει πέντε μήνες καλοκαίρι και δυο μήνες -το πολύ- βαρύ χειμώνα. Δεν έχει λόγο να έχει εξοπλισμό χώρας του Αρκτικού Κύκλου. Καμιά αντίρρηση και σε αυτό. Αλλά μια εθνική οδό, τη μοναδική που διασχίζει τον ηπειρωτικό κορμό της, όχι πάνω από 600 χιλιόμετρα, μπορεί και οφείλει να την κρατάει ανοιχτή.
Δεν είμαστε Καναδάς, δεν είμαστε ΗΠΑ, δεν είμαστε Φινλανδία, δεν είμαστε Αυστρία ή Ρωσία που κρατούν ανοιχτά με κάθε συνθήκη οδικά δίκτυα χιλιάδων χιλιομέτρων, με ασύλληπτες ποσότητες χιονιού και θερμοκρασίες σταθερά υπό το μηδέν για πολλούς μήνες.
Είμαστε μια ευρωπαϊκή «μπανανία», με μια κυβέρνηση σε διαρκή επικοινωνιακό οργασμό και ένα πολυσχιδές επιτελικό κράτος που επί δέκα μέρες προειδοποιείται και προειδοποιεί για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, κάνει φασαρία, συσκέψεις, ανακοινώσεις και ραδιοτηλεοπτικά σόου και όταν το κύμα φτάνει, απλώς κολλάει στους δέκα πόντους χιόνι.
Κλείνει τις εθνικές οδούς πριν τις κλείσει η χιονόπτωση. Και απαλλάσσει τους ιδιώτες διαχειριστές τους από την υποχρέωση να έχουν τα κατάλληλα μέσα για να τις κρατούν ανοιχτές ή να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.
Ο υπουργός καταστολής, που έσπευσε υπερήφανος να πάρει πάνω του το «προληπτικό» κλείσιμο της εθνικής οδού, αν και μπορούσε απλώς να ομολογήσει ότι το κράτος αδυνατεί να την κρατήσει ανοιχτή, ας αποδείξει ότι η απόφασή του δεν κάνει πλάτες στους «ιδιοκτήτες» του εθνικού οδικού δικτύου.
Για ένα φαινόμενο που γνωρίζαμε από πολύ νωρίς και για το οποίο τα κυβερνητικά μέσα διαφήμιζαν πόσο ετοιμασμένοι ήμασταν, καταλήξαμε σε νησιά χωρίς ρεύμα και μια αιφνιδιαστικά κλειστή εθνική οδό «για το καλό μας», όπως επαίρονταν τα κυβερνητικά στελέχη.

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να κλείσει την κεντρική συγκοινωνιακή αρτηρία της χώρας, την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, με αιτιολογία την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία σε χιλιάδες οδηγούς οι οποίοι δεν είχαν πληροφορηθεί τίποτα σχετικό.
Η έλευση της κακοκαιρίας ήταν, ωστόσο, γνωστή από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και οι αρμόδιοι υπουργοί, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τους, μας διαβεβαίωναν ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την «Μήδεια». Στα σχέδιά τους, όμως, δεν περιλαμβανόταν το κλείσιμο της εθνικής οδού.
Ακόμη μια φορά η κυβέρνηση είναι εντελώς απροετοίμαστη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται η αδυναμία της να έχει μια σταθερή πολιτική για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση κλείνει αιφνιδιαστικά τις εθνικές οδούς για να αντιμετωπίσει ένα εκ των προτέρων γνωστό καιρικό φαινόμενο; Έχει γίνει πλέον καθεστώς φυσικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση τον χειμώνα, να βαφτίζονται ακραία, μόνο και μόνο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών. Για λίγα εκατοστά χιόνι, κλείνει ακόμη και τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες που -αν και έχει χρυσοπληρώσει ο λαός- δεν έχει εξασφαλιστεί στοιχειωδώς από το κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες, που τους εκμεταλλεύονται, ότι αυτοί θα καθαρίζονται και θα παραμένουν ανοιχτοί.

Μπαλάκι οι ευθύνες
Η κακοκαιρία «Μήδεια» προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αφήνοντας, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες. Παρ’ όλα αυτά ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ προσπαθούν να αποσείσουν και παράλληλα να μεταθέσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος «η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν. Την πρώτη ημέρα της Μήδειας καταγράφηκαν περίπου είκοσι βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη βραδινή χιονόπτωση, η επόμενη μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο ξεπέρασαν τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κυκεώνα γραφειοκρατίας καταγγέλλουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ, όπως τόνισε ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μανιάτης, αναφορικά με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έφερε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα στην Αττική και την Εύβοια. «Για την Εύβοια καταφέραμε χτες το βράδυ να δώσουμε στο περισσότερο κομμάτι ρεύμα, και έχουν μείνει 14 χωριά στη βόρεια Εύβοια. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε θα έχουν πάρει ρεύμα και αυτά. Στη βόρεια Αττική, σήμερα είναι καλύτερα. Γίνεται υπερπροσπάθεια, μαζί με τη βοήθεια του στρατού που ανοίγει το δρόμου και κάνουμε μια προσπάθεια για να αποκατασταθούν τα προβλήματα», είπε ο κ. Μανιάτης. «Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», συνέχισε ο ίδιος. «Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε στην κακοκαιρία. Πάντα υπάρχει συνεργασία, με την περιφέρεια και τους δήμους και το δασαρχείο. Πρέπει και ο ΔΕΔΔΗΕ να είναι εκεί για την κοπή των δέντρων, αλλά όλα γίνονται με συνεργασία. Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για να επαναφέρουμε το ρεύμα. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, θα κάνουμε και έλεγχο στις βλάβες» τόνισε ο κ. Μανιάτης.
«Από τη Δευτέρα στις 4 η ώρα που έπεσε το πρώτο κλαδί πάνω σε καλώδιο, είχαν αρχίσει τα πρώτα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Άρχισε μεγάλη χιονόπτωση, και έπεφταν διαρκώς κλαδιά πάνω στα καλώδια. Όλη η κοινότητα Αφιδνών έμεινε χωρίς ρεύμα, και η μισή χωρίς νερό. Μιλάμε για δύο χιλιάδες σπίτια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, όπου σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εδώ και 48 ώρες. « Το ρεύμα δεν κόβεται όταν κάνεις προετοιμασία την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα δέντρα που είναι δίπλα στα καλώδια πρέπει να τα κόψει ο ΔΕΔΔΗΕ. Αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ στους εργολάβους και δημιουργείται γραφειοκρατικό θέμα και τα δέντρα δεν κόβονται ποτέ. Από το 2019 έχουμε ενημερώσει για τα δέντρα, και για περίπτωση φωτιάς, ότι πρέπει να φύγουν όσα είναι κάτω από τους πυλώνες. Όποιος είναι αρμόδιος ας έρθει, να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Φονικό το πέρασμα της Μήδειας
Φονική αποδείχθηκε η κακοκαιρία Μήδεια που χτύπησε με απίστευτη σφοδρότητα την Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας. Νεκροί ένας 56χρονος στην Κρήτη, και ένας 73χρονος και ένας 80χρονος στην Εύβοια.
Ο 56χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός στην Κρήτη έξω από το μαντρί του, πιθανότατα ο θάνατός του οφειλόταν σε ανακοπή. Ο άντρας βρέθηκε στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασθίου.
Αργότερα έχασε τη ζωή του ένας 80χρονος στο Τρούπι Μαντουδίου. Ο γιος του 80χρονου ήταν μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος είχε υποκείμενο σοβαρό νόσημα. Ο γιος κάλεσε στις 4 τα ξημερώματα την Πυροσβεστική για να τους πάρουν από εκεί γιατί το χωριό αποκλείστηκε και το ύψος του χιονιού ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Στο σημείο προσπάθησαν να φτάσουν για να τους απεγκλωβίσουν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του δήμου, ο άνθρωπος όμως κατέληξε.
Ο δεύτερος νεκρός στην Εύβοια ήταν ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιά Ελυμνίων ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.