ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 479/23/01/2021

Κίνηση στην αγορά ύστερα από 2,5 μήνες

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι εάν όλοι προσέξουμε… θα έχουμε.

Το τσουχτερό κρύο που μας χτύπησε τον Γενάρη δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τους καταναλωτές να σπεύσουν στα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν στις 19 Ιανουαρίου ύστερα από περίπου 2,5 μήνες, αποδεικνύοντας –αν μη τι άλλο– ότι, παρά τις διευκολύνσεις που παρέχει η τεχνολογία και την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αγοραστική εμπειρία στο φυσικό κατάστημα εξακολουθεί να είναι πιο δημοφιλής. «Το μεγάλης διάρκειας δεύτερο lockdown που αύξησε τις ανάγκες για αγορές, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων στα οποία προβαίνει η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, οδήγησαν πολλούς καταναλωτές σε αγορές. Θα πρέπει να σας τονίσω πως ο τζίρος της πρώτης ημέρας της επανεκκίνησης ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με τη αντίστοιχη περσινή ημέρα. Ο τζίρος που αναμένουμε από την επαναλειτουργία του καταστήματος κατά την περίοδο των εκπτώσεων (σ.σ. θα διαρκέσουν έως 27 Φεβρουαρίου) θα είναι στο 50% του τζίρου που πραγματοποιούμε υπό κανονικές συνθήκες. Ο τζίρος αυτός, βεβαίως, δεν αρκεί για να καλύψει τις πολύ μεγάλες απώλειες που υπέστη μεν από το παρατεταμένο lockdown, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο» επισημαίνει ο κύριος Σωκράτης Βοέλλας, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ένδυσης και υπόδησης στην οδό Σταδίου.

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Το πιο σημαντικό για τη μεγάλη πλειονότητα των εμπόρων στην παρούσα φάση είναι να προλάβουν να πουλήσουν το εμπόρευμα και να μην μείνουν πολλά αδιάθετα αποθέματα. Αρκετοί καταναλωτές μας επισκέπτονται από τη στιγμή που ανοίξαμε, όμως το μεγαλύτερο άγχος μας παραμένει το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρίτο και καταστροφικό lockdown» δεν κρύβει την αγωνία της η Μαριαλένα Φύτου, υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων επί της οδού Ακαδημίας.

«Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι ένα βήμα έστω και μικρό προς την κανονικότητα, ο καταναλωτής διψούσε να βγει έξω από το σπίτι του, να κάνει τη βόλτα του στα μαγαζιά, να μπει μέσα σε αρκετά από αυτά, να χαζέψει. Σίγουρα δεν μπορεί να το πράξει όπως το έπραττε αφού υπάρχει ο περιορισμός του διώρου, όμως έστω και αυτό είναι μια μικρή διέξοδος. Όμως και για εμάς είναι ένα τονωτικό μέτρο, και δεν το λέω μόνον από την οικονομική πλευρά του θέματος. Κι εμείς αποζητούσαμε την επαφή με τον καταναλωτή, να συζητήσουμε, να τον βοηθήσουμε στην αγορά του, όλα αυτά τα είχαμε χάσει με την καραντίνα, το λοκ ντάουν. Ακόμα και με την εφαρμογή του click away, δεν μπορέσαμε να τα ζήσουμε όλα αυτά, η όποια επαφή με τον πελάτη περιοριζόταν σε δύο – τρία λεπτά» μας λέει η κυρία Άντζελα Παπαχαραλάμπους, υπάλληλος σε μπουτίκ επί της οδού Πατησίων.

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Πρέπει να δουλέψουμε, είναι αναγκαίο να δουλέψουμε. Και δεν το περιορίζω μόνο στους λόγους βιοπορισμού αλλά το προεκτείνω και στην ψυχολογία του κάθε ένα από εμάς. Ο άνθρωπος έχει μάθει να εργάζεται, να καταστρώνει σχέδια, να προγραμματίζει, όταν για λόγους πέραν των δυνάμεών του στερείται το δικαίωμα να εργαστεί, τότε κλονίζεται η ψυχολογία του. Είναι πολύ άσχημο να σε ρωτούν τι σκέφτεσαι να κάνεις και να απαντάς, δεν ξέρω, θα δούμε. Όλη αυτή η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, ανέδειξε πολλά ψυχολογικά προβλήματα» στάθηκε και σε μια άλλη παράμετρο ο κύριος Φώτης Χρυσοχοΐδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ανδρικά ρούχα στην οδό Σταδίου.

«Μοιάζει λυτρωτικό, αλλά κάπως έτσι νιώσαμε όταν είπαμε η μία στην άλλη να κανονίσουμε να βγούμε από τα σπίτια μας και να πάμε στα μαγαζιά. Κάτι που πριν από μερικούς μήνες ήταν αυτονόητο και δεδομένο, τώρα έφτασε να είναι απαγορευμένο. Η όλη διαδικασία να ετοιμαστείς να βγεις από το σπίτι σου, να βρεθείς με την παρέα σου και να επισκεφθείς τα καταστήματα, σε χαροποιεί, βέβαια πρέπει να τηρήσουμε και τα μέτρα, αλλά δεν πειράζει» δείχνει χαρούμενη η Δέσποινα Τσακίρη, φοιτήτρια Γεωλογίας, που …παράτησε μία μέρα την τηλεδιάσκεψη και βγήκε να ψωνίσει.

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ουρές στην Ερμού

Ουρές έξω από καταστήματα, πλήθος κόσμου κι έντονη αστυνομική παρουσία είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε στην οδό Ερμού τις πρώτες ημέρες μετά την άρση του λοκ ντάουν. Οι καταναλωτές έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους τώρα που άνοιξε η αγορά και μπορούν να μπουν στα μαγαζιά και να δοκιμάσουν ρούχα και παπούτσια. Το θετικό είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών φορούν μάσκες και κρατούν αποστάσεις ασφαλείας ακόμη και όσο περιμένουν στην ουρά, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που ακόμα δεν νοούν να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από αυτοκίνητο της δημοτικής αστυνομίας ακουγόταν μήνυμα που προέτρεπε τους πολίτες να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ