ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 476/17/01/2021

Εφιάλτης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που.. ακάθεκτοι έρχονται μαζί με το 2021

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει δώσει αγώνες για το θέμα αυτό και μάλιστα αρκετά μέλη του έχουν πέσει θύματα τέτοιων εκβιασμών.

Για άλλη μια φορά το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται έντονα, επειδή οι σημερινές οικονομίες συνθήκες είναι τέτοιες, που δεν επιτρέπουν τέτοιες καταστρεπτικές αποφάσεις.

Βέβαια αυτοί που έχουν καταληστέψει το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες πρέπει άμεσα να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίζει καλά επιτέλους.. το καθαρόαιμο σιτάρι.

Παρακάτω παρατίθενται χαρακτηριστικά παραδείγματα κακοπληρωτών.

Aντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθούν εκ νέου από τις αρχές του 2021 χιλιάδες δανειολήπτες, αφού με την άρση του lockdown και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μπαίνει σε τροχιά και η… μηχανή των πλειστηριασμών. Όμως ως είθισται σε αυτή τη χώρα, οι μεγαλοσχήμονες που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ και παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να υποστούν την παραμικρή συνέπεια, θα συνεχίσουν τη χλιδάτη ζωάρα τους εν αντιθέσει με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που θα νιώσουν μία ακόμα φορά τη δαμόκλειο σπάθη της εκποίησης των περιουσιών τους που με τόσο κόπο, μόχθο και ιδρώτα κατάφεραν να αποκτήσουν.

Μόνον για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί περίπου 3.500 πλειστηριασμοί, ήτοι πάνω από 1.000 τον μήνα, με τις τράπεζες να τροφοδοτούν διαρκώς με νέα ακίνητα, όλων των κατηγοριών – από σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, μέχρι οικόπεδα και θέσεις πάρκινγκ. Η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δε, αναμένεται να γίνει πιο γρήγορη όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα που δεν συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια είτε ο πλειστηριασμός να κηρύσσεται άγονος είτε οι ίδιες οι τράπεζες να τα αγοράζουν, προκειμένου να προστατέψουν τα ενέχυρά τους.

Στη λίστα, πάντως, των αναρτημένων πλειστηριασμών φιγουράρουν τα περιουσιακά στοιχεία ηχηρών ονομάτων της επιχειρηματικής σκηνής, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν γλυτώσει ουκ ολίγες φορές το ηλεκτρονικό σφυρί. Πιο αναλυτικά:

Για τις 27 Γενάρη έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί το ξενοδοχείο Grand Chalet στην Κηφισιά. Αυτό ανήκει στην εταιρεία «Kεφαλάρι Kτηματική», η οποία φέρεται να συνδέεται με συμφέροντα του Eυάγγελου Φράγκου, αδελφού της γνωστής εφοπλίστριας, Aγγελικής Φράγκου και όπως έγραψε σχετικά το «newmoney» (Grant Chalet: Σε πλειστηριασμό για €5,3 εκατ. το «φιλέτο» της Κηφισιάς από την Τρ. Πειραιώς), επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 5,28 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείου που κινδυνεύει να χάσει ο γιος του αείμνηστου καπετάνιου, Νίκου Φράγκου, αφού μόλις το περασμένο καλοκαίρι φέρεται να βγήκε σε πλειστηριασμό και το σκάφος του (σ.σ. με τιμή εκκίνησης 1,4 εκατ. ευρώ).

Στις 17 Φλεβάρη βγαίνουν στο «σφυρί» πέντε από τα περιουσιακά στοιχεία του Κώστα Μπουτάρη, αδερφού του πρώην δηµάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και επικεφαλής της εταιρείας «Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική Ανώνυµη Εταιρεία», με επισπεύδουσα την Intrum. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με κτίσμα στην Νάουσα, με τιμή 131.000 ευρώ, δύο αγροτεμάχια στον δήμο Παιονίας, με τιμή 120.000 και 11.000 ευρώ αντίστοιχα και ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα, επίσης, στην ίδια περιοχή και τιμή πρώτης προσφοράς τα 278.000 ευρώ.

Τον αμέσως επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου εκπλειστηριάζεται από την doValue ένα από τα οινοποιεία της εταιρείας. Όπως προκύπτει από την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα «ακίνητο – γήπεδο πρώην αγρό μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, παραρτημάτων, μηχανημάτων κ.λπ., ήτοι μετά του επ’ αυτού εργοστασίου οινοποιίας, εκτάσεως 7.135 τ.μ., κείμενον εις θέση ‘ΠΥΡΙΖΑ’ (αγρόκτημα Βουρβά) της κτηματικής περιφέρειας Κοινότητας Πικερμίου Αττικής (πρώην Δήμου Σπάτων)». Η τιμή ξεκινά από το 1,2 εκατ. ευρώ. Δεδομένου, πάντως, ότι την ύστατη στιγμή ο επιχειρηματίας καταφέρνει να διασώζει τα περιουσιακά του στοιχεία, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ίδιο να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση.

Στις 3 Μαρτίου θα χτυπήσει το e-σφυρί για τον Όμιλο Κυπριώτη και, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «newmoney» (Συνέχεια στο σίριαλ Κυπριώτη – Ηλεκτρονικό «σφυρί» 83,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο), η αντίδραση του Κωνσταντίνου Κυπριώτη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κω επισπεύδουσες είναι δύο – Eurobank και Intrum – με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί σε πάνω από 83 εκατ. ευρώ (Kipriotis Village: 37,03 εκατ. ευρώ, Kipriotis Hippocrates: 9,375 εκατ. ευρώ, Kipriotis Maris: 9,31 εκατ. ευρώ, Kipriotis Aqualand: 12,165 εκατ. ευρώ και Kipriotis Panorama Suites: 17,2 εκατ. ευρώ μείον το κόστος τακτοποίησης).

Τέλος, για τις 10 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της οικίας του Αλέξανδρου Μαμιδάκη, ανιψιού του ισχυρού άνδρα της Mamidoil – JetOil Κυριάκου Μαμιδάκη, ο οποίος υπό το βάρος της κατάρρευσης του Ομίλου έβαλε τέλος στην ζωή του. Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για μία πολυτελή μεζονέτα στην Πολιτεία, σε οικόπεδο εκτάσεως 903,90 τ.μ., με εσωτερική και εξωτερική πισίνα, χώρο στάθμευσης και αποθήκες. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank και η τιμή εκκίνησης ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ