Καταδικάστηκε επειδή… συνεπλάκη με Τούρκους – Τον Μάρτιο, ήταν ήρωες, σήμερα εγκληματίες

Το ΠΑΚΟΕ διαφωνεί όπως και πολλοί Έλληνες για την απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης γιατί πιστεύει ότι η άμυνα ενός ανθρώπου σε βίαιες πράξεις είναι ηθική υποχρέωση του για αυτόν και για τους δικούς του ανθρώπους.

Ο κτηνοτρόφος που αναφερόμαστε πιστεύουμε ότι πρέπει να αθωωθεί παμψηφεί στο εφετείο. Εάν αυτό δεν γίνει τότε ειλικρινά λυπούμαστε για την υφιστάμενη δικαιοσύνη.

Ξεσηκωμός επικρατεί στον Έβρο μετά τη συνολική ποινή 26 μηνών, με αναστολή, που επέβαλε το δικαστήριο Αλεξανδρούπολης, στον κτηνοτρόφο ο οποίος βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου, λόγω της συμπλοκής του με παράνομα εισερχόμενους στη χώρα Τούρκους υπηκόους στις 14 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο επέβαλε και ποινή 14 μηνών συνολικά στους δύο εκ των πέντε Τούρκων υπηκόων και τέσσερις μήνες στους άλλους τρεις.

Η σύλληψη και η μετέπειτα καταδίκη του κτηνοτρόφου προκάλεσε τον ξεσηκωμό των συναδέλφων του στον Έβρο, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» έξω από τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια που εξελισσόταν η υπόθεση. Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή και μόλις γνωστοποιήθηκε η σύλληψη του συναδέλφου τους είχαν διατρανώσει τη συμπαράστασή τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο νεαρό κτηνοτρόφο κι επισήμανε :«Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες είναι άδικες, το παλικάρι αυτό έκανε ό,τι κάνουμε όλοι μας, είμαστε ακρίτες, φυλάσσουμε τα σύνορα της χώρας μας. Η παρουσία μας είναι εξαιρετικά σημαντική, από τον Μάρτιο έχουμε τραβήξει τα πάνδεινα – είμαστε εδώ μόνο μας, αποφασισμένοι όμως να στηρίξουμε αυτό το παλικάρι. Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ακροδεξιοί ούτε ακροαριστεροί. Είμαστε πατριώτες που αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε όποιος έρχεται στη χώρα μας να έρχεται νόμιμα».

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης εξέδωσε κάλεσμα για συγκέντρωση: «Ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο λαός του Έβρου τον Μάρτιο, προκειμένου να συμβάλει καθοριστικά στη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας των συνόρων μας δεν μπορεί να ποινικοποιείται. Καλούμαστε να διατρανώσουμε τη συμπαράστασή μας στον άδικα κατηγορούμενο συνάδελφό μας». Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι «οι ήρωες του Μαρτίου όταν υπήρξαν οι μαζικές ροές στον Έβρο, κατηγορούνται για ρατσιστική επίθεση». Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες αναφέρουν ότι βρίσκονται στα σύνορα, συνεργάζονται με τους συνοριοφύλακες και αποτρέπουν την παράνομη είσοδο στη χώρα χιλιάδων ανθρώπων.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι όλο αυτό το διάστημα: Έχουμε χτίσει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με τους συνοριοφύλακες της περιοχής μας, μια σχέση που δεν θα αφήσουμε κανέναν και για κανένα λόγο να τη διαταράξει .Τα σύνορα της χώρας μας φυλάσσονται από τους ανθρώπους της, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε στης τάξης μας παιδιά σαν το νεαρό κτηνοτρόφο. Αυτά που λέγαμε τότε λέμε και σήμερα: Δεν είμαστε ακροαριστεροί ούτε ακροδεξιοί! Δεν είμαστε φασίστες ούτε παραστρατιωτική οργάνωση! Δεν είμαστε ξενοφοβικοί ούτε ρατσιστές, ούτε εθνικιστές. Είμαστε άνθρωποι που είχαν την τύχη να γεννηθούν στα σύνορα της χώρας τους και πάνω απ’ όλα είμαστε Έλληνες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

«Είναι αρωγοί των συνοριοφυλάκων»

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε στη βοήθεια που προσφέρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στους συνοριοφύλακες.

«Εδώ και χρόνια και ειδικότερα τους τελευταίους έξι μήνες ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής των Φερών ήταν αρωγός και συμπαραστάτης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια της διασφάλισης των συνόρων της πατρίδας μας από τη βίαιη και μαζική εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών. Ένας νέος άνθρωπος , ένας κτηνοτρόφος της περιοχής οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος σύμφωνα με το ρατσιστικό νόμο, ενώ προσπάθησε να βοηθήσει στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ μας δεν πρόκειται να κοπούν ποτέ. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Στην καταδίκη του νεαρού κτηνοτρόφου αναφέρεται και ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό της υπογραμμίζοντας πως «αυτού του είδους τα συμβάντα δεν πρέπει να εξετάζονται απλοϊκά ούτε ακόμη από την αδέκαστη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αυτό περιστατικό και η δικαστική εξέλιξή του σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλουν το μήνυμα στους Έλληνες που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές ότι έχει ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση της πατρίδας.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κτηνοτρόφος που βρισκόταν στον Κάμπο των Φερών αντιλήφθηκε ότι ομάδα Τούρκων εισήλθε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Ο κτηνοτρόφος ζήτησε από τους οκτώ Τούρκους να σταματήσουν και να περιμένουν την Αστυνομία. Οι Τούρκοι, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα ως πρόσφυγες που επιθυμούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αρχικά επιχείρησαν να τον αγνοήσουν, εκείνος προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει, μέχρι που ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσά τους. Ο κτηνοτρόφος είχε στην κατοχή του καραμπίνα, την οποία φέρεται να κρατούσε στα χέρια αποτρεπτικά με σκοπό  να σταματήσει τους Τούρκους, έως ότου φτάσει στο σημείο η Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι Τούρκοι κατάφεραν να αρπάξουν από τον κτηνοτρόφο το όπλο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε δύο φορές στον αέρα. Σημειώνεται δε ότι από τύχη δεν  υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Όταν έφτασαν τελικά αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο της συμπλοκής εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση οι οκτώ Τούρκοι και συνελήφθησαν. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε η καραμπίνα του κτηνοτρόφου, ο οποίος διαθέτει νόμιμη άδεια για την κατοχή της.

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι οι Τούρκοι τού επιτέθηκαν, από την πλευρά τους οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι τους απείλησε με όπλο. Τελικά σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. τόσο για τους Τούρκους όσο και για τον κτηνοτρόφο για τα αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης, της απειλής και του νόμου περί όπλων.