ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 429/ 18/9/2020

«Εμπρησμός η φωτιά στην Κερατέα, πάση θυσία να βρεθούν οι ένοχοι» καταγγέλλει στο ΠΑΚΟΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς

To ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για την έλλειψη υποδομών στον τομέα της πυρασφάλειας και της πυρόσβεσης.

Μέσα στον Αύγουστο και Σεπτέμβριο κάηκαν πάνω από 800.000 στρέμματα δάση και χορτολιβαδικών εκτάσεων, σπίτια και διάφορες μονάδες παραγωγής.

Πρέπει επειγόντος από τώρα και όχι του χρόνου, η ¨πολιτική προστασία¨ να προγραμματίσει δράσεις για την πυροπροστασία και πυρόσβεση και να αρχίσουν άμεσα οι αναδασώσεις. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

«Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη, σε τρία σημεία ξέσπασαν πυρκαγιές και τρέχαμε να τις κατασβέσουμε. Είναι απάνθρωπο κι εγκληματικό, θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια νέα ανθρώπινη τραγωδία κι ενώ είναι τόσο κοντά μας τα όσα έγιναν στο Μάτι» δεν μπορούσε να κρύψει τον αποτροπιασμό του για τα αίτια της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Κερατέα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ.

«Είχαμε εντοπίσει ένα πορτοκαλί τζιπ, το οποίο από όπου περνούσε άναβαν φωτιές. Τον καταδιώξαμε, αλλά μας ξέφυγε, τελικά ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των Αρχών προέβησαν σε σύλληψη ενός ατόμου. Έχουν ξεκινήσει οι ανακρίσεις, περιμένουμε το πόρισμα της Αστυνομίας, αλλά το θλιβερό είναι πως οι εμπρηστές δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή και αυτό είναι ό,τι χειρότερο» η αγανάκτηση του δημάρχου.

Καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δασικές εκτάσεις συνθέτουν την εικόνα καταστροφής της επόμενης ημέρας στην περιοχή της Κερατέας μετά τη φωτιά που κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν εικόνες καταστροφής με το πρώτο πρωινό φως, φαίνεται να έχουν καεί δεκάδες σπίτια, αυτοκίνητα και δασικές εκτάσεις ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ανέφερε στο ΠΑΚΟΕ πως «η φωτιά έχει καταστρέψει ολοσχερώς περισσότερα από σαράντα σπίτια, τα οποία ήταν κατοικήσιμα, ενώ έχουν καεί πευκόφυτες περιοχές και καλλιέργειες, φυσικά είναι σημαντική και η απώλεια αρκετών ζώων. Οι ζημιές έχουν καταγραφεί, αναμένουμε και την έκθεση των κλιμακίων των αρμόδιων υπουργείων, που ήρθαν στην περιοχή, ώστε σύντομα να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η εκκίνηση των έργων ανάσχεσης στους γύρω λόφους, οι οποίοι ήταν πλούσιοι σε βλάστηση, τώρα όμως κάηκαν και δεν υπάρχει τίποτα. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες προκειμένου να εμποδιστεί η ροή του νερού γιατί διαφορετικά στην πρώτη δυνατή βροχή είμαστε ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι. Ενημερώθηκαν τόσο ο κύριος Θεοδωρικάκος όσο και ο κύριος Πατούλης κι ευελπιστώ πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα έργα, δεν χωράει άλλη καθυστέρηση, δυστυχώς γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες μεγάλων καταστροφών. Εμείς ως δήμος ήδη αρχίσαμε να αδειάζουμε τις πληγείσες περιοχές από τα αποκαΐδια και όσα άχρηστα υλικά προέκυψαν από τις συνέπειες της φωτιάς για να διευκολύνουμε το έργο του κρατικού μηχανισμού» η ανησυχία του δημάρχου.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι για το κίνητρο των δραστών, καταγγέλλουν την εγκληματική ενέργειά τους, τονίζοντας πως στην περιοχή βρέθηκαν και στουπιά με βενζίνη. «Έχουμε πει πράγματα στην Πυροσβεστική. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν. Κάποιοι προλάβαμε να φύγουμε ακριβώς την τελευταία στιγμή» οι φωνές απόγνωσης.