Το ΠΑΚΟΕ παρακολουθεί στενά το θέμα και θα ήθελε απλά να υπογραμμίσει ότι η τακτική του «μη χείρον βέλτιστον» έχει αποδειχθεί διαχρονικά καταστροφική για τη χώρα μας. Η άνευ όρων ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς που άπτονται της δημόσιας υγείας και  του περιβάλλοντος, προετοιμάζει μελλοντικά ασφυκτικές συνθήκες για την ισορροπία της φύσης και την επιβίωση των κατοίκων. Η κυβερνήσεις οφείλουν να ζυγίσουν αυτές τις συνέπειες πριν προχωρήσουν σε ολοκληρωτική παράδοση  στο βωμό της κερδοφορία των οποιονδήποτε ΤΙΤΑΝειων ή ΗΡΑΚΛειων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταφέρθηκε η μάχη της αδειοδότησης καύσης των απορριμμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά από την κυβέρνηση την ακύρωση της άδειας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς την καύση SRF/RDF (πρόσφατα) και την απαγόρευση της καύσης διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών από το 2014 καθώς και του πετ – κωκ (απαγορευμένο). Επίσης ζητά να ελεγχθεί ουσιαστικά η εγκατάσταση και οι πιθανές επιπτώσεις της στο περιβάλλον αλλά και σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Προβάλλει, τέλος, την αναγκαιότητα εκπόνησης επιδημιολογικής έρευνας για την ευρύτερη περιοχή.

Ο λόγος για την γνωστή τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η οποία με διαδικασία απλής τροποποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, αναλαμβάνει την καύση απορριμμάτων (SRF/RDF) στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων.

Την παραχώρηση της καύσης απορριμμάτων σε ιδιώτες είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθυμίζει και στην ερώτησή του ο κ. Στολτίδης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2015) και την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Μαγνησία. Καταγγέλλει δε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί δήθεν  «απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά) καύσιμα», ουσιαστικά δηλ. το ψευδοδίλλημα που θέτει ανάμεσα στο δηλητήριο του πεντοξειδίου του βαναδίου και τις καρκινογόνες αναθυμιάσεις από την καύση των απορριμμάτων.

Από το στόχαστρο του βουλευτή Θεσσαλονίκης δεν γλιτώνουν ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά ούτε και οι δήμοι που συμμετέχουν στον ΦΟΣΔΑ ΚΜ για τις μέχρι τώρα αποφάσεις και εγκρίσεις στα σχέδια και τους στόχους του ΠΕΣΔΑ.