ΟΝΕΙΡΟ.. ΑΠΑΤΗΛΟ

              Όταν η ανακύκλωση έχει πέσει στο 5% εκ των οποίων το 20-25% είναι παραπροϊόντα πλαστικών και όταν επιτρέπουμε να καίνε οι τσιμεντοβιο0μηχανίες RDF και SRF, όταν δεν υπήρξε και δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των γαντιών από τον Κορονοϊό, στολών και άλλων εξαρτημάτων τα οποία καταλήγουν στις χωματερές, πως μπορούμε να συζητάμε για τα πλαστικά μια χρήσης που αποτελούν μόλις το 2,5% των πλαστικών προϊόντων.

              Το ΠΑΚΟΕ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ την επόμενη εβδομάδα σχέδιο διαχείρισης πλαστικών – όχι μιας χρήσης – ούτος ώστε να ευαισθητοποιηθεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ και να προχωρήσει σε λύσεις.

              Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης από του χρόνου τον Ιούλιο. Ο υπουργός ΠΕΝ μαζί με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη εγκαινίασε από τον Σχοινιά την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης». Ο υπουργός είπε πως αυτό θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα. Επίσης ανέφερε πως θα μπουν κίνητρα στους καταναλωτές  για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης με την αντίστοιχη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους λίγων λεπτών του ευρώ. Συνεχίζοντας έκανε σαφές ότι θα δοθεί στην αγορά ικανό χρονικό διάστημα για να απαλλαγεί από τα υπάρχοντα συσσωρευμένα πλαστικά μιας χρήσης που διαθέτει καθώς επίσης να προετοιμαστεί για τις νέες φιλικές για το περιβάλλον εναλλακτικές. Μεταξύ άλλων, από 01/07/2021 αποσύρονται τα δοχεία τροφίμων από φελιζόλ, ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους, κυπελάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/.καλύμματά τους, μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών και στηρίγματα μπαλκονιών.