To ΠΑΚΟΕ πριν από δέκα χρόνια είχε πραγματοποιήσει μια μελέτη για τα αντιπυρικά μέτρα προστασίας της Αττικής.

          Σε αυτή την μελέτη είχαν επισημανθεί τα προβλήματα και οι τρόποι και μέθοδοι αντιμετώπισής τους.

          Μεταξύ άλλων είχαν προσδιοριστεί οι ζώνες πυρόσβεσης και πυρασφάλειας που έπρεπε να ανοιχτούν, τα μέσα που θα έπρεπε να έχει η πυροσβεστική υπηρεσία για τη σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειαζόταν για την αντιπυρική περίοδο.

          Μετά από δέκα χρόνια διαπιστώσαμε πρόσφατα (τον Ιανουάριο του 2020) ότι ούτε το 10% των προτάσεών μας είχε υλοποιηθεί.

          Στους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας, του Υμηττού, της Πεντέλης και του Ποικίλου Όρους έχουν εξαφανιστεί το 50% των υδατοδεξαμενών που υπήρχαν πριν δέκα χρόνια.

          Τα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (οχήματα, εξαρτήσεις, γάντια, γαλότσες, μάσκες, κράνη, στολές κ.ά.) όπως έχει καταγγελθεί και από την ομοσπονδία υπαλλήλων της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι παντελώς ελλιπή.

          Το ΠΑΚΟΕ προτείνει των επανασχεδιασμό της αντιμετώπισης ενδεχόμενων άμεσων πυρκαγιών για την Αττική, ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα όπως στο Μάτι.

          Ο ξηρός και θερμός καιρός που έλαβε χώρα φέτος την άνοιξη είναι η πιθανή αιτία για καταστροφικές πυρκαγιές όχι μόνο στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης αλλά και σε αυτές της Κεντρικής και τ ης Βόρειας Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση κρίσεων σχολίασε ότι «αυτή τη σεζόν οι πυρκαγιές αναμένεται να είναι περισσότερες και οι περιοχές που θα πληγούν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών» αναφερόμενος στην περίοδο από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Ο επίτροπος δεν μπορούσε να προβλέψει κατά πόσο θα έχουμε φέτος περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές σε σχέση με το 2019 οπότε οι πυρκαγιές είχαν προκαλέσει ρεκόρ καταστροφών στην Ευρώπη.

          Ειδικότερα, πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ευρώπη η θερμοκρασία  που καταγράφηκε τον Απρίλιο ήταν κατά μέσο όρο 1,3οC υψηλότερη από το επίπεδο πριν την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης οπότε ο Απρίλιος είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην Ιστορία μαζί με το 2016. Τον ίδιο μήνα η ηλιοφάνεια σε μεγάλες περιοχές της δυτικής, κεντρικής κα ανατολικής Ευρώπης ήταν κατά 150% υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό για την εποχή. Επίσης, ο Απρίλιος ήταν ο πιο ηλιόλουστος που έχει καταγραφεί σε Βρετανία, Ολλανδία και Γερμανία.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ