Μάλλον κάποιος έχει εξαφανίσει από τις αποφάσεις της κυβέρνησης τη λέξη απολιγνιτοποίηση.

          Το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη κολοτούμπα στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που θα έλυνε την επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου δυστυχώς κάθε χρόνο θρηνούμε 3.500 συμπολίτες μας παραγωγικής ηλικίας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

          Το 2023 ήταν ο χρόνος κλειδί για να αρχίσουν ουσιαστικά οι ρυθμοί απολιγνιτοποίησης της χώρας μας.

          Εν τούτοις διαπιστώνεται με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ ότι αυτό οι Έλληνες μάλλον πρέπει να το ξεχάσουν.

          Το ΠΑΚΟΕ θα αγωνιστεί σκληρά για να πιέσει και να πείσει και αυτή η απόφαση για τη Μελίτη είναι άκρως επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει.

          Το Γραφείο Τύπου του υπουργείου ΠΕΝ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

          Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης μετά από την υπογραφή από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας.

          Η ΑΕΠΟ υπεγράφη μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και της λήψης των γνωμοδοτήσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Αυτή η ΑΕΠΟ θα έχει διάρκεια δέκα ετών, με την επιφύλαξη των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα όπου προβλέπεται η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει την απόσυρση της μονάδας αυτής το 2023.

          Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η έκδοση νέας ΑΕΠΟ για την εν λόγω μονάδα έγινε αναγκαία μετά από απόφαση του ΣτΕ στις αρχές του έτους με την οποία είχε ακυρωθεί η προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί το 2018, με το σκεπτικό ότι με την ακυρωθείσα απόφαση επέρχονταν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχει υποβληθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.