ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 400/ 27-5-2020

          Το ΠΑΚΟΕ εδώ και είκοσι χρόνια πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα πόσιμα και στα θαλασσινά νερά.

          Στην Αίγινα έχει επανειλημμένα παρατηρήσει προβλήματα στα πόσιμα νερά και έχει εντοπίσει εδώ και δέκα χρόνια προβλήματα υγιεινής στις κατά καιρούς λειτουργούσες γεωτρήσεις.

          Δυστυχώς το ΠΑΚΟΕ για μία ακόμα φορά δικαιώνεται με το παρακάτω κείμενο όπου πραγματικά αναφέρονται τα τεράστια εγκλήματα σε βάρος της υγείας των πολιτών της Αίγινας και των επισκεπτών της, που έχουν γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση τουλάχιστον τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

          Στο παρακάτω κείμενο δεν μας εξηγεί ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος που ηγείται του συνδυασμού «Αίγινα εν δράσει» ούτε και ο σημερινός πώς ακόμα δεν έχει τελειώσει το έργο της ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ.

          Απλά στις παρατηρήσεις του ο Γρηγόρης Μαλτέζος όπως θα διαβάσετε παρακάτω αναφέρει ότι το έργο της σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ θα γίνει… στο απώτερο μέλλον και απλά οι κάτοικοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να πίνουν νερό μολυσμένο από τις υφιστάμενες παλιές γεωτρήσεις.

          Το ΠΑΚΟΕ πρόσφατα για τα θέματα αυτά αθωώθηκε ομόφωνα στο δικαστήριο για «δήθεν» διασπορά ψευδών ειδήσεων από μετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει.

          Πρέπει επιτέλους να επέμβει κάποιος εισαγγελέας, μήπως και ξεκινήσει το έργο της ύδρευσης της Αίγινας που επηρεάζει αφάνταστα την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών.

          Η οργάνωση «Αίγινα εν δράσει» παρακολουθεί τα δρώμενα της δημοτικής αρχής του νησιού και κυρίως θέματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή των κατοίκων του νησιού. Θεωρεί ότι η δημοτική αρχή πορεύεται χωρίς πρόγραμμα και οργάνωση και δεν προβληματίζεται με το τι μέλλει γενέσθαι σε ζωτικά θέματα της τοπικής  κοινωνίας. Μοιάζει με ένα κλειστό κλαμπ που δεν ακούει κανέναν σαν να ήρθαν να καταλύσουν τα πάντα χωρίς απολογία.

          Στη δημοτική ενότητα Κυψέλης ετοιμάζονται να λειτουργήσουν γεωτρήσεις αμφιβόλου ποιότητας νερού .

          Η «Αίγινα εν δράσει» είχε ενημερώσει από τον Δεκέμβριο τον Δήμαρχο ότι η σύμβαση μεταφοράς του νερού πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν καθώς γνώριζε εγκαίρως ότι η μία από τις δύο εταιρείες θα σταματήσει τη λειτουργία της και δεν σκοπεύει να συνεχίσει την μεταφορά νερού μετά τη λήξη της σύμβασης. Ο Δήμαρχος καθυστέρησε να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το θέμα παρόλο που γνώριζε, ως πρώην μέλος της οικονομικής επιτροπής για μία πενταετία, ότι οι διαδικασίες για διαγωνισμό μεταφοράς νερού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

          Ο διαγωνισμός ήταν άγονος ενώ η οργάνωση κατηγορεί τον Δήμαρχο για αυταρχικές συμπεριφορές  και κακές τακτικές. Μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, ακολουθεί η απευθείας ανάθεση  με όρους άγνωστους προς το παρόν.

          Η «Αίγινα εν δράσει» τονίζει ότι τα θέματα δημοσίου συμφέροντος δεν θα γίνουν πεδίο πειραματισμού ούτε ιδιοκτησία από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα καθορίζουν την πορεία του νησιού και επισημαίνει ότι δεν θα μείνει απαθής σε όσα συμβαίνουν στο νησί.

          Ο πρώην δήμαρχος αναφέρει ότι στη θητεία του άφησε πλεόνασμα 5.300.000 ευρώ στο δήμο με σκοπό να προχωρήσουν τα έργα που είχε προγραμματίσει  και επίσης να γίνουν μελέτες για μελλοντικά έργα και όχι για να ανοίξει ο δρόμος για απευθείας αναθέσεις και προσλήψεις ημετέρων. Επιπλέον τονίζει ότι επί των ημερών του δεν έγινε κανενός είδους κακοδιαχείριση χρημάτων ούτε εφαρμόστηκαν μη νόμιμες διαδικασίες αναθέσεων έργων.

ΝΕΡΟ. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ  ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ;

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην απόφαση με θέμα «Λήψη απόφασης για απευθείας ανάθεση για την μεταφορά πόσιμου νερού στη νήσο Αίγινα, ύστερα από άγονο ηλεκτρονικό διαγωνισμό» αναφέρει ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που καθιστούν αναγκαία την υπογραφή νέας σύμβασης με απευθείας ανάθεση. Πρόκειται για την αποστέρηση επί μακρόν του αγαθού του νερού  και τη διακινδύνευση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού , καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού το νερό είναι απαραίτητο για την προσωπική και δημόσια υγεία κα για ψεκασμούς.

Αν και γνώριζε η δημοτική αρχή το πρόβλημα, δεν έκανε τίποτα προς επίλυσή του που έπρεπε να είχε γίνει πριν αρκετούς μήνες.

Οι υδρομεταφορείς διαφωνούσαν με τους όρους και την τιμή μεταφοράς του νερού. Έτσι ο ένας από τους δύο δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό καθώς παρόπλισε τα πλοία του. Ο άλλος υδρομεταφορέας  έστειλε επιστολή στο Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο όπου παρουσίασε τους όρους για να είναι βιώσιμη η συμφωνία με κομβικό σημείο η τιμή για ένα μεταφερόμενο  κυβικό νερού να είναι στα 2,30 ευρώ πλέον ΦΠΑ έναντι της τιμής που προβλέπει η μελέτη που είναι 1,91 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έληξε η ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν εργασίες υπό την εποπτεία του δήμου στην περιοχή της Κυψέλης για την ενεργοποίηση γεωτρήσεων.  Από αυτές τις γεωτρήσεις η πρώτη είχε έντονη οσμή και προκάλεσε δερματοπάθειες σε κατοίκους της περιοχής. Εταιρεία που εξέτασε το νερό, κατέληξε στο ότι το νερό είναι άχρηστο κατά 95%. Η δεύτερη γεώτρηση είχε σταματήσει λόγω μικρής δυνατότητας άντλησης νερού.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ;

Ο Δήμος Αίγινας πραγματοποιεί τακτικά δειγματοληψίες του νερού στη βρύση του καταναλωτή στα πλαίσια της δοκιμαστικής και ελεγκτικής παρακολούθησης σε διαστήματα που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία ενώ οι αναλύσεις γίνονται σε διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο. Στις 6/7/2017 λήφθηκαν δείγματα πόσιμου νερού από της Πέρδικα, την Κυψέλη και τη Σουβάλα και στις  22/6/2017 από την Αίγινα, Αγία Μαρίνα, Μεσαγρό και Άλωνες.

Τα δείγματα από Αίγινα, Πέρδικα και Κυψέλη είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όσο αφορά τις χημικές παραμέτρους. Το δείγμα από Άλωνες έμφανίζει απόκλιση στα χλωριούχα και το νάτριο. Στο Μεσαγρό και την Αγία Μαρίνα υπάρχει απόκλιση στα χλωριούχα, στην αγωγιμότητα και στο νάτριο λόγω του ότι αυτές οι περιοχές υδροδοτούνται από γεωτρήσεις.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν υλοποιηθεί τα χερσαία έργα ύδρευσης. Πρόκειται για τη σύνδεση της κεντρικής δεξαμενής  με όλες τις δεξαμενές του νησιού .

Μέσα στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, δεν βελτιώθηκε η κατάσταση η οποία έχει ως εξής. Η κεντρική δεξαμενή είναι διάτρητη. Ο υποθαλάσσιος αγωγός έπεσε θύμα ψαράδων και αγνοείται η τύχη του. Το δίκτυο είναι διάτρητο και καμία δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε αντικατάσταση ή μελέτη για την αντικατάστασή του.

Το πρόβλημα της Αίγινας θα λυθεί με την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης με σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, όπου έχει αναδειχτεί ανάδοχος εταιρεία και αναμένεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής.