Η Ανατολική  Ευρώπη δυστυχώς πλήττεται από καταστροφικές ξηρασίες.

          Είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στην Τσεχική Δημοκρατία όπου ο κάμπος στην Μπρατισλάβα, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται ότι τέτοια ξηρασία είχε να εμφανιστεί πεντακόσια χρόνια.

          Το τεράστιο πρόβλημα που μένει είναι αν θα αντέξει η Ευρώπη στην αύξηση της τιμής των τροφίμων κατά 15-20%.

          Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι είναι καιρός πια να συναισθανθούμε τον κίνδυνο της λειψυδρίας και να μην σπαταλάμε το νερό.

          Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η ξηρασία που πλήττει τμήματα της ανατολικής πλευράς της Ε.Ε. καταστρέφει σοδειές και εντείνει την αναμενόμενη βαθύτερη οικονομική ύφεση στην περιοχή μετά από την εποχή της  πτώσης του κομμουνισμού. Στην Πολωνία και τη Ρουμανία η ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων εκατ΄ετών, ενώ στην Τσεχική Δημοκρατία η χειρότερη των τελευταίων πεντακοσίων ετών.

          Όταν η ρουμάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των super markets από βασικά προϊόντα. Ακολούθησε η ξηρασία και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός σιτηρών της Ε.Ε. προέβλεψε πως η σοδειά σιτηρών θα μειωθεί στο μισό από τους 9 εκατ. τόνους που παράγει ετησίως. Λόγω των παραπάνω η κυβέρνηση απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές σε χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά μετά από μία εβδομάδα ήρε την απαγόρευση  οπότε δεν υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο. Οι μεγάλες σοδειές σε πολλές χώρες αναμένεται να αυξήσουν τα αποθέματα σιτηρών  παγκοσμίως, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η γεωργία βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός Ε.Ε.

          Ένας άλλος λόγος που συζητείται αυτό το θέμα  είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων που φέτος υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 15%, κάτι που ανησυχεί τις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες καθώς ο κόσμος είναι αναγκασμένος να δαπανά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του σε τρόφιμα σε σχέση με τις πιο εύπορες χώρες της δυτικής Ευρώπης.