Το νησί της Σκύρου χρόνια τώρα χωρίς πραγματικά ντοκουμέντα και τίτλους αποικιοκρατείται από τους δήθεν εκπροσώπους του θεού. Δηλαδή τους μοναχούς που δίνουν σε όποιον τους «αρέσει» οικόπεδα και κτήματα.

          Οι μοναχοί αυτοί ανήκουν στο μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος για το οποίο έχουν ακουστεί πάρα πολλά τα τελευταία δέκα χρόνια. Εάν η κυβέρνηση υποταχθεί στους μοναχούς αυτούς και σε περιοχή NATURA αποφασίσει να κατασκευάσουν οι μοναχοί αιολικό πάρκο τότε η καταστροφή στο περιβάλλον και στον τουρισμό του νησιού θα είναι τραγική.

          Το ΠΑΚΟΕ θα καταγγείλει την οποιαδήποτε απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

          Οι συνθήκες που βιώνουμε τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της πανδημίας σχεδόν έχουν αλλάξει την καθημερινότητα για πολλούς από εμάς. Ένας τομέας που έχει υποστεί αλλαγές είναι οι μετακινήσεις. Πιο ειδικά έχει μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλουπόλεις λόγω της μείωσης των μετακινήσεων  κάτι που φαίνεται και από τους δορυφόρους. Αυτή η προσωρινή μείωση για να έχει και μελλοντικά αποτελέσματα, πρέπει μόλις ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση να συνοδευτεί με νέα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και συγεκριμένα την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

          Η παρούσα κυβέρνηση όμως φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες. Ειδικότερα κατά την περίοδο που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ήταν κλεισμένο στο σπίτι παρακολουθώντας την εξάπλωση του ιού από τα μέσα επικοινωνίας , η κυβέρνηση έφερε στα κρυφά νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας , ενταγμένο στα μέτρα καταπολέμησης  του κορονοϊού, το οποίο θα επιτρέπει την εμπορευματική αξιοποίηση των περιοχών NATURA από ιδιώτες που θα προσλαμβάνουν οι ίδιοι αυτούς που θα «ελέγχουν» τη νομομότητα της επένδυσης. Συνοπτικά, η κυβέρνηση δίνει τις  ευλογίες της για επενδύσεις χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς έλεγχο.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν στο νησί της Σκύρου οι «ιερές» μπιζνες που θέλουν να ξεκινήσουν οι μοναχοί της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους . Στόχος των μοναχών είναι η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 333MW για παραγωγή ενέργειας που αντιστοιχεί στο 17% που πρέπει να παράγει συνολικά η χώρα μας σε έκταση 37.000 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ειδικής προστασίας ΝATURA.

          Παρά τα αντιπεριβαλλοντικά δεδομένα του  έργου ως προς την περιβαλλοντική του αδειοδότηση , η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρείχε αδειοδότηση.  Αρχικά, τον Νοέμβριο του 2013 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει την άδεια εγκατάστασης χωρίς την συμφωνία της τοπικής κοινωνίας. Επίσης στις 23/01/2018  ο τότε Υπουργός κ. Φάμελος καθόρισε ζώνες  και μέτρα προστασίας της φύσης και απαγόρευσε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή αυτή. Η απόφαση αυτή είχε ισχύ δύο ετών.

Με το πέρας των δύο ετών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κινούμενη άμεσα και χωρίς να χαθεί χρόνος εξέδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο άδεια παραγωγής του έργου για 152MW με προοπτική την αδειοδότηση των υπόλοιπων 181MW. Ένα τέτοιο έργο θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο φυσικό κεφάλαιο του νησιού καθώς επίσης και στην ντόπια κοινωνία που θα χάσει κάθε βήμα συμμετοχικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τέτοιος σχεδιασμός δεν είναι δυνατό να υπάρξει στη Σκύρο με αυταρχικές ενέργειες της Μονής Μεγίστης Λαύρας η οποία ως ιδιοκτήτρια της τεράστιας έκτασης που καλύπτει το 1/5 του νησιού προχωράει στην επένδυση, χωρίς καμία διαβούλευση.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ