Η μετάλλαξη που έχει δημιουργήσει τις σφήκες αυτές είναι αποτέλεσμα της επίδρασης τοξικών φυτοφαρμάκων. Και είναι πέρα για πέρα σωστό το γεγονός ότι «η μέλισσα είναι ένας μεγάλος κρίκος της αλυσίδας της ζωής στα ανθρωπογενή οικοσυστήματα».
Η μεταφορά της είναι εύκολη όπως…ο κορωνοϊός. Σε παρόμοιες κλιματικές συνθήκες ευημερούν και καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους. Προσοχή λοιπόν προτείνει το ΠΑΚΟΕ που με βάση την παρακάτω περιγραφή μπορεί να την εντοπίσετε. Βέβαια δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει φτάσει στις χώρες της Μεσογείου.
Οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούν για την εμφάνιση γιγάντιας σφήκας που επιτίθεται σε μελίσσια αποκεφαλίζοντας χιλιάδες μέλισσες. Ειδικοί λένε πως η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει χαρακτηριστεί το πιο δηλητηριώδες και επίφοβο έντομο παγκοσμίως. Πέρυσι εντοπίστηκαν τέτοιες σφήκες στο Βανκούβερ του Καναδά και φέτος ένα παρόμοιο είδος εντοπίστηκε στην αμερικάνικη πολιτεία της Ουάσιγκτον. Στη Γαλλία, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ασιατική σφήκα που είναι συγγενής της γιγάντιας ασιατικής σφήκας έχει προκαλέσει ζημιά εκατομμυρίων ευρώ σε σοδειές εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση και αναπαραγωγή πολλών ειδών ανθέων.
Οι σφήκες αυτές γίνονται επιθετικές όταν απειληθούν οι υπόγειες φωλιές τους ή η πηγή τροφής τους. Το δηλητήριό τους είναι επτά φορές ισχυρότερο από αυτό της μέλισσας. Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει μήκος 45 χιλιοστών και κεντρί μήκους έξι χιλιοστών το οποίο μπορεί να διαπεράσει τις προστατευτικές στολές των μελισσοκόμων. Το κεφάλι της έχει πορτοκαλί χρώμα και φέρει μεγάλα μάτια. Το τσίμπημά της χαρακτηρίστηκε από «θύματά» της μαρτυρικό ενώ τα έντομα αυτά έχουν την ικανότητα να τσιμπήσουν πολλές φορές το θύμα τους. Στο τέλος του καλοκαιριού εισέρχονται σε φάση υπερσυγκέντρωσης πρωτεϊνών και επιτίθενται σε μελίσσια σκοτώνοντας τις ενήλικες μέλισσες έτσι ώστε να φτάσουν στα νεογνά του μελισσιού. Οι σφήκες αυτές αφήνουν πίσω τους χιλιάδες αποκεφαλισμένες μέλισσες χάρη στις δαγκάνες τους.