Το πρόβλημα της πλαστικορύπανσης παίρνει συνεχώς τεράστιες διαστάσεις, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης του πλαστικού αφενός και αφετέρου του κορωνοϊού όπως αναφέρεται στο παρακάτω κείμενο.

Το πλέον ΄΄φιλικό στο περιβάλλον΄΄ πλαστικό με πρώτη ύλη τα πετρελαιοειδή, έχει διάρκεια ζωής πάνω από 100 χρόνια. Έτσι οι ωκεανοί που αποτελούν το 62% της επιφάνειας της γης, γεμίζουν πλαστικά τα οποία καταστρέφουν στην κυριολεξία το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όλα τα υλικά από πλαστικό που χρησιμοποιούνται ως προφυλακτικά για την πανδημία, προτείνουμε να συλλέγονται και να θάβονται σε ελεγμένες Landfill. Το ΠΑΚΟΕ έχει δώσει πολλούς αγώνες για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης χρήσης του πλαστικού.

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊου, έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να δίνουν αγώνα για να αυξήσουν τα αποθέματα τους στις χειρουργικές μάσκες, στα πλαστικά γάντια, στους προστατευτικούς εξοπλισμούς και σάκους για τις σορούς, με όλα αυτά να έχουν ένα κοινό: το πλαστικό.

Η πανδημία αυτή έρχεται να προσθέσει και νέα εμπόδια στην προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση του πλανήτη από πλαστικό. Πολίτες παντού ρίχνουν τα γάντια και τις μάσκες τους στο δρόμο. Επιπλέον, ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι μια νέα απειλή για τους ωκεανούς του πλανήτη που πνίγονται υπό το βάρος του πλαστικού με όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με μελέτες, η παραγωγή του πλαστικού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει τετραπλασιαστεί και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση ο συγκεκριμένος τομέας θα είναι υπεύθυνος για το 15% των εκπομπών ρύπου έως το 2050.