Διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν καταγράψει πως ο κορονοϊός μπορεί να μείνει μέχρι και πέντε ημέρες σε μεταλλικές επιφάνειες, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την άμεση και ευρεία μετάδοσή του. Μοιραία, όσοι έρχονται σε επαφή καθημερινά με μεταλλικές επιφάνειες –όπως οι εργαζόμενοι σε συνεργεία αυτοκινήτων και σε ανάλογους επαγγελματικούς χώρους(φανοποιεία, βαφεία, εξατμίσεις-καταλύτες κτλ)– διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποτελέσουν οι ίδιοι, κρούσματα του ιού.
Ωστόσο στη χώρα μας, οι παραπάνω επαγγελματίες παραμένουν ακόμα και σήμερα δίχως κάποια επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές και ουσιαστικά απροστάτευτοι από την πανδημία.
Το ΠΑΚΟΕ επισκέφτηκε συνεργεία και συναφείς επαγγελματικούς χώρους σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας (Μεσογείων, Κατεχάκη, Αμπελόκηποι, Μιχαλακοπούλου κ.ά.), κατά το τέλος Απριλίου, καταγράφοντας τις απόψεις των ιδιοκτητών και των υπαλλήλων που εργάζονταν εκεί.

Όλοι επιβεβαίωσαν πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τον κορονοϊό ή σχετική εγκύκλιος από την πολιτεία προς τους κλάδους τους. «Ό,τι ξέρουμε, το μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από τις τηλεοράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης συνεργείου στη Μεσογείων.
Επίσης, όλοι δήλωσαν πως ουδείς εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών, τους επισκέφτηκε ή τους υπέβαλε σε τεστ, για να διαπιστωθεί εάν οι ίδιοι είναι κρούσματα του ιού. «Δεν ήρθε κανένας και για κανέναν λόγο» είπε εργαζόμενος σε συνεργείο στη Μιχαλακοπούλου.
Με βάση το παραπάνω, είναι λογικό το γεγονός ότι όλοι ανέφεραν πως δεν πήραν κανένα εξειδικευμένο μέτρο προστασίας από την πανδημία, εκτός από τα προληπτικά μέτρα που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό (δηλαδή γάντια αντισηπτικά κτλ). Όπως σημείωσαν οι περισσότεροι επαγγελματίες, εφάρμοσαν τα προληπτικά μέτρα με ιδιαίτερη συνέπεια στην αρχή της πανδημίας, όμως με το πέρασμα των ημερών χαλάρωσαν λίγο την εφαρμογή τους. Επίσης, η πλειονότητα των επαγγελματιών ανέφερε πως δεν τους βόλευε η μάσκα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, με αποτέλεσμα ή να τη φορούν ή να κάνουν κακή χρήση τους. Τέλος, επισήμαναν πως ορισμένες φορές δεν ήταν δυνατόν να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις από τους πελάτες τους. «Ο πελάτης έρχεται αναγκαστικά κοντά μας ή ακουμπά επιφάνειες που χρησιμοποιούμε και εμείς, όταν για παράδειγμα θέλει να πληρώσει με POS», σημείωσε επαγγελματίας στην Κατεχάκη.