ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα τεράστιο κενό ασφαλείας έχει εντοπιστεί στην κρατική ιστοσελίδα https://www.gov.gr/ η οποία επιχειρεί να προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες στους πολίτες εν μέσω πανδημίας. Το κενό αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλούς πολίτες –που έχουν δώσει τον κωδικό πρόσβασης τους στο Taxisnet, σε άλλα άτομα– και οι ίδιοι να μπουν σε απρόσμενους μπελάδες και περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως στη διαδικτυακή αυτή εφαρμογή, οι πολίτες μπορούν πλέον να προχωρήσουν σε έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων (που έχουν τον ρόλο του γνησίου της υπογραφής), δίνοντας στο σύστημα μόνο τον προσωπικό τους κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Ωστόσο, από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται ότι ο αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχεί στον εκάστοτε χρήστη και ότι συνδέεται με τον προσωπικό του κωδικό στο Taxisnet. Αυτό σημαίνει πως όποιος χρήστης γνωρίζει μόνο τον κωδικό Taxisnet ενός άλλου ατόμου (φίλου του, συγγενή του κτλ.) μπορεί να εκδώσει για λογαριασμό τού δεύτερου μια υπεύθυνη δήλωση ή μια εξουσιοδότηση. Το μόνο που έχει να προσθέσει ο χρήστης είναι ένα τηλέφωνο της αρεσκείας του (ενδεχομένως και το δικό του), προκειμένου να λάβει με SMS τούς κωδικούς επιβεβαίωσης  για να προχωρήσει η διαδικασία. 

Σε περίπτωση λοιπόν, που κάποιος π.χ. θέλει να εκμεταλλευτεί έναν ηλικιωμένο συγγενή του και γνωρίζει τους κωδικούς του στο Taxisnet, τώρα δυστυχώς έχει αυτή τη δυνατότητα!

Το κενό ασφαλείας έχει ήδη εντοπιστεί από κύκλους λογιστών αλλά και από ανθρώπους που δοκίμασαν τις εν λόγω εφαρμογές. Το ζητούμενο είναι να το συνειδητοποιήσει άμεσα και η πολιτεία και να προχωρήσει στην άμεση κατάργησή του –μέχρι να εφαρμόσει  τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και να εξασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών – προτού υπάρξουν τραγικές συνέπειες για πολύ κόσμο!

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ