Προς τους                                                         

-Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη , Πρωθυπουργό της Ελλάδας                     

-Κύριο Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Κοινοποίηση:

1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

2. Υπουργείο Εσωτερικών

3. Περιφέρεια Αττικής

4. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

5. Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

6. Δήμος Αθηναίων

7. Δήμος Κηφισιάς

8. Δήμος Διονύσου

 Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Πρόεδρε του Αρείου Πάγου,

Για άλλη μια φορά, το ΠΑΚΟΕ –με τα 41 χρόνια αγώνων, παρεμβάσεων και δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή– έρχεται να καταγγείλει την άθλια κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια, τα βιομηχανικά απόβλητα και τα αστικά λύματα στα ρέματα της Αττικής. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα –όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής– για το οποίο ωστόσο δεν γίνεται τίποτα που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την κατάσταση προς το καλύτερο, καθώς ούτε η Περιφέρεια Αττικής ούτε οι τοπικές δημοτικές αρχές έχουν ασχοληθεί και μεριμνήσει για την επίλυσή του.

Σας επισημαίνουμε ότι εξακολουθεί στην περιοχή Κρυονέρι – Άγιος Στέφανος να υπάρχει μια άτυπη βιομηχανική ζώνη, όπου δεκάδες βιομηχανίες (περίπου 300) έχουν στηθεί παράνομα και ρίχνουν ανενόχλητα και σε τακτική βάση τα απόβλητά τους στους δρόμους και τα παραρέματα της περιοχής.

Το ΠΑΚΟΕ από το 2015 έχει προβεί σε αναφορές και καταγγελίες στους υπεύθυνους φορείς αλλά και στον Άρειο Πάγο για την κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα της Αττικής. Οι καταγγελίες έχουν έρθει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα των συνεχών δειγματοληπτικών ελέγχων και των αυτοψιών που έχουν γίνει στις εν λόγω περιοχές από εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΑΚΟΕ. Οι αναλύσεις των μετρήσεων που ακολούθησαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, έχουν καταγράψει πως τα δείγματα που ελήφθησαν βρίθουν επικίνδυνων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι, E-coli), εξαιτίας της απόρριψης ανεξέλεγκτων βοθρολυμάτων στα ρέματα αυτά.

Δυστυχώς κι οι πρόσφατοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αποτυπώνουν ανάλογα ζοφερή εικόνα, αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική των αρμόδιων φορέων που ουσιαστικά επιτρέπουν τη συνέχιση του οικολογικού εγκλήματος, εις βάρος και της υγείας των κατοίκων της Αττικής. Συγκεκριμένα, στις πρόσφατες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ (τόσο στις 25 Φεβρουαρίου του 2020, όσο και στις 21 Ιανουαρίου του 2020) καταγράφηκε ότι το μικροβιακό φορτίο υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτατο όριο, αποδεικνύοντας έτσι ότι στον Ποδονίφτη πέφτουν αστικά λύματα, τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια –που είναι ο αρμόδιος φορέας ελέγχου ρύπανσης των ρεμάτων– ολιγωρεί, παίζοντας με τις λέξεις και τις… υπηρεσίες της, μπροστά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει άμεση σχέση με τις εστίες μόλυνσης και τον κορονοϊό. Παράλληλα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους ρυπαίνουν, πως μπορούν να… εξακολουθήσουν ανενόχλητοι το έργο τους, χωρίς να ισχύει το «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Η τελευταία απάντηση της Περιφέρειας Αττικής ήρθε (υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 255900/14.04.20)από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών (και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) της Περιφέρειας προς τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, με κοινοποίηση προς το ΠΑΚΟΕ. Η απάντηση αφορούσε στην καταγγελία που είχε κάνει το ΠΑΚΟΕ στις 30 Οκτωβρίου του 2019 για την κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα της Αττικής, με παραλήπτες τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την καταγγελία να κοινοποιείται στον υπουργό Εσωτερικών, τους δημάρχους Αθηναίων, Διονύσου και Κηφισίας, καθώς και στον περιφερειάρχη Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου και Κεντρικού Τομέα.

Για ακόμα μια φορά, η Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί συνολικά για το πρόβλημα, δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις και δρομολογώντας τις επιτακτικές λύσεις. Αντίθετα, επέλεξε να απαντήσει μέσω μιας αναρμόδιας –όπως τουλάχιστον δήλωσε η ίδια– Διεύθυνσης, η οποία παρέπεμψε σε… άλλους «αρμόδιους» φορείς .

Για όλα τα παραπάνω, κύριε πρωθυπουργέ και κύριε πρόεδρε του Αρείου Πάγου, ζητάμε από εσάς να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες και παρεμβάσεις , προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην ασυδοσία όσων ρυπαίνουν τα ρέματα, διοχετεύοντας τοξικά απόβλητα προς το φυσικό περιβάλλον, τα οποία επικίνδυνα όχι μόνο για τη χλωρίδα και την πανίδα τής συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και για την υγεία των κατοίκων της. Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει πως από κάπου πρέπει να αρχίσει η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής…

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. του ΠΑΚΟΕ

  • Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, Πανεπιστημιακός
  • Ο Γενικός Γραμματέας Μύρωνας Φασουλάκης Αγγειοχειρουργός