Οι μειωμένες ποσότητες που παρατηρούνται σε ορισμένα προϊόντα στις λαϊκές αγορές δεν αποτελεί τη μοναδική αίτια για την άνοδο των τιμών, τη στιγμή που η πλειονότητα εμπόρων και καταναλωτών συμφωνεί στη λήψη των περιοριστικών μέτρων για λόγους δημόσιας υγείας.

Η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη καθημερινή διαδικασία της αγοράς τροφίμων από τους πολίτες. Οι αλλαγές ήταν έντονες στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες λήφθηκαν συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που μεταξύ άλλων υπαγόρευαν τις «αποστάσεις ασφαλείας», τόσο ανάμεσα στους πάγκους των εμπόρων, όσο και μεταξύ των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, η γενικευμένη απαγόρευση μετακινήσεων προκάλεσε –προσωρινά, τουλάχιστον– ελλείψεις στον εφοδιασμό των λαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα κάποια προϊόντα να απουσιάζουν από τους πάγκους ή να υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες. Απόρροια των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία ήταν η προσωρινή άνοδος της τιμής σε ορισμένα είδη. Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα δεν ήταν η μόνη αιτία ανόδου των τιμών σε προϊόντα, καθώς ορισμένοι έμποροι και παραγωγοί φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για ίδιον όφελος.

Το ΠΑΚΟΕ έκανε ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές στις περιοχές των Αμπελοκήπων και των Κάτω Πετραλώνων, κατά  τις ημέρες της πανδημίας, καταγράφοντας τόσο τις απόψεις των καταναλωτών όσο και των ανθρώπων που βρίσκονταν πίσω από τους πάγκους.

Όπως ανέφεραν οι έμποροι, οι αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα οφείλεται στην έλλειψή τους, «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως η κατάσταση που επικρατεί έχει οδηγήσει σε μια «καταστροφική αλυσίδα». Μάλιστα, ορισμένοι ανέφεραν ότι αναγκάζονταν να μετακινούνται σε πιο μακρινούς νομούς προκειμένου να αγοράζουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς – με το σχετικό κόστος μεταφοράς να μεταπηδά μοιραία στον τελικό καταναλωτή. Ωστόσο, οι περισσότεροι παραδέχθηκαν πως οι τζίροι τους αυτή την εποχή κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με ίσως κάποια ελαφρά μείωση για ελάχιστους εμπόρους, η οποία οφείλεται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που διακινούν.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές επιβεβαίωσαν την άνοδο των τιμών στα περισσότερα προϊόντα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, πολλοί καταναλωτές χαρακτήρισαν τις αυξήσεις ως «αρκετά υψηλές», σε σχέση με τις τιμές που συνήθισαν να παίρνουν τα ίδια προϊόντα πριν από λίγο καιρό, τονίζοντας πως πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τις ίδιες ποσότητες με πριν. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν και οι έμποροι, τονίζοντας πως «ο κόσμος επιθυμεί να αγοράσει πολλά προϊόντα λόγω της πανδημίας, ωστόσο δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει».

Όσο για τα περιοριστικά μέτρα, αμφότερες οι πλευρές (έμποροι και καταναλωτές) συμφώνησαν πως πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας «που ήταν αναγκαίο να γίνει» και υποστήριξαν πως οι ίδιοι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους εμπόρους-παραγωγούς, πολλοί συνάδελφοί τους έχουν επιλέξει να απέχουν από τους πάγκους, επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θέλουν να προφυλαχθούν από τον ιό.


1 σχόλιο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.