Χιλιάδες Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από την πανδημία ενός ιού που είναι «φυσικός»  εξαιτίας της μόλυνσης που προκαλείται από τα λόμπι και αυτά αισχροκερδούν σε βάρος του Αμερικανικού λαού πουλώντας τις πλαστικές σακούλες που -όπως διαδίδουν τα πληρωμένα διεθνή «δήθεν» επιστημονικά Ινστιτούτα- είναι περισσότερο κατάλληλες από τις «πάνινες» που είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί.

Όλα τα παρακάτω στοιχεία αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα μεγάλα λόμπι των πετρελαιάδων είναι αυτά που ρυθμίζουν τις συνθήκες λειτουργίας και οικονομίας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της ευημερίας και τη δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων σε όλα τα ανθρωπογενή οικοσυστήματα. Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει τα παραπάνω και έχει αντιπαρατεθεί στην επιχειρηματολογία των λόμπι.

Τρία είναι τα στοιχεία που το ΠΑΚΟΕ προσθέτει στην παρακάτω περιγραφή.

1. Στις «πάνινες» τσάντες, επειδή πλένονται, ο χρόνος ζωής του κορονοϊού πρακτικά είναι μηδέν, σε σχέση με το πλαστικό ή το χαρτί που είναι τέσσερις έως έξι ημέρες. Συνεπώς το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται.

2. Στη διεθνή συγκυρία της μείωσης της κατανάλωσης πετρελαιοειδών «ο Πλανητάρχης» Τραμπ, έμπειρος καπιταλιστής και πλουτοκράτης, θέλει να συνεχίζει να πλουτίζουν οι συνοδοιπόροι του, επιτρέποντας την αύξηση της παραγωγής πλαστικής σακούλας.

3. Ο πόλεμος της επιβολής του 5G από την Κίνα και την Αμερική είναι τελειωτικό χτύπημα στη διεθνή κοινότητα για την καταστροφή του περιβάλλοντος αφενός και αφετέρου της «δήθεν» τεχνολογικής προόδου της ανθρωπότητας, που το μόνο που θα καταφέρει είναι να πολλαπλασιαστούν οι καρκίνοι και η Η/Μ ακτινοβολία με τα τόσα κακά που προκαλεί στον πλανήτη.

Σύμφωνα με μετρήσεις, εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας της Κίνας παρατηρήθηκε πτώση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στα επίπεδα του αζώτου παρατηρήθηκε μια μείωση κατά 10%, σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Μια παρόμοια μέτρηση πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία με τα ίδια ποσοστά.

Ωστόσο, ακόμα είναι νωρίς για σαφή συμπεράσματα. Η μείωση των εκπομπών εξαιτίας της πανδημίας δεν αποτελεί τη λύση. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επισημαίνει ότι μόνο η συντονισμένη δράση θα έχει αποτέλεσμα για το κλίμα και τονίζει: «Αν και υπάρχει μια βελτίωση στην ποιότητα του αέρα, σε τοπικό επίπεδο είναι ακόμη πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι συνέπειες».

Την ίδια στιγμή, το Αμερικανικό Ινστιτούτο εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες των υπαλλήλων που συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω πανδημίας με κίνδυνο την ασφάλεια και τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις για το περιβάλλον.

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία, η κυβέρνηση Τραμπ  χαλάρωσε την περιβαλλοντική νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων από τη πετροχημική βιομηχανία. Άμεση ήταν η αντίδραση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατήγγειλαν την απόφαση για πιθανή απελευθέρωση υπερβολικών τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα  που προκαλούν ασθένειες, όπως άσθμα και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εξάλλου, η βιομηχανία του πετρελαίου πλαστικών απαίτησε την άρση των περιβαλλοντικών απαγορεύσεων, σκορπίζοντας παραπληροφόρηση για την επικινδυνότητα ανάμεσα σε πλαστική σακούλα και υφασμάτινης τσάντας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο κορονοϊός παραμένει έως και τρεις ημέρες στο πλαστικό σε σχέση με το χαρτόνι (24 ώρες) και τον χαλκό ( 4 ώρες). Ωστόσο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν πληροφορίες (που τους δόθηκαν από το Ινστιτούτο του Μανχάταν και το Ινστιτούτο Ανταγωνιστικών Επιχειρήσεων CEI) πως στις οι υφασμάτινες τσάντες μεταδίδουν πιο εύκολα τα ιό από τις πλαστικές.   Αντίθετα, η Greenpeace των ΗΠΑ επέκρινε τις έρευνες των ινστιτούτων λέγοντας ότι ασκείται πίεση στις κρατικές νομοθεσίες ώστε να καταργηθεί ο νόμος περί απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας.  Τέλος ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ και ο κυβερνήτης της  Μασαχουσέτης έδωσαν εντολή για την απαγόρευση χρήσης των υφασμάτινων τσαντών λόγω του κινδύνου  διάδοσης του κορονοϊού. Αναστολή της απαγόρευσης πλαστικής σακούλας έγινε στη Νέα Υόρκη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.