ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ «LOBY» ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

          Το ΠΑΚΟΕ ως ανεξάρτητος κοινωνικοπεριβαλλοντικός φορέας προσπαθεί αντλώντας στοιχεία και πληροφορίες από διάφορες διεθνοποιημένες πηγές να δώσει μία αντικειμενική εικόνα και όχι μονόπλευρη για τη λειτουργία των διεθνών «loby» που επηρεάζουν άμεσα την επερχόμενη κατά τον ΠΟΥ πανδημία του κορωνοϊού.

          Η μία πλευρά του Τραμπ και των πετρελαιάδων είναι ακριβώς η εικόνα που περιγράφεται παρακάτω.

          Η άλλη πλευρά του Πούτιν είναι «σιγή ιχθύος» που εφαρμόζει ο μεγιστάνας Πούτιν, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντα των πετρελαιάδων στη διεθνή αγορά είναι ταυτόσημα με τη Ρωσία.

          Άρα στο εργασιακό καθεστώς που ακολουθεί ο Τραμπ με την παρότρυνση των μεγιστάνων του πετρελαίου το ίδιο ακολουθεί και η ρωσική εξουσία των πετρελαιάδων.

          Αντικειμενικά όμως το πρόβλημα παραμένει το ίδιο, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ με τα υψηλά εργατικά ημερομίσθια σε αντίθεση με τα χαμηλά της απέναντι πλευράς του Πούτιν, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια.

          Δηλαδή μπροστά στα δισεκατομμύρια δολάρια ή ρούβλια, ο ανθρώπινος εργατικός παράγοντας εκμηδενίζεται.

          Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα για αυτό θα γράψουμε  σύντομα.

          Πριν λίγες μέρες ήρθαμε σε επαφή μαζί σας γιατί ο Τραμπ θέλει να διασώσει τους δισεκατομμυριούχους του πετρελαίου με χρήματα των φορολογούμενων , λόγω της εξελισσόμενης κρίσης στον τομέα της υγείας και της οικονομίας . Σας ζητήσαμε να ενωθείτε μαζί μας λέγοντας όχι σε  τροφοδοσία ορυκτών καυσίμων  και με σκοπό το Κογγρέσο να λάβει το μήνυμα. Υπάρχει ήδη αντίθεση στη διάσωση και από τις δύο μεριές  του δρόμου και ένας νέος λογαριασμός που βάζει τους ανθρώπους πρώτους.

          Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο Τραμπ και οι κορυφαίοι από κάθε εταιρεία πρόκειται να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτή την κρίση για να προστατέψουν τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου  εδραιώνοντας  τη δύναμή τους με αντιδημοκρατικό τρόπο. Αυτό δεν μας προκαλεί έκπληξη. Το έχουμε ξαναδεί. Σε αυτή την περίπτωση ο CEO Χάρολντ Χαμ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι ζητάνε «ελεημοσύνη» ενώ ιδιωτικά καλούν τον Πρόεδρο να μην υιοθετήσει μία πολιτκη πληρωμένης άδειας λόγω αρρώστιας  που θα βοηθούσε να σταματήσει η διάδοση του νέου κορωνοϊού.

          Είναι αξιοκαταφρόνητο. Αλλά είμαστε ισχυρότεροι από τον φόβο ή να αφήσουμε τους φίλους και τις οικογένειες μας. Η ώρα για δράση είναι τώρα.

          Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ο κορωνοϊός είναι μία μαζική κρίση δημόσιας υγείας. Καθένας κάνει ότι του αναλογεί- μένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι, πλένουμε καλά τα χέρια μας, ελέγχουμε και τους γείτονες μας, ακυρώνουμε ταξίδια και δραστηριότητες  κ.ά, Το κίνημα αλληλεγύης μας δίνει κουράγιο.

          Οι πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει άμεσα να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που δέχονται τις συνέπειες του COVID-19 και της παγκόσμιας κρίσης. Αυτό σημαίνει ποιοτικές παροχές  υγείας για όλους, πληρωμένη άδεια για να κάτσουν σπίτι με την οικογένειά τους, αποζημίωση για αυτούς  που μπαίνουν σε καραντίνα και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Δεν σημαίνει διάσωση δισεκατομμυριούχων  με χρήματα του λαού.

          Το να βάλουμε πρώτα τους ανθρώπους και τη δημόσια υγεία σε όλο τον πλανήτη σημαίνει όχι διάσωση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία Πράσινη Νέα Συμφωνία και μια οικονομία  πέρα από τα ορυκτά καύσιμα που θα φέρνει μακροπρόθεσμη εφημερία και οικονομική ασφάλεια για τις οικογένειες των εργαζομένων.